Dziś przygotowaliśmy dla Was naprawdę doskonały przepis na legendarne LODY, które z pewnością pokochacie.
W tych lodach nie ma ani kropli chemii, ani jednego sztucznego zagęszczacza i konserwantu. Tylko naturalne mleko!
Najważniejszą cechą tych lodów jest smak świeżego, tłustego mleka. Znalezienie tego jedynego wśród różnorodnych nowoczesnych produktów jest prawie niemożliwe. Pozostaje tylko jedno – przygotować lody w domu, a nostalgia za beztroskim dzieciństwem pewnie powróci do każdego kto je posmakuje.
Aby przygotować ten przepis, będziemy potrzebować następujących składników:
- 500 ml śmietanki kremówki 36%
- puszka mleka skondensowanego słodzonego
- wafle w arkuszach
Przygotowanie
- Pół godziny przed rozpoczęciem przygotowania dobrze schłodź w zamrażarce miskę, w której będziesz ubijać masę i ubijaczki miksera.
- Do przygotowanej miski wlej schłodzoną śmietankę. Ubijaj na wysokich obrotach przez 5-7 minut.
- Gdy śmietanka będzie wystarczająco gęsta, cienkim strumieniem wlewamy skondensowane mleko. Ubijaj przez minutę na niskich obrotach.
- Połóż wafle na spodzie blachy do pieczenia lub plastikowego pojemnika (prostokątny kształt). Jeśli nie pasuje, dociąć, dopasować do rozmiaru pojemnika.
- Kremową masę rozsmarować łyżką, przykryć drugim waflem. Tak przygotowane lody włóż do zamrażarki na 4-6 godzin.
Wskazówka : użyj śmietanki o najwyższej zawartości tłuszczu.
Smak zadowoli całą rodzinę i nie zapomnij podzielić się wrażeniami w komentarzach na facebooku!