Infekcja Salmonella (salmonelloza) jest powszechną chorobą bakteryjną, która atakuje przewód pokarmowy. Bakterie Salmonella zazwyczaj żyją w jelitach zwierzęcych i ludzkich i są wydalane z kałem. Ludzie najczęściej zarażają się poprzez skażoną wodę lub pokarm.
Zazwyczaj osoby z zakażeniem salmonellą nie mają żadnych objawów. U innych rozwija się biegunka, gorączka i skurcze brzucha w ciągu 8 do 72 godzin. Większość zdrowych osób wraca do zdrowia po kilku dniach bez specjalnego leczenia.
W niektórych przypadkach biegunka związana z zakażeniem salmonellą może powodować odwodnienie, co wymaga natychmiastowej pomocy lekarskiej. Powikłania zagrażające życiu mogą również rozwinąć się, jeśli infekcja rozprzestrzeni się poza twoje jelita. Ryzyko nabycia zakażenia salmonellą jest wyższe, jeśli podróżujesz do krajów o złych warunkach sanitarnych.
Zobacz także: Nasiona Chia: Korzyści zdrowotne, właściwości i przepisy
Salmonella objawy
Zakażenie jest zwykle spowodowane spożywaniem surowego lub niedogotowanego mięsa, drobiu, jaj lub produktów jajecznych. Okres inkubacji waha się od kilku godzin do dwóch dni. Możliwe objawy to:
- Nudności
- Wymioty
- Skurcze brzucha
- Biegunka
- Gorączka
- Dreszcze
- Ból głowy
- Krew w stolcu
Objawy zakażenia salmonellą trwają zwykle od dwóch do siedmiu dni. Biegunka może trwać do 10 dni, chociaż może minąć kilka miesięcy zanim jelita powrócą do normy. Kilka odmian bakterii salmonelli powoduje dur brzuszny.
Salmonella przyczyny
Bakterie Salmonella żyją w jelitach ludzi, zwierząt i ptaków. Większość ludzi jest zarażonych salmonellą przez jedzenie pokarmów zanieczyszczonych kałem. Powszechnie zakażone pokarmy obejmują:
- Surowe mięso, drób i owoce morza. Podczas mielenia kał może dostać się do surowego mięsa i drobiu. Owoce morza mogą być skażone, jeżeli zostaną zebrane z zanieczyszczonej wody.
- Surowe jajka. Podczas gdy skorupa jajka może wydawać się doskonałą barierą dla zakażenia, niektóre zakażone kurczęta wytwarzają jaja zawierające salmonellę, zanim skorupka zostanie utworzona.
- Owoce i warzywa. Niektóre świeże produkty, w szczególności odmiany importowane, mogą być nawadniane lub przemywane podczas przetwarzania wodą skażoną salmonellą. Zanieczyszczenie może również wystąpić w kuchni, gdy soki z surowego mięsa i drobiu wchodzą w kontakt z niegotowanymi produktami spożywczymi, takimi jak sałatki.
Czynniki ryzyka
Czynniki, które mogą zwiększać ryzyko zakażenia salmonellą obejmują działania, które mogą doprowadzić do bliższego kontaktu z bakteriami salmonelli i problemami zdrowotnymi, które mogą ogólnie osłabić odporność na infekcje.
- Podróż międzynarodowa. Infekcja salmonellą, w tym odmiany, które powodują dur brzuszny jest bardziej powszechna w krajach rozwijających się o złych warunkach sanitarnych.
- Posiadanie ptaka lub gada. Niektóre zwierzęta domowe, w szczególności ptaki i gady, mogą przenosić bakterie salmonelli.
Salmonella komplikacje
Infekcja zwykle nie zagraża życiu, jednak u niektórych osób – zwłaszcza niemowląt i małych dzieci, osób starszych, biorców przeszczepów, kobiet w ciąży i osób z osłabionym układem odpornościowym – rozwój powikłań może być niebezpieczny.
Odwodnienie
Jeśli nie możesz pić wystarczająco dużo, aby zastąpić płyn, który tracisz podczas biegunki, możesz stać się odwodniony. Znaki ostrzegawcze obejmują:
- Zmniejszenie ilości wydalanego moczu
- Suchość w jamie ustnej
- Podkrążone oczy
- Zmniejszona produkcja łez
Bakteriemia
Jeśli infekcja salmonellą dostanie się do krwioobiegu (bakteriemia) może zainfekować tkanki w całym ciele, w tym:
- Tkanki otaczające mózg i rdzeń kręgowy (zapalenie opon mózgowych)
- Podszewka twojego serca lub zastawki (zapalenie osierdzia)
- Twoje kości lub szpik kostny (zapalenie kości i szpiku)
- Wyściółka naczyń krwionośnych, zwłaszcza jeśli pacjent miał przeszczep naczyniowy
Reaktywne zapalenie stawów
U osób, które chorowały na salmonellę istnieje większe ryzyko rozwoju reaktywnego zapalenia stawów. Znany również jako zespół Reitera, reaktywne zapalenie stawów zazwyczaj powoduje:
- Podrażnienie oka
- Bolesne oddawanie moczu
- Bolące stawy
Salmonella zapobieganie
Metody prewencyjne są szczególnie ważne podczas przygotowywania żywności lub opieki nad niemowlętami, starszymi osobami dorosłymi i osobami z osłabionym układem odpornościowym. Pamiętaj, aby dokładnie gotować jedzenie lub szybko zamrażać żywność.
Umyj ręce
Dokładne umycie rąk może pomóc w zapobieganiu przenoszenia bakterii salmonelli do jamy ustnej lub na inną żywność. Umyj ręce po:
- Skorzystaniu z toalety
- Zmianie pieluchy niemowlakowi
- Dotykaniu surowego mięsa
- Usuwaniu odchodów zwierząt domowych
- Dotykaniu gadów lub ptaków
Aby zapobiec zanieczyszczeniu krzyżowemu:
- Przechowuj surowe mięso, drób i owoce morza z dala od innych produktów spożywczych w lodówce
- Jeśli to możliwe miej dwie deski do krojenia w kuchni – jedną do surowego mięsa, a drugą do owoców i warzyw
- Nigdy nie umieszczaj gotowanego jedzenia na nieumytym talerzu, na którym wcześniej trzymano surowe mięso
Unikaj jedzenia surowych jaj
Ciasto, domowe lody i ajerkoniak zawierają surowe jajka. Jeśli musisz spożywać surowe jajka upewnij się, że są pasteryzowane.
Salmonella diagnoza
Zakażenie można wykryć testując próbkę stolca. Jeśli twój lekarz podejrzewa, że masz zakażenie salmonellą we krwi może on zasugerować przetestowanie próbki krwi.
Salmonella leczenie
Ponieważ przy infekcji możesz się odwodnić leczenie koncentruje się na uzupełnianiu płynów i elektrolitów. Ciężkie przypadki mogą wymagać hospitalizacji i płynów dostarczanych bezpośrednio do żyły (dożylnie). Ponadto lekarz może zalecić:
- Antybiotyki. Jeśli lekarz podejrzewa, że bakterie salmonelli weszły do twojego krwioobiegu lub jeśli masz ciężki przypadek lub osłabiony układ odpornościowy może przepisać antybiotyki, aby zabić bakterie. Antybiotyki nie przynoszą korzyści w nieskomplikowanych przypadkach. Antybiotyki mogą bowiem przedłużyć okres zakażenia i mogą zwiększyć ryzyko nawrotu choroby.