Strona głównaZdrowiePłynne złoto Morza Śródziemnego, które może chronić przed rakiem i chorobą Alzheimera

Płynne złoto Morza Śródziemnego, które może chronić przed rakiem i chorobą Alzheimera

Podstawa diety śródziemnomorskiej, uważana za odżywcze złoto, której nie brakuje w żadnej greckiej potrawie, jest również sekretem dobrego zdrowia i długowieczności.

Płynne złoto basenu Morza Śródziemnego, oliwa z oliwek jest uważana za jeden z elementów diety śródziemnomorskiej, który chroni przed poważnymi zagrożeniami dla zdrowia, takimi jak choroby układu krążenia, choroba Alzheimera, a nawet  przedwczesna śmierć.

Współczesne badania wykazały już, że zalety oliwy z oliwek przypisuje się jej składnikom przeciwutleniającym, takim jak polifenole.

Nowe badanie, opublikowane w czasopiśmie Nutrients, podkreśla, że ​​jego potencjalne korzyści są związane z kwasem oleinowym, ważnym składnikiem oliwy z oliwek, który stanowi około 70 do 80% jej składu.

Naukowcy ze Szkół Farmacji i Medycyny Uniwersytetu w Sewilli doszli do wniosku, że główny składnik oliwy z oliwek zawiera właściwości, które przyczyniają się do zapobiegania nowotworom i chorobie Alzheimera, ale także do obniżenia poziomu cholesterolu.

Naukowcy we współpracy ze specjalistami z dystryktu zdrowia Sewilli Północnej i Aljarafe oraz szpitala Costa del Sol wyjaśniają, że kwas oleinowy jest w rzeczywistości produkowany z pożywienia, a synteza zachodzi w samym organizmie.

Jako taki jest najobficiej występującym jednonienasyconym kwasem tłuszczowym w diecie człowieka i głównym w układzie krążenia.

Korzyści dla mózgu, cholesterolu i profilaktyki raka 

Główną funkcją kwasu oleinowego jest służenie jako cząsteczka energii i składnik błon komórkowych.

Jedną z jego głównych cech są właściwości antyoksydacyjne, przy jednoczesnym hamowaniu ekspresji białek związanych z transportem cholesterolu, zmniejszając wchłanianie cholesterolu i ostatecznie zapobiegając miażdżycy.

W ludzkim mózgu kwas oleinowy służy jako główna część fosfolipidów błonowych i występuje obficie w osłonkach mielinowych neuronów.

Lekarze zaobserwowali obniżony poziom kwasu oleinowego w mózgach pacjentów, u których zdiagnozowano duże zaburzenia depresyjne i chorobę Alzheimera.

Ponadto kwas oleinowy jest uznaną w badaniach cząsteczką przeciwnowotworową dzięki hamującemu wpływowi na nadekspresję onkogenów i ich wpływowi na zaprogramowaną śmierć komórki.

Nawet oleoetanoloamid, pochodna kwasu oleinowego wykazuje dowody na to, że koncentruje działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające.

Dodatkowe badania pokazują, że kwas oleinowy wpływa na mechanizmy epigenetyczne (bezpośrednie modyfikacje DNA i białek wiążących DNA) oraz modulację układu odpornościowego poprzez regulację komórek związanych ze stanem zapalnym.

Podsumowując, autorzy badania zwracają uwagę, że większość wcześniejszych badań skupiających się na oliwie z oliwek wykorzystywała zwierzęta doświadczalne.

Dlatego zalecają dalsze badania kliniczne w celu potwierdzenia ważnych właściwości wykazywanych przez tę cząsteczkę.

Zobacz Też: