Kapusta jest jednym z najpotężniejszych produktów , który z pewnością powinnaś dodać do swojej diety. Ma silne działanie przeciwutleniające, przeciwrakowe i przeciwbakteryjne, zwłaszcza jeśli jest spożywana w świeżej formie.
Składniki:
200 ml soku z aloesu
¼ główki kapusty
1 łyżka startego imbiru
Opcjonalnie: kilka świeżych liści mięty, pół ogórka
Przygotowanie:
Umieść wszystkie składniki w blenderze i wymieszaj, aż do otrzymasz jednorodną mieszankę. Pij otrzymany napój zaraz po przygotowaniu.
Korzyści zdrowotne:
– przyśpiesza detoksykację organizmu
– leczy skórę. Kapusta zawiera fitochemikalia, przeciwutleniacze i witaminy A, C i E, które pozytywnie wpływają na zdrowie skóry. Hydratyzują suchą skórę i usuwają trądzik.
– ma łagodzący wpływ na układ trawienny. Napój z świeżej kapusty ułatwia pracę całego przewodu pokarmowego tak, aby stymulować trawienie. Łagodzi wrzody żołądka..
– obniża poziom złego cholesterolu. Jeśli masz kłopoty z wysokim poziomem cholesterolu kapusta będzie szczególnie pomocna, ponieważ nie zawiera tłuszczu, a jest bogata w rozpuszczalny błonnik i fitosterole, które są ważnym sojusznikiem w walce z cholesterolem.
– pomaga w odchudzaniu. Kapusta to żywność z minimalną ilością kalorii, jedna duża kapusta zawiera około 250 kalorii. Jest bogata w błonnik, który kontroluje apetyt i stabilizuje poziom cukru we krwi.