Imbir jest zwykle używany jako przyprawa w różnych potrawach i posiłkach. Jednak w wielu krajach na świecie ludzie również używają w celu wyeliminowania różnych stanów chorobowych ze względu na jego lecznicze właściwości i zastosowania.
Eksperci twierdzą, że jedną z niezwykłych właściwości imbiru jest jego zdolność do zapobiegania powstawaniu stanów zapalnych, a nawet skuteczne leczenie zapalenia tkanek, mięśni i stawów. Imbir posiada 800 różnych właściwości leczniczych z czego 275 w szczególności związane jest z usuwaniem stanów zapalnych. Tym co sprawia, że imbir posiada tak skuteczne działanie przeciwzapalne jest zawarty w nim związek znany jako gingerol.
Składniki:
Kawałek imbiru około 3 cm
szklanka świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
1 łyżka miodu
sok z dwóch cytryn
Przygotowanie:
To bardzo proste – wystarczy umieścić wszystkie składniki w blenderze i mieszać/miksować je przez 10 sekund.
Spożywanie:
Pij ten sok zaraz po przygotowaniu, gdyż ma on dodatkowe właściwości, które pozytywnie wpływają na zdrowie zębów i dziąseł. Należy spożywać szklankę tego soku codziennie przez okresu 20 dni, a dodatkowo pić co najmniej 2 litry wody!
UWAGA!
Unikaj spożywania mąki, czerwonego mięsa, cukru i krowiego mleka.