Strona główna Zdrowie Spirulina w proszku: cud, który poprawia ogólny stan zdrowia!

Spirulina w proszku: cud, który poprawia ogólny stan zdrowia!

Jeśli chodzi o pojęcie super żywności, ta cecha zdecydowanie zostanie zastosowana do Spiruliny. Ale czy znasz wartość odżywczą proszku spiruliny? Obfituje on w silne składniki odżywcze, które mają silny wpływ zarówno na ciało, jak i mózg.

Spirulina w proszku obfituje w silne enzymy, przeciwutleniacze, minerały i witaminy. Zawiera jeszcze więcej składników odżywczych niż 5 porcji świeżych warzyw i owoców.

Ze względu na bogactwo białek i ważnych składników odżywczych spirulina jest najbardziej odpowiednim pożywieniem dla wegan.

Spirulina w proszku: cud, który poprawia ogólny stan zdrowia!

Spirulina jest naturalną algą, często określaną jako algi niebiesko-zielone ze względu na jej kolor. To cyjanobakteria bogata w duże ilości chlorofilu i karotenu.

W procesie fotosyntezy alga ta wytwarza tlen, który czyni go podobnym do roślin lądowych.

Gdzie po raz pierwszy znaleziono sinice?

Obecnie cyjanobakteria znajduje się wszędzie, w tym słodkich wodach, oceanach, wilgotnych skałach na pustyniach, wilgotnej glebie, a nawet skałach na Antarktydzie.

Jednak większość sprzedawanej w naszym kraju spiruliny pochodzi z wybrzeży Ameryki Południowej i Hawajów.

Występuje w postaci tabletek, proszku i płatków w czystej postaci lub w połączeniu z innymi składnikami.

Korzyści ze spiruliny

Ponieważ jest to 60% białka, spirulina jest idealną alternatywą dla białek mięsnych. Według dietetyków spirulina jest jedną z niewielu roślin, które zawierają witaminę B12.

Jak wspomniano wcześniej, spirulina jest bardzo preferowana przez wegetarian i wegan. Wynika to z dużej ilości ALA (omega-3), GLA (zmniejsza stan zapalny), LA (omega-6) i DHA (główny składnik mózgu). Te lipidy odgrywają kluczową rolę w ogólnym zdrowiu.

Spirulina ma wysoką zawartość witaminy B1, B2, B3, B6, B9, C, D i E. Ponadto jest bogata w duże ilości wapnia, potasu, miedzi, chromu, manganu, magnezu, selenu, fosforu, sodu, selenu i cynk.

Dodatkowe korzyści

Zwiększa odporność

Łagodzi alergie

Normalizuje cholesterol

Reguluje ciśnienie krwi

Promuje dobre bakterie w jelitach

Zapobiega rakowi

Zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej i zaćmy

Silny środek przeciwwirusowy przeciwko opryszczce i wirusowemu zapaleniu wątroby

Silny potencjał przeciwdrobnoustrojowy i przeciwzapalny

Zapobiega uszkodzeniom wątroby spowodowanym przez leki

Poprawia insulinooporność

Właściwe stosowanie spiruliny

Jeśli używasz proszku z spiruliny, dodaj ¼-1 łyżeczki do koktajlu. Najpierw zacznij od małych ilości, ponieważ smak może być nieco dziwny. Spirulinę można również znaleźć we wstępnie aromatyzowanym, pakowanym proszku białkowym.

Jeszcze jedna sztuczka do wypróbowania

Do opakowania popcornu dodaj jedną łyżkę proszku ze spiruliny i dobrze wstrząśnij. Możesz również dodać czosnek w proszku, aby uzyskać maksymalny smak.

zobacz także

Chcesz szybko schudnąć? Przygotuj ten wspaniały napój i zobacz efekty

Napój ten doskonale nadaje się do detoksykacji organizmu, a także może pomóc poprawić Twój system odpornościowy i przyspieszyć metabolizm.Jest to również doskonały sposób, aby...

Trwale usuń ból kręgosłupa, pleców i nóg stosując naturalne rozwiązanie!

Bóle te są najczęściej wywołane przez duży wysiłek fizyczny lub długotrwałe siedzenie. Na szczęście nie ma się czym martwić, bo w tym artykule zaprezentujemy Państwu 100% naturalne...

Poznaj powody, dla których nigdy nie należy wyrzucać skórki od arbuza

Wierzę, że każdy kocha soczysty smak arbuza w gorące dni. Pomimo swojego pysznego, orzeźwiającego smaku, arbuzy są bogate w zdrowe składniki odżywcze, przeciwutleniacze, witaminy...

loading...
loading...

Wszystkie informacje zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

POPULARNE ARTYKUŁY

Twoja wątroba jest jednym z najbardziej złożonych organów w twoim ciele. Pomaga w trawieniu i regulacji poziomu cholesterolu i cukru we krwi, wzmacnia odporność...
Szafran to jedna z najbardziej egzotycznych i drogich przypraw, znana z głębokiego kasztanowego koloru i słodkiego smaku. Jego wyraźny smak pochodzi od związków chemicznych, takich...
Achalazja jest zaburzeniem motoryki przełyku, które jest powszechnie błędnie zdiagnozowane początkowo jako choroba refluksowa przełyku.Co to jest achalazja? Achalazja jest rzadkim zaburzeniem, które utrudnia wchłanianie pokarmu...
Ta niesamowita mikstura jest doskonałym źródłem kwasu foliowego, a także karotenoidów i związków przeciwnowotworowych. Jej głównym składnikiem są buraki, czerwone warzywo z licznymi korzyściami...
Potrzebujemy dwóch rzeczy do posiadania zdrowej i dobrze funkcjonującej wątroby: zdrowa dieta i zdrowy styl życia. Jest to bardzo trudne do osiągnięcia w dzisiejszych czasach.Jesteśmy zmuszeni do jedzenia...