Strona głównaZdrowie5 składników odżywczych, które wzmocnią Twój układ odpornościowy

5 składników odżywczych, które wzmocnią Twój układ odpornościowy

Niektóre produkty spożywcze mogą być pomocne w pobudzaniu układu odpornościowego i zapobieganiu przeziębieniom i grypie. Poniżej przedstawiamy pięć rodzajów składników odżywczych, których potrzebuje Twój układ odpornościowy i w jakich produktach spożywczych można je znaleźć.

Witamina C

silny układ odpornościowy


Witamina C, niezbędny składnik odżywczy, działa jako przeciwutleniacz. Istnieją dowody na to, że witamina C może być szczególnie pomocna w pobudzaniu układu odpornościowego osób narażonych na silny stres. Aby zwiększyć spożycie witaminy C, dodaj do swojej diety poniższe pokarmy:

  • Owoce cytrusowe i soki (takie jak pomarańcza i grejpfrut)
  • Owoce kiwi
  • Czerwona i zielona papryka
  • Brokuły
  • Truskawki

Witamina E


Podobnie jak witamina C, witamina E jest silnym przeciwutleniaczem. Badania sugerują, że utrzymanie wystarczającego poziomu witaminy E jest kluczowe dla zachowania zdrowego układu odpornościowego, zwłaszcza u osób starszych. Aby dostarczyć sobie witaminę E, sięgnij po poniższe produkty:

  • Olej z kiełków pszenicy
  • Migdały
  • Ziarna słonecznika
  • Orzechy laskowe
  • Masło orzechowe


Cynk

Cynk jest niezbędnym minerałem biorącym udział w produkcji niektórych komórek odpornościowych. National Institutes of Health (NIH) ostrzega, że nawet nieznacznie niski poziom cynku może upośledzać funkcje odpornościowe. Oto kilka najlepszych źródeł cynku w żywności:

  • Ostrygi
  • Pieczona fasola
  • Nerkowce
  • Otręby rodzynkowe
  • Ciecierzyca

Karotenoidy


Innym rodzajem przeciwutleniacza są karotenoidy, które należą do grupy pigmentów występujących naturalnie w wielu roślinach. Po spożyciu, karotenoidy są przekształcane w witaminę A (składnik odżywczy, który pomaga regulować układ odpornościowy).

Karotenoidy są lepiej wchłaniane po ugotowaniu lub zjedzeniu z tłuszczem. Aby zwiększyć zawartość karotenoidów, sięgnij po poniższe produkty:

  • Marchew
  • Jarmuż
  • Morele
  • Papaja
  • Mango
  • Słodki ziemniak
  • Szpinak

Kwasy tłuszczowe omega-3


Kwasy tłuszczowe omega-3 są rodzajem niezbędnych kwasów tłuszczowych, o których wiadomo, że tłumią stany zapalne i utrzymują układ odpornościowy w ryzach. Chociaż nie wiadomo, czy kwasy omega-3 mogą pomóc w zwalczaniu infekcji (takich jak przeziębienie), badania sugerują, że kwasy omega-3 mogą chronić przed chorobami autoimmunologicznymi, takimi jak choroba Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego i reumatoidalne zapalenie stawów.

Spróbuj tych pokarmów bogatych w omega-3:

  • Tłuste ryby (w tym makrela, tuńczyk, łosoś, sardynki, śledź i pstrąg)
  • Siemię lniane
  • Orzechy włoskie
  • Nasiona chia


Przyjmowanie suplementów

Chociaż suplementy zawierające duże dawki przeciwutleniaczy i innych składników odżywczych występujących w pełnowartościowej żywności są często reklamowane jako naturalne środki podnoszące odporność, niektóre badania wskazują, że przyjmowanie suplementów diety może mieć ograniczone korzyści dla układu odpornościowego.

Walcz z kamieniami nerkowymi z imbirową herbatą i kurkumą

Nerki są narządami wydalniczymi, które są odpowiedzialne za filtrowanie toksyn i zanieczyszczeń z krwi, aby później wydalanie ich z moczem. Funkcje te mają kluczowe znaczenie w procesie odtruwania...

Ponadto, te składniki odżywcze są lepiej pozyskiwane z żywności niż z suplementów. Jeśli nadal rozważasz ich przyjmowanie, dobrze jest najpierw skonsultować się z lekarzem, aby rozważyć wszystkie za i przeciw.


TO CI SIĘ SPODOBA:

TOP 5

podobne artykuły