Kilka badań wykazało, że zielona herbata hamuje ryzyko zachorowania na raka i choroby serca oraz obniża wysokie ciśnienie krwi.
Niektóre związki znajdujące się w zielonej i czarnej herbacie, takie jak katechiny, rozluźniają mięśnie wokół naczyń krwionośnych, obniżając w ten sposób ciśnienie krwi.
Pierwszą filiżankę herbaty wypito w Chinach ponad 4000 lat temu.
Z liści Camellia sinensis pozyskuje się zarówno herbatę zieloną, jak i czarną, ale herbata zielona wytwarzana z niesfermentowanych liści ma silniejsze działanie antyoksydacyjne.
Czarna herbata traci swoje działanie antyoksydacyjne podczas procesu utleniania.
Kilka badań wykazało, że zielona herbata hamuje ryzyko zachorowania na raka i choroby serca oraz obniża wysokie ciśnienie krwi. Jednak nie wykazano jeszcze dokładnie, jak działa jej wpływ na ciśnienie krwi.
Naukowcy z Uniwersytetu Irvine w Kalifornii i Uniwersytetu Kopenhaskiego w Danii twierdzą, że przeciwutleniacze w herbacie otwierają kanały jonowe i rozluźniają mięśnie wokół naczyń krwionośnych.
Czynniki ryzyka, którym można zapobiec
Wyniki badań mogą pomóc w opracowaniu skuteczniejszych leków przeciwnadciśnieniowych, które mogą pomóc milionom ludzi na całym świecie.
Według National Heart, Lung and Blood Institute normalizacja lub obniżenie ciśnienia krwi może pomóc w zapobieganiu przewlekłej chorobie nerek, zawałowi serca, niewydolności serca, a nawet demencji.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) szacuje, że ponad miliard ludzi na całym świecie cierpi na nadciśnienie.
Katechiny zawarte w herbacie otwierają kanały białkowe w mięśniach naczyń krwionośnych w naczyniach krwionośnych. Eksperci twierdzą, że katechiny zawarte w zielonej herbacie aktywują jony potasu zwane KCNQ5.