Strona głównaZdrowieSpirulina w proszku: cud, który poprawia ogólny stan zdrowia!

Spirulina w proszku: cud, który poprawia ogólny stan zdrowia!

Jeśli chodzi o pojęcie super żywności, ta cecha zdecydowanie zostanie zastosowana do Spiruliny. Ale czy znasz wartość odżywczą proszku spiruliny? Obfituje on w silne składniki odżywcze, które mają silny wpływ zarówno na ciało, jak i mózg.

Spirulina w proszku obfituje w silne enzymy, przeciwutleniacze, minerały i witaminy. Zawiera jeszcze więcej składników odżywczych niż 5 porcji świeżych warzyw i owoców.

Ze względu na bogactwo białek i ważnych składników odżywczych spirulina jest najbardziej odpowiednim pożywieniem dla wegan.

Spirulina w proszku: cud, który poprawia ogólny stan zdrowia!

Spirulina jest naturalną algą, często określaną jako algi niebiesko-zielone ze względu na jej kolor. To cyjanobakteria bogata w duże ilości chlorofilu i karotenu.


W procesie fotosyntezy alga ta wytwarza tlen, który czyni go podobnym do roślin lądowych.

Gdzie po raz pierwszy znaleziono sinice?

Obecnie cyjanobakteria znajduje się wszędzie, w tym słodkich wodach, oceanach, wilgotnych skałach na pustyniach, wilgotnej glebie, a nawet skałach na Antarktydzie.



Jednak większość sprzedawanej w naszym kraju spiruliny pochodzi z wybrzeży Ameryki Południowej i Hawajów.

Występuje w postaci tabletek, proszku i płatków w czystej postaci lub w połączeniu z innymi składnikami.

Czytaj także:  Pozbądź się przeziębienia w ciągu dwóch dni

Korzyści ze spiruliny



Zobacz też


Ponieważ jest to 60% białka, spirulina jest idealną alternatywą dla białek mięsnych. Według dietetyków spirulina jest jedną z niewielu roślin, które zawierają witaminę B12.

Jak wspomniano wcześniej, spirulina jest bardzo preferowana przez wegetarian i wegan. Wynika to z dużej ilości ALA (omega-3), GLA (zmniejsza stan zapalny), LA (omega-6) i DHA (główny składnik mózgu). Te lipidy odgrywają kluczową rolę w ogólnym zdrowiu.

Spirulina ma wysoką zawartość witaminy B1, B2, B3, B6, B9, C, D i E. Ponadto jest bogata w duże ilości wapnia, potasu, miedzi, chromu, manganu, magnezu, selenu, fosforu, sodu, selenu i cynk.

Dodatkowe korzyści

Zwiększa odporność

Łagodzi alergie

Normalizuje cholesterol


Reguluje ciśnienie krwi

Promuje dobre bakterie w jelitach

Zapobiega rakowi

Zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej i zaćmy

Silny środek przeciwwirusowy przeciwko opryszczce i wirusowemu zapaleniu wątroby


Silny potencjał przeciwdrobnoustrojowy i przeciwzapalny

Zapobiega uszkodzeniom wątroby spowodowanym przez leki

Poprawia insulinooporność

Właściwe stosowanie spiruliny

Jeśli używasz proszku z spiruliny, dodaj ¼-1 łyżeczki do koktajlu. Najpierw zacznij od małych ilości, ponieważ smak może być nieco dziwny. Spirulinę można również znaleźć we wstępnie aromatyzowanym, pakowanym proszku białkowym.

Czytaj także:  Pomaga wypłukać toksyny z organizmu podczas chorób wirusowych i gorączki

Jeszcze jedna sztuczka do wypróbowania

Do opakowania popcornu dodaj jedną łyżkę proszku ze spiruliny i dobrze wstrząśnij. Możesz również dodać czosnek w proszku, aby uzyskać maksymalny smak.


TO CI SIĘ SPODOBA:

TOP 5

podobne artykuły