Insulinooporność – przyczyny, objawy, dieta i zapobieganie
Średnia 4.9 (98.82%) 17 głosy(ów)
Insulinooporność to nazwa nadana komórkom, które nie reagują prawidłowo na hormon insuliny. Oporność na insulinę jest czynnikiem, który prowadzi do cukrzycy typu 2, cukrzycy ciążowej i stanu przedcukrzycowego.

insulinooporność

Insulina, hormon wytwarzany przez trzustkę pozwala komórkom wchłonąć glukozę, aby mogła być wykorzystana jako energia. Komórki osób z opornością na insulinę nie są w stanie efektywnie wykorzystać insuliny.

Czym jest insulinooporność?



Oporność na insulinę ma podobne czynniki ryzyka co choroba sercowo-naczyniowa.

Insulinooporność zwiększa ryzyko rozwoju stanu przedcukrzycowego, a ostatecznie cukrzycy typu 2.

Objawy

Jeśli cukrzyca nie rozwinęła się, insulinooporność zwykle nie powoduje żadnych objawów. Czasami u osób z insulinoopornością może rozwinąć się stan nazywany ciemiężycowcami akantycznymi. Stan ten charakteryzuje się ciemnymi plamami rozwijającymi się w pachwinach, pod pachami i na karku.

Wysokie poziomy insuliny we krwi są również związane ze zwiększonym ryzykiem chorób naczyniowych, takich jak choroby serca, nawet bez obecności cukrzycy.

W okresie przedcukrzycowym trzustka pracuje na pełnych obrotach, aby uwolnić wystarczającą ilość insuliny chcąc pokonać opór organizmu i obniżyć poziom cukru we krwi. Z biegiem czasu zdolność trzustki do uwalniania insuliny zaczyna spadać, co prowadzi do rozwoju cukrzycy typu 2.

W rzeczywistości insulinooporność pozostaje główną przyczyną cukrzycy typu 2, obok zmniejszonego wydzielania insuliny z trzustki.

Objawy cukrzycy obejmują:

  • zwiększone pragnienie i / lub głód
  • zwiększona potrzeba oddawania moczu
  • zmęczenie
  • rozmyty obraz
  • rany, które się nie goją

Rozwój insulinooporności

Kwestia tego, jak i dlaczego rozwija się oporność na insulinę pozostaje złożona i nie do końca poznana.

Poniżej przedstawiamy nasze obecne rozumienie procesu:

  • Komórki organizmu rozwijają oporność na działanie insuliny.
  • Insulina jest niezbędna do regulacji poziomu glukozy we krwi
  • Insulina jest również chemicznym przekaźnikiem, który przekazuje sygnał do wątroby (która przechowuje glukozę), aby utrzymać glukozę i przechowywać ją, a nie uwalniać do krwi.
  • Insulina zwykle utrzymuje równowagę energetyczną, nigdy nie dopuszczając do zbyt dużego wzrostu poziomu glukozy we krwi.
  • Oporność początkowo powoduje, że trzustka po prostu wydziela więcej insuliny, aby utrzymać bezpieczny poziom glukozy we krwi
  • Oporności na insulinę może w końcu towarzyszyć utrzymujący się wyższy poziom glukozy, a następnie utrzymująca się hiperglikemia cukrzycy typu 2

Czynniki ryzyka

Niektóre z czynników ryzyka dla stanu przedcukrzycowego i cukrzycy są również czynnikami ryzyka chorób serca i innych chorób sercowo-naczyniowych i mózgowo-naczyniowych, takich jak udar.



Ponieważ niektóre czynniki ryzyka są również możliwe do uniknięcia – a szczególnie dlatego, że otyłość stała się bardziej rozpowszechniona – zwiększono nacisk na środki związane ze stylem życia, które mogą pomóc zmniejszyć ryzyko choroby.

Poniżej przedstawiono wszystkie czynniki ryzyka związane z opornością na insulinę, stan przedcukrzycowy i cukrzycę, a niektóre z nich można modyfikować na podstawie zmian stylu życia lub pomocy medycznej:

  • Nadwaga i otyłość (głównie otyłość brzuszna)
  • Siedzący tryb życia – brak aktywności fizycznej
  • Palenie
  • Problemy ze snem

Diagnoza

Do diagnozy stanu przedcukrzycowego i cukrzycy można wykorzystać szereg testów:

  • Test A1C – mierzy średni poziom cukru we krwi w ciągu ostatnich 2-3 miesięcy
  • Test glikemii na czczo – poziom glukozy sprawdzany jest po nie spożywaniu alkoholu przez 8 godzin
  • Losowe pobieranie krwi – poziom glukozy we krwi sprawdzany o każdej porze dnia

Zapobieganie

Podczas gdy czynniki ryzyka związane z insulinoopornością i cukrzycą typu 2 nie zawsze można modyfikować – na przykład historia naszej rodziny i genetyka – istnieją udowodnione sposoby zmniejszenia szans na insulinooporność i rozwój cukrzycy typu 2. Otyłość jest szczególnym czynnikiem ryzyka.

Niektóre z tych samych czynników są również ważne w zapobieganiu chorobom serca i udarom.

Żywność, której należy unikać

Słodycze mogą zwiększyć poziom cukru we krwi i ryzyko rozwoju stanu przedcukrzycowego i należy ich unikać.



Obejmują one:

  • słodycze, takie jak babeczki, czekolada i lody
  • napoje gazowane, soki owocowe i inne napoje słodzone
  • duże ilości alkoholu
  • żywność przetworzona
  • ziemniaki i inne warzywa bogate w skrobię
  • nabiał, w szczególności mleko
  • smażone jedzenie
  • nisko-błonnikowy biały ryż, mąka, makaron i chleb
Zobacz także: