Jeśli chodzi o pojęcie super żywności, ta cecha zdecydowanie zostanie zastosowana do Spiruliny. Ale czy znasz wartość odżywczą proszku spiruliny? Obfituje on w silne składniki odżywcze, które mają silny wpływ zarówno na ciało, jak i mózg.
Spirulina w proszku obfituje w silne enzymy, przeciwutleniacze, minerały i witaminy. Zawiera jeszcze więcej składników odżywczych niż 5 porcji świeżych warzyw i owoców.
Ze względu na bogactwo białek i ważnych składników odżywczych spirulina jest najbardziej odpowiednim pożywieniem dla wegan.
Spirulina w proszku: cud, który poprawia ogólny stan zdrowia!
Spirulina jest naturalną algą, często określaną jako algi niebiesko-zielone ze względu na jej kolor. To cyjanobakteria bogata w duże ilości chlorofilu i karotenu.
W procesie fotosyntezy alga ta wytwarza tlen, który czyni go podobnym do roślin lądowych.
Gdzie po raz pierwszy znaleziono sinice?
Obecnie cyjanobakteria znajduje się wszędzie, w tym słodkich wodach, oceanach, wilgotnych skałach na pustyniach, wilgotnej glebie, a nawet skałach na Antarktydzie.
Jednak większość sprzedawanej w naszym kraju spiruliny pochodzi z wybrzeży Ameryki Południowej i Hawajów.
Występuje w postaci tabletek, proszku i płatków w czystej postaci lub w połączeniu z innymi składnikami.
Korzyści ze spiruliny
Ponieważ jest to 60% białka, spirulina jest idealną alternatywą dla białek mięsnych. Według dietetyków spirulina jest jedną z niewielu roślin, które zawierają witaminę B12.
Jak wspomniano wcześniej, spirulina jest bardzo preferowana przez wegetarian i wegan. Wynika to z dużej ilości ALA (omega-3), GLA (zmniejsza stan zapalny), LA (omega-6) i DHA (główny składnik mózgu). Te lipidy odgrywają kluczową rolę w ogólnym zdrowiu.
Spirulina ma wysoką zawartość witaminy B1, B2, B3, B6, B9, C, D i E. Ponadto jest bogata w duże ilości wapnia, potasu, miedzi, chromu, manganu, magnezu, selenu, fosforu, sodu, selenu i cynk.
Dodatkowe korzyści
Zwiększa odporność
Łagodzi alergie
Normalizuje cholesterol
Reguluje ciśnienie krwi
Promuje dobre bakterie w jelitach
Zapobiega rakowi
Zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej i zaćmy
Silny środek przeciwwirusowy przeciwko opryszczce i wirusowemu zapaleniu wątroby
Silny potencjał przeciwdrobnoustrojowy i przeciwzapalny
Zapobiega uszkodzeniom wątroby spowodowanym przez leki
Poprawia insulinooporność
Właściwe stosowanie spiruliny
Jeśli używasz proszku z spiruliny, dodaj ¼-1 łyżeczki do koktajlu. Najpierw zacznij od małych ilości, ponieważ smak może być nieco dziwny. Spirulinę można również znaleźć we wstępnie aromatyzowanym, pakowanym proszku białkowym.
Jeszcze jedna sztuczka do wypróbowania
Do opakowania popcornu dodaj jedną łyżkę proszku ze spiruliny i dobrze wstrząśnij. Możesz również dodać czosnek w proszku, aby uzyskać maksymalny smak.