Olej obniżający poziom cholesterolu może zwalczać nadciśnienie i zwiększać długowieczność

Cholesterol jest istotnym składnikiem każdej struktury komórkowej, od której w dużym stopniu zależy prawidłowe funkcjonowanie mózgu i nerwów.

Kiedy jednak krąży we krwi na wysokim poziomie, mogą pojawić się problemy. Z biegiem czasu cząsteczki tłuszczu gromadzą się na powierzchni tętnic, tworząc cienką warstwę płytki.

Jeśli nie zostanie przyjęta odpowiednia dieta, może to przygotować grunt pod zawał serca i udar mózgu, a to z kolei skrócić życie.

W 2021 roku badanie opublikowane w czasopiśmie medycznym Molecules miało na celu określenie wpływu ekstraktu z czarnej porzeczki na poziom lipidów w surowicy zdrowych młodych kobiet.

Autorzy zauważyli:

„Nie było efektu po czterech dniach przyjmowania ekstraktu z czarnej porzeczki, ale całkowity poziom cholesterolu w surowicy obniżył się po 29 dniach przyjmowania”.

Ponadto naukowcy zaobserwowali, że poziomy lipoprotein o bardzo małej gęstości zostały znacznie obniżone, a cholesterol LDL „również wykazywał tendencję spadkową”.

Wiele części owoców czarnej porzeczki, w tym olej z nasion, okazało się skutecznych we wspieraniu odporności i zmniejszaniu stanów zapalnych.

Farmaceuta kliniczny Mike Wakeman sugeruje, że przyjmowanie suplementów zawierających czarną porzeczkę może zapewnić energię i odporność oraz spalić tłuszcz w ciągu siedmiu dni.

W rzeczywistości wyjaśnił, że zwiększające długowieczność właściwości czarnej porzeczki mogą zacząć działać już po tygodniu.

Wyjaśnił: „Z wiekiem tętnice stają się sztywne i zatkane, co prowadzi do upośledzenia przepływu krwi i zmian często związanych z rozwojem chorób sercowo-naczyniowych.

„Zdrowe krążenie jest kluczem do długowieczności i jest niezbędne do funkcjonowania ważnych narządów”.

Ekspert kontynuował: „Czarne porzeczki są cenione za wpływ na krążenie i poprawę zdrowia i funkcji układu sercowo-naczyniowego.

„Poszerzają naczynia krwionośne, obniżają ciśnienie krwi u osób dorosłych z nadciśnieniem i mogą odwrócić skutki starzenia się tętnic o dziesięć lat”.

Chociaż te cechy są kuszące, ostrożność może być uzasadniona podczas przyjmowania ekstraktów z czarnej porzeczki razem z innymi lekami.

„Przyjmowanie czarnej porzeczki wraz z lekami stosowanymi w celu obniżenia wysokiego ciśnienia krwi może spowodować zbyt niskie ciśnienie krwi” – ​​ostrzega RxList.

„Nie bierz zbyt dużo czarnej porzeczki, jeśli bierzesz leki na nadciśnienie” – dodaje organ ochrony zdrowia.

Dlaczego obniżenie poziomu cholesterolu jest ważne dla długowieczności?

Na poziom cholesterolu wpływa kilka czynników, ale jednymi z najbardziej wpływowych są genetyka i dieta.

Uważa się, że wysoki odczyt cholesterolu w lipoproteinach o małej gęstości jest ważnym czynnikiem przyczyniającym się do powstawania blaszek miażdżycowych w tętnicach.

Gdy naczynia stają się zatkane, utrudnia to przepływ krwi do ważnych organów ciała, tworząc idealne środowisko dla choroby.

Zgodnie z receptą na odżywcze leczenie: „Otręby owsiane i otręby z brązowego ryżu to najlepsze pokarmy obniżające poziom cholesterolu”.

Jedną wspólną cechą tych pokarmów jest zawartość błonnika rozpuszczalnego, który może usuwać cząsteczki tłuszczu z przewodu pokarmowego.

Migdały mogą również znacznie poprawić odczyty poziomu cholesterolu we krwi, o ile są spożywane na surowo.

„Migdały, które są bogate w aminokwas argininę, zostały powiązane z obniżeniem poziomu cholesterolu o 16 punktów w ciągu zaledwie czterech tygodni” – wyjaśniają autorzy Prescription for Nutritional Healing.

👇Udostępnij znajomym👇

Zobacz Też: