Ból i stan zapalny to częste problemy zdrowotne, które mogą wystąpić w wyniku choroby, urazu lub nadmiernej aktywności fizycznej.
Ich rozwój powtarza się u osób prowadzących siedzący tryb życia, choć występują one często u osób starszych lub u osób, które mają niezdrowe nawyki.
W wielu przypadkach ich występowanie jest sporadyczne i minimalne. Jednak niektórzy ludzie doświadczają tego w sposób chroniczny.
Problem polega na tym, że wiele osób ignoruje ich początkowe objawy i pomimo tego, że podejmują działania w celu ich złagodzenia, nadal angażują się w działania, które pogarszają sytuację.
Chociaż środki przeciwbólowe zmniejszają nasilenie objawów, nadmierne ich spożycie może wywołać niepożądane efekty uboczne.
Dobrą wiadomością jest to, że istnieją proste i naturalne rozwiązania, które stosowane codziennie mogą pomóc w kontrolowaniu tej sytuacji bez szkody dla zdrowia.
W poniższych akapitach zalecimy 7 zdrowych produktów spożywczych, które dzięki swoim właściwościom są dobrymi suplementami, aby poradzić sobie z tym problemem.
Nie przestawaj ich jeść!
1. Łosoś
Łosoś nie tylko stanowi jedno z najlepszych źródeł białka o wysokiej wartości biologicznej, ale zawiera również dużą ilość kwasów tłuszczowych Omega 3.
- Ten rodzaj zdrowego tłuszczu pomaga obniżyć poziom cholesterolu,a jednocześnie działa jako silny środek przeciwzapalny i środek ochronny.
- Jego asymilacja reguluje aktywność procesów zapalnych organizmu i biorąc pod uwagę, że poprawia krążenie jest idealny do łagodzenia bólu.
Jakby tego było mało zawiera substancję zwaną kalcytoniną, która może pomóc w zapobieganiu osteoporozie.
2. Czerwone winogrona
Znane ze swojego pysznego smaku, czerwone winogrona są doskonałym pożywieniem dla osób cierpiących na zaburzenia zapalne.
Mają duże ilości resweratrolu , przeciwutleniacza o działaniu przeciwzapalnym i przeciwbólowym, które pomaga zmniejszyć ból.
Ich regularne spożywanie stymuluje eliminację toksyn, a jednocześnie zmniejsza ryzyko przedwczesnego starzenia się .
3. Tymianek
Działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne tymianku zostały porównane z lekami stosowanymi w leczeniu bólu.
- Jego niezbędne składniki odżywcze tworzą barierę ochronną przed negatywnym wpływem wolnych rodników, a jednocześnie kontrolują stan zapalny.
- Dodany jako przyprawa do potraw może zmniejszyć ryzyko chorób takich jak zapalenie stawów i wysoki poziom cholesterolu.
- Ponadto przygotowany jako napar jest to szybkie rozwiązanie napięć mięśni i bólów głowy.
4. Ananas
Ananas to niskokaloryczny pokarm, którego właściwości moczopędne i przeciwzapalne sprawiają, że jest on idealny do zmniejszania bólu spowodowanego stanem zapalnym.
Zawiera enzym zwany bromelainą, który po asymilacji do organizmu ułatwia rozkład białek.
Oznacza to, że spożywany regularnie, jest dobrym sprzymierzeńcem w zapobieganiu dny i problemom ze stawami.
5. Cebula
Cebula zawiera przeciwutleniacze i środki czyszczące, które zmniejszają poziom toksyn we krwi i tkance.
Zawiera flawonoid zwany kwercetyną, który jest uważany za jeden z najpotężniejszych naturalnych środków przeciwzapalnych .
Ten składnik odżywczy wraz z dostarczaniem witamin i minerałów zwalcza negatywne skutki wolnych rodników i stanów zapalnych.
6. Nasiona lnu
Nasiona lnu zawierają dużą ilość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy E. Przyczyniają się do uśmierzenia bólu w organizmie.
Poziom omega 3 jest wyższy niż innych warzyw, a ponieważ łatwo są one przyswajane, jest skutecznym lekarstwem na bóle mięśni i stawów.
Z drugiej strony zapewnia również duże ilości błonnika, co pomaga nam obniżyć poziom cholesterolu i poprawia warunki trawienne
7. Oliwa z oliwek
Oliwa z oliwek, znana na całym świecie jako jedno z najlepszych źródeł niezbędnych kwasów tłuszczowych.
Wysoka koncentracja składników odżywczych zapewnia szereg korzyści dla zdrowia układu krążenia. Rzeczywiście jest skuteczna przeciwko zaburzeniom stanu zapalnego.
Ma substancję znaną jako oleocanthal, której działanie przeciwzapalne może zmniejszyć bóle głowy związane z napięciem.
Substancja ta hamuje działanie enzymu zwanego cox, który wytwarza substancje, które zwiększają stan zapalny.