Oznacza to, że twoje serce musi ciężej pracować, aby pompować krew w twoim ciele.
Nieleczona może prowadzić do poważnych nagłych przypadków medycznych ze względu na dodatkowe obciążenie narządów.
Obejmuje to zawał serca, udary i choroby nerek.
Powszechnie wiadomo, że dieta jest jednym z czynników wpływających na ciśnienie krwi.
W szczególności spożywanie zbyt dużej ilości soli jest główną przyczyną wysokiego ciśnienia krwi, ponieważ sprawia, że organizm zatrzymuje wodę – wywierając dodatkowy nacisk na naczynia krwionośne.
Niejedzenie wystarczającej ilości owoców i warzyw jest również przyczyną, a niektóre z nich obniżają ciśnienie krwi.
Jednym z takich warzyw jest rukiew wodna, popularnie stosowana w kanapkach z jajkiem i rzeżuchą.
Wynika to głównie z zawartości azotanów, które mogą pomóc rozluźnić mięśnie wokół naczyń krwionośnych i zwiększyć przepływ krwi.
Tom Amery, dyrektor zarządzający The Watercress Company , wyjaśnił: „Rukiew wodna zawiera naturalne azotany. Podczas żucia te azotany są przekształcane w azotyny przez wyspecjalizowane bakterie naturalnie występujące w tylnej części jamy ustnej.
„Kiedy azotyny dostaną się do naszego żołądka, przekształcają się w gazową postać azotu (NO), który dostaje się do naszego krwioobiegu.
„Wpływ na nasz układ sercowo-naczyniowy polega na rozszerzeniu naczyń krwionośnych, co obniża ciśnienie krwi; nazywa się to rozszerzeniem naczyń”.
Zalecił również ogólne zwiększenie spożycia owoców i warzyw.
„Oszacowano, że spożywanie co najmniej pięciu porcji różnych owoców i warzyw dziennie może zmniejszyć ryzyko śmierci z powodu chorób przewlekłych, takich jak choroby serca i udar, nawet o 20 procent” – powiedział Amery.
„Mechanizmy przyczynowe wciąż są wyjaśniane, ale mogą obejmować zmniejszone utlenianie lipoprotein i homocysteinę lipidową oraz obniżenie ciśnienia krwi.
„Proponowane korzystne składniki warzyw i owoców obejmują: przeciwutleniające składniki odżywcze, w tym witaminę C, kwas foliowy, flawonoidy, luteinę, glukozynolany, błonnik oraz minerały, takie jak potas i witamina B6.
„Badanie populacyjne EPIC (European Prospective Investigation on Cancer and Nutrition) w Norfolk wykazało, że stężenie kwasu askorbinowego (witaminy C) w osoczu było odwrotnie proporcjonalne do śmiertelności z jakiejkolwiek przyczyny, a zwłaszcza chorób sercowo-naczyniowych i choroby niedokrwiennej serca zarówno u mężczyzn, jak iu kobiet.
„Wzrost stężenia kwasu askorbinowego w osoczu, odpowiadający 50 gramom spożycia owoców lub warzyw, był niezależnie związany z około 20-procentowym zmniejszeniem śmiertelności z jakiejkolwiek przyczyny.
„Chociaż nie przeprowadzono żadnych badań z rukwią wodną, aby konkretnie ocenić jej potencjał w utrzymaniu zdrowia układu krążenia, rukiew wodna jest bogata w witaminę C i jest dobrym źródłem większości zidentyfikowanych korzystnych składników.