Spirulina w proszku: cud, który poprawia ogólny stan zdrowia!

Jeśli chodzi o pojęcie super żywności, ta cecha zdecydowanie zostanie zastosowana do Spiruliny. Ale czy znasz wartość odżywczą proszku spiruliny? Obfituje on w silne składniki odżywcze, które mają silny wpływ zarówno na ciało, jak i mózg.

Spirulina w proszku obfituje w silne enzymy, przeciwutleniacze, minerały i witaminy. Zawiera jeszcze więcej składników odżywczych niż 5 porcji świeżych warzyw i owoców.

Ze względu na bogactwo białek i ważnych składników odżywczych spirulina jest najbardziej odpowiednim pożywieniem dla wegan.

Spirulina w proszku: cud, który poprawia ogólny stan zdrowia!

Spirulina jest naturalną algą, często określaną jako algi niebiesko-zielone ze względu na jej kolor. To cyjanobakteria bogata w duże ilości chlorofilu i karotenu.

W procesie fotosyntezy alga ta wytwarza tlen, który czyni go podobnym do roślin lądowych.

Gdzie po raz pierwszy znaleziono sinice?

Obecnie cyjanobakteria znajduje się wszędzie, w tym słodkich wodach, oceanach, wilgotnych skałach na pustyniach, wilgotnej glebie, a nawet skałach na Antarktydzie.

Jednak większość sprzedawanej w naszym kraju spiruliny pochodzi z wybrzeży Ameryki Południowej i Hawajów.

Występuje w postaci tabletek, proszku i płatków w czystej postaci lub w połączeniu z innymi składnikami.

Korzyści ze spiruliny

Ponieważ jest to 60% białka, spirulina jest idealną alternatywą dla białek mięsnych. Według dietetyków spirulina jest jedną z niewielu roślin, które zawierają witaminę B12.

Jak wspomniano wcześniej, spirulina jest bardzo preferowana przez wegetarian i wegan. Wynika to z dużej ilości ALA (omega-3), GLA (zmniejsza stan zapalny), LA (omega-6) i DHA (główny składnik mózgu). Te lipidy odgrywają kluczową rolę w ogólnym zdrowiu.

Spirulina ma wysoką zawartość witaminy B1, B2, B3, B6, B9, C, D i E. Ponadto jest bogata w duże ilości wapnia, potasu, miedzi, chromu, manganu, magnezu, selenu, fosforu, sodu, selenu i cynk.

Dodatkowe korzyści

Zwiększa odporność

Łagodzi alergie

Normalizuje cholesterol

Reguluje ciśnienie krwi

Promuje dobre bakterie w jelitach

Zapobiega rakowi

Zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej i zaćmy

Silny środek przeciwwirusowy przeciwko opryszczce i wirusowemu zapaleniu wątroby

Silny potencjał przeciwdrobnoustrojowy i przeciwzapalny

Zapobiega uszkodzeniom wątroby spowodowanym przez leki

Poprawia insulinooporność

Właściwe stosowanie spiruliny

Jeśli używasz proszku z spiruliny, dodaj ¼-1 łyżeczki do koktajlu. Najpierw zacznij od małych ilości, ponieważ smak może być nieco dziwny. Spirulinę można również znaleźć we wstępnie aromatyzowanym, pakowanym proszku białkowym.

Jeszcze jedna sztuczka do wypróbowania

Do opakowania popcornu dodaj jedną łyżkę proszku ze spiruliny i dobrze wstrząśnij. Możesz również dodać czosnek w proszku, aby uzyskać maksymalny smak.