Popularnie nazywane złotym mlekiem i haldi doodh (tradycyjna indyjska nazwa żółtego mleka), mleko kurkumowe ma wiele korzyści zdrowotnych, które dały mu miejsce w kawiarniach i przyjaznych dla zdrowia restauracjach na Zachodzie.
Ale co odróżnia ten ciepły napój od wszystkich innych mikstur ziołowych, które można pić? Sekret tkwi w zastosowaniu złotej wschodniej przyprawy – haldi lub kurkumy. Oto kilka korzyści jakie przynosi kurkuma i mleko.
1. Łagodzi objawy przeziębienia i kaszlu
Ciepło mleka kurkumowego może być bardzo kojące, jeśli czujesz, że Twój organizm opier się przeziębieniu czy tez grypie. W Indiach jest to standardowe domowe lekarstwo na kaszel i przeziębienie.
Dodaj 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku i szczyptę cukru do szklanki mleka. Na ból gardła dodaj 1 łyżeczkę mielonego imbiru do tej mikstury. W przypadku kaszlu dodaj do mieszanki 1/2 łyżeczki ajwain (nasiona karom).
Badania wykazały, że kurkuma działa jako środek przeciwbakteryjny i przeciwwirusowy i może działać przeciwko infekcjom układu oddechowego. Tymczasem tradycyjna medycyna zaleca dodanie kurkumy do mleka, aby poprawić przyswajalność kurkumy, a tym samym jej zdolność do łagodzenia objawów przeziębienia i kaszlu.
2. Poprawia zdrowie serca
Jeśli masz problem z wysokim poziomem cholesterolu pomocna może być kurkuma zmieszana z niemlecznym, zdrowym dla serca mlekiem migdałowym. Kurkumina, aktywny składnik kurkumy może wcześnie hamować powstawanie zmian miażdżycowych.
Badania potwierdziły również jego żywotność w obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi, a także w wątrobie. Tymczasem mleko migdałowe może być dobre dla zdrowia układu krążenia. Według American Heart Association spożywanie kilku orzechów jest dobre dla serca. Przeciwutleniacze w orzechach mogą również zwiększyć moc szklanki mleka kurkumowego.
3. Zwalcza zaburzenia trawienne
Jeśli masz wrzody żołądka, kamienie żółciowe i choroby pęcherzyka żółciowego, unikaj kurkumy. Jeśli nie tolerujesz laktozy, wybierz mleko roślinne.
Tradycyjna medycyna od dawna wskazuje, że mleko kurkumowe zwalcza zaburzenia jelitowe. A współczesne badania wskazują, że kurkumina stymuluje woreczek żółciowy do wytwarzania żółci, co może zmniejszać objawy niestrawności, takie jak wzdęcia i gazy.
Kurkuma może również zapobiegać nawrotom objawów wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, przewlekłej choroby przewodu pokarmowego, gdy towarzyszyło temu leczenie konwencjonalne.
4. Poprawia zdrowie mózgu
Właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne kurkumy mogą pomóc w walce z chorobami neurodegeneracyjnymi. Badania wskazują, że może zapobiegać i leczyć choroby takie jak choroba Alzheimera, Parkinsona i stwardnienie rozsiane. Konieczne są jednak dalsze badania, aby w pełni potwierdzić te twierdzenia.
Niektóre badania wykazały nawet, że spożycie wapnia może być ważne dla nauki i pamięci. Jeśli chodzi o zdrowie mózgu możesz mieć wiele do zyskania z tej prostej mikstury.
5. Może złagodzić ból
Uwaga: Kurkuma może zwiększać ryzyko krwawienia, szczególnie u osób przyjmujących leki rozrzedzające krew, takie jak warfaryna i aspiryna. W takich przypadkach skonsultuj się ze specjalistą przed spożyciem mleka kurkumowego.
Tradycyjnie mleko kurkumowe jest zalecane w celu złagodzenia bólu. Częściowo można to przypisać przeciwzapalnym właściwościom kurkumy, co czyni ją naturalną alternatywą dla aspiryny. W rzeczywistości badania wykazały, że kurkuma łagodzi ból spowodowany zapaleniem kości, stawów i miesiączką.
6. Wzmacnia kości
Wapń i witamina D w mleku mogą pomóc w spełnieniu zalecanego dziennego spożycia dla dobrego zdrowia kości. I kurkuma to potwierdza – badania wykazały, że ekstrakt z korzenia kurkumy może pomóc w zapobieganiu osteoporozie i reumatoidalnemu zapaleniu stawów.
7. Wspomaga zdrowie skóry
Tutaj moc mleka i kurkumy naprawdę się przydaje. Mleko, podobnie jak kurkuma zawiera przeciwutleniacze, które mogą pomóc w walce z wolnymi rodnikami w organizmie. Właśnie dlatego regularne spożywanie mleka kurkumowego może przeciwdziałać uszkodzeniom skóry spowodowanym przez wolne rodniki i pomóc odzyskać elastyczność i blask.
Ponadto właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne kurkumy zapobiegają wypryskom trądziku. Kilka badań wykazało również, że kurkumina w kurkumie leczy choroby skóry, takie jak łuszczyca i egzema.
8. Promuje spokojny sen
Dodaj 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku i odrobinę cukru do szklanki wrzącego mleka. Gałka muszkatołowa znana jest ze swoich właściwości uspokajających wraz z kurkumą może poprawić sen.
Kurkuma i mleko zawierają aminokwas tryptofan, prekursor melatoniny i serotoniny. Naukowcy odkryli, że wysoki poziom tryptofanu w organizmie poprawia nie tylko ilość snu, ale także jakość snu. Ogólnie rzecz biorąc, większość praktykujących sugeruje wypicie tego złotego mleka około pół godziny przed pójściem spać.
Łatwym sposobem na codzienne spożywanie mleka kurkumowego jest przygotowanie pasty: zmieszanie ćwierć szklanki czystego organicznego proszku z kurkumy z pół szklanki wody. Przechowuj to w lodówce i użyj jednej czwartej łyżeczki tej pasty do każdej szklanki mleka.