ZdrowieNajlepszy naturalny antybiotyk. Spożycie jednej łyżki rano gwarantuje zdrowie.

Najlepszy naturalny antybiotyk. Spożycie jednej łyżki rano gwarantuje zdrowie.

Antybiotyki są popularnym wyborem w nowoczesnej medycynie. Ich głównym celem jest zwalczanie setek różnych patogenów wywołujących infekcje i wiele innych chorób. 

Pracownicy służby zdrowia uważają tę klasę leków za niezbędną dla zdrowia, ponieważ jest to najbardziej skuteczny sposób radzenia sobie z niektórymi typami mikroorganizmów.

Niemniej jednak istnieją ostrzeżenia o niepożądanych konsekwencjach zbyt częstego polegania na antybiotykach. Mogą zmienić florę jelitową i wywołać alergie skórne i problemy trawienne, to tylko niektóre z typowych skutków ubocznych tych produktów.

Z tego powodu niektórzy ludzie zdecydowali się na listę tradycyjnych środków, których można użyć do zastąpienia tych leków bardzo dobrymi wynikami. Chociaż generalnie nie są tak silne są świetną alternatywą, ponieważ nie mają efektów ubocznych i zawsze możesz trzymać je pod ręką, kiedy ich potrzebujesz.

Chcemy skupić się na jednej bardzo interesującej opcji, która została stworzona z dwóch bardzo zdrowych składników i zawiera składniki odżywcze. Jest to połączenie kurkumy i miodu, z których oba są używane od wieków w celu zapobiegania i zwalczania różnych rodzajów chorób.

Jakie są zalety tego naturalnego antybiotyku?

Korzeń kurkumy i miód mają właściwości antybiotyczne i przeciwwirusowe, które pomagają wzmocnić układ odpornościowy. Te dwa w 100% naturalne składniki mogą być użyte osobno w walce z wirusami, bakteriami i innymi mikroorganizmami, które mogą wpływać na prawidłowe funkcjonowanie twojego organizmu.

Łącząc je zwiększasz ich zalety, aby uzyskać bardziej skuteczny środek. Aby nie mieć żadnych wątpliwości, podsumujemy właściwości każdego z nich.

Korzyści z kurkumy

Kurkuma ma ponad 150 zastosowań terapeutycznych, w tym zwalczanie stanu zapalnego, eliminowanie szkodliwych mikroorganizmów i działanie jako silny przeciwutleniacz.

Wiele jej zalet można powiązać z kurkuminą, aktywnym związkiem, który reguluje reakcję zapalną organizmu i niszczy szkodliwe cząsteczki. Może zabijać bakterie takie jak H. pylori, jedna z głównych przyczyn wrzodów żołądka i infekcji przewodu pokarmowego.

Korzyści z miodu

Znany ze swojej wysokiej zawartości witamin i niezbędnych aminokwasów, miód jest potężnym naturalnym antybiotykiem, który może służyć jako baza dla dziesiątek leków.

Zawiera przeciwutleniacze i środki przeciwzapalne, które zatrzymują uszkodzenia oksydacyjne spowodowane przez wolne rodniki i toksyny.

Bogate składniki odżywcze zostały wykorzystane do stłumienia objawów związanych z grypą, przeziębieniem i innymi chorobami układu oddechowego wywoływanymi przez mikroorganizmy.

Jest także przydatny w leczeniu ran i powierzchownych oparzeń, ponieważ sprzyja gojeniu i zapobiega infekcji.

Jak przygotować antybiotyk?

Można go spożywać jako metodę zapobiegawczą lub przy pierwszym objawie infekcji wirusowej lub choroby. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu i wymaga składników, które są łatwo dostępne w twoim sklepie spożywczym.

Zalecamy jednak, aby znaleźć miód w 100% organiczny i bez dodatku cukrów.

Składniki

  • 1/3 szklanki ekologicznego miodu (100 g)
  • 1 łyżkasproszkowanej kurkumy (10 g)
  • 1 szklany słoik z pokrywką

Przygotowanie

  • Połącz kurkumę z miodem w szklanym słoju.
  • Dobrze wymieszaj, zakręć i odstaw na noc.

Jak tego użyć

Jeśli masz objawy przeziębienia postępuj zgodnie z tymi wskazówkami:

  • Dzień 1: Spożywaj ½ łyżki stołowej (12,5 g) na godzinę.
  • Dzień 2: Spożywaj ½ łyżki stołowej co dwie godziny.
  • Dzień 3: spożywaj ½ łyżeczki trzy razy dziennie.

Trzymaj mieszankę miodu i kurkumy w ustach, aż się całkowicie rozpuści.

Jako środek zapobiegawczy:

  • 1 łyżeczkę (7,5 g) trzy razy w tygodniu.

Jak widać własnoręcznie wykonany antybiotyk jest łatwy do przygotowania i zdrowy.


Najnowsze

Popularne

Najnowsze