Nie ma wątpliwości, że kawa jest najczęściej spożywanym napojem z samego rana, z jednej strony podnosi ona poziom energii i przygotowuje nas do nadchodzącego dnia, z drugiej daje nam wiele innych korzyści zdrowotnych, takich jak poprawa metabolizmu, a gdy jest spożywana umiarkowanie, chroni serce.
Niewiele osób wie, że można ją przekształcić w potężny spalacz tłuszczu po prostu dodając kilka składników, takich jak olej kokosowy, cynamon i miód. Jeśli dodasz je do kawy można łatwo zgubić kilka zbędnych kilogramów bez konieczności dokonywania żadnych zmian w diecie i stylu życia.
Cynamon jest to silny środek przeciwzapalny, który usuwa procesy zapalne w organizmie, zawiera antyoksydanty co oznacza, że neutralizuje negatywne działanie wolnych rodników, obniża poziom glukozy we krwi przez przyśpieszenie metabolizmu, wspiera rozpad cukru, który przekształca się w energię.
Olej kokosowy to kolejny dar od natury, która zapewnia długą listę korzyści zdrowotnych. Składa się głównie z kwasów tłuszczowych o łańcuchach średniej długości, które układ trawienny natychmiast wysyła do wątroby. Najlepszą zaletą oleju kokosowego jest to, że w naturalny sposób reguluje metabolizm, aby bardziej efektywnie spalać tłuszcz.
Miód zawiera naturalny cukier, który organizm szybko przekształca w energię, zawiera też ważne składniki, takie jak sód, żelazo, cynk, wapń, potas i fosfor. Jest on bardzo korzystny w regulowaniu poziomu cholesterolu we krwi i zmniejszenie stresu.
Składniki:
– 1/2 szklanki miodu
– 1 szklanka oleju kokosowego
– 1 łyżka cynamonu
– 1 szklanka oleju kokosowego
– 1 łyżka cynamonu
– 1 łyżeczka kakao (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Wszystkie powyższe składniki należy dokładnie ze sobą wymieszać, aby powstała jednolita masa, następnie przełóż ją do szklanego słoika i przechowuj w lodówce.
Spożywanie:
Dodaj 1-2 łyżeczki mieszaniny do świeżo sparzonej kawy. Dobrze wymieszaj i ciesz się poranny spalaczem tłuszczu!