Strona głównaZdrowieSyrop z mniszka lekarskiego – przysmak, który oczyszcza krew i chroni wątrobę

Syrop z mniszka lekarskiego – przysmak, który oczyszcza krew i chroni wątrobę

mniszek lekarski

Mniszek lekarski to królowa wiosennych ziół, ma niezwykłą moc detoksykującą. Dzięki działaniu oczyszczającemu krew dobrze wpływa na zdrowie całego organizmu.

- Advertisement -

Ma wyjątkowe właściwości terapeutyczne, dlatego zdecydowanie warto włączyć go do programu oczyszczania. Najważniejszym z jego dobroczynnych efektów jest oczyszczenie i detoksykacja krwi i wątroby.

- Advertisement -

Oprócz tego, że jest cennym ziołem, mniszek ma również wyjątkową wartość odżywczą. Jego świeże, zielone łodygi można dodawać do sałatek, ale można je spożywać nawet bezpośrednio i mogą być szczególnie pomocne w diecie diabetyków.

- Advertisement -

Z suszonych i zmielonych korzeni można zaparzyć kawę o właściwościach terapeutycznych.


Mniszek lekarski jest doskonałym odtruwaczem i pomaga regulować pracę wątroby poprzez usuwanie toksycznych związków.

Dlatego syrop z mniszka lekarskiego może być również szczególnie przydatny w walce z kamieniami żółciowymi i żółtaczką. Obniża ciśnienie krwi poprzez działanie moczopędne.



Może pomóc w przypadku kamieni nerkowych. Jest także skuteczny w leczeniu różnych schorzeń skóry, takich jak łagodne alergie czy podrażnienia skóry.

Może być stosowany w dietach, stymuluje spalanie tłuszczu, łagodzi objawy reumatyzmu i dny moczanowej.

Inną ważną korzyścią niezależnie od tego, czy jest spożywany w postaci herbaty, czy syropu jest to, że obniża poziom złego cholesterolu we krwi .

Syrop z mniszka

Składniki:

  • 300 g kwiatów mniszka lekarskiego;
  • 1 l wody;
  • 1 kg cukru brązowego;
  • 1 cytryna;

Przygotowanie:

Zbieraj kwiaty z miejsca, w którym nie są narażone na zanieczyszczenia, w południe, przy słonecznej pogodzie.

Umyj kwiaty w zimnej wodzie, a następnie rozłóż je na ręczniku do wyschnięcia. Jeśli to możliwe umieść je w słonecznym miejscu.

Odetnij płatki kwiatów od zielonej łodygi ręcznie lub nożem, następnie umieść płatki w garnku i zalej wodą.

Doprowadź miksturę do wrzenia na małym ogniu i po ugotowaniu zdejmij z ognia. Przykryj naczynie i odstaw na noc. Odcedź wywar następnego dnia i wyciśnij wodę z płatków.

Do przefiltrowanego wywaru dodaj cukier i sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.

Gotuj na małym ogniu, aby nie stracić wartości odżywczych przez około półtorej godziny, od czasu do czasu mieszając. Gdy wywar osiągnie konsystencję syropu, zgęstnieje zdejmij z ognia.

Po schłodzeniu umieścić w hermetycznie zamkniętych słoikach i wstaw do lodówki.

Możesz go spożywać bezpośrednio, na chlebie, jako dressing do naleśników lub innych deserów, ale można go również rozcieńczać wodą, np. syropami owocowymi.

Ma przyjemny smak, dobrze wpływa na wątrobę i krew, tonizuje i oczyszcza.

Przeciwwskazania:

Nie zaleca się spożywania mniszka lekarskiego osobom cierpiącym na zaburzenia żołądkowo-jelitowe (takie jak wrzody, zapalenie żołądka, choroba refluksowa) lub uczulonym na tę roślinę.