Regularne spożywanie imbiru zwiększa odporność organizmu zimą, warto go też wykorzystać w przypadku przewlekłego wyczerpania i zmęczenia.
Imbir jest zalecany jako środek zapobiegawczy przeciwko przeziębieniu, zapaleniu dróg oddechowych i przewodu pokarmowego, a jego działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwgorączkowe wynika z gingerolu, substancji czynnej zawartej w korzeniu.
Oprócz zapobiegania objawom przeziębienia, pobudza krążenie i rozgrzewa ciało, stymuluje wydzielanie potu i usuwanie toksyn z organizmu.
Są to niektóre z powodów, dla których imbir często jest używany do detoksykacji organizmu.
Uzyskasz najlepsze efekty, jeśli użyjesz świeżego imbiru, ale można go również spożywać w herbacie, kompocie lub świeżo wyciskanych sokach.
Imbir jest również przydatny w eliminowaniu problemów z układem trawiennym, dlatego powinien być dodawany do posiłków.
Ponadto imbir jest jednym z głównych składników w przygotowywaniu tybetańskiej herbaty, która jest niezwykłym rodzajem herbaty dla zachowania długowieczności.
Składniki:
-
- 5 g tartego imbiru
-
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- szczypta pieprzu
- 2 litry wody
Sposób przygotowania:
Gotuj wodę przez 5 minut, a następnie ostudzić. Dodaj imbir, sok z cytryny, miód, pieprz. To wszystko Twoja herbata jest gotowa.
Stosowanie:
Pij ją małymi łyczkami przez cały dzień, a dodatkowo 1 szklankę przed każdym posiłkiem.