Dokładne żucie jedzenia pozwala wchłonąć z niego więcej składników odżywczych i pomaga utrzymać idealną wagę.
Co nam daje żucie jedzenia?
Kiedy myślisz o jedzeniu możesz pomyśleć o pracy, która zachodzi w twoim żołądku i jelitach. Ale cały proces trawienny zaczyna się w ustach, od żucia.
Kiedy żujesz jedzenie rozkłada się ono na mniejsze kawałki, które są łatwiej strawne. Po zmieszaniu ze śliną, żucie umożliwia organizmowi wyciągnięcie jak największej ilości składników odżywczych z jedzenia, które spożywasz.
Żucie pokarmu 32 razy
Eksperci mają wiele do powiedzenia na temat żucia. Jedną z powszechnych porad jest przeżuwanie jedzenia około 32 razy przed połknięciem. Celem żucia jest rozbicie jedzenia, aby straciło teksturę.
Żucie 32 razy wydaje się być średnią liczbą stosowaną do większości ugryzień jedzenia. Pokarmy, które trudniej żuć, takie jak stek i orzechy mogą wymagać do 40 żuć na 1 kęs. Pokarmy takie jak arbuz mogą wymagać mniejszej ilości żuć od 10 do 15.
Korzyści z żucia jedzenia
Żucie jest pierwszym krokiem trawienia.
- Żucie i ślina rozkładają i mieszają pokarm w ustach. Stamtąd po przełknięciu pokarm trafia do przełyku.
- Twój przełyk przenosi pokarm do żołądka.
- W żołądku pokarm miesza się z enzymami, które rozkładają jedzenie dzięki czemu możesz go wykorzystać do energii.
- Gdy pokarm jest wystarczająco trawiony w żołądku, przenosi się do jelita cienkiego, gdzie miesza się z większą ilością enzymów, które go rozkładają. Substancje odżywcze z pożywienia są wchłaniane w jelicie cienkim.
- Odpady są wysyłane do jelita grubego, zwanego okrężnicą. Pozostały odpad jest wydalany przez odbytnicę i odbyt.
Ludzie mogą zapomnieć o przeżuwaniu jedzenia lub zwyczaju połykają go zanim całkowicie go przeżuli.
Żucie jest nie tylko ważną częścią procesu trawienia, ale ma również korzystny wpływ na ogólny stan zdrowia. Ludzie, którzy nie przeżuwają wystarczająco dobrze pokarmu przed połykaniem często mają problemy z trawieniem i są również bardziej narażeni na:
- krztuszenie się
- niedożywienie
- odwodnienie
Jakie są zalety powolnego żucia jedzenia?
Eksperci twierdzą, że im szybciej jesz tym więcej jedzenia będziesz spożywał. Żucie żywności wielokrotnie w wolniejszym tempie może zmniejszyć całkowite spożycie żywności.
W jednym z badań 30 zdrowych kobiet spożywa posiłki w różnych krokach. Kobiety, które jedła wolniej spożywały znacznie mniej jedzenia i czuły się pełniejsze niż te, które jadły szybciej.
W innym badaniu stwierdzono, że przeżuwanie w czasie posiłku zmniejsza podjadanie w późniejszym czasie.
Oprócz kontroli masy ciała, eksperci twierdzą, że prawidłowe żucie jedzenia może również pomóc w zwiększeniu ilości składników odżywczych, które wchłaniasz z jedzenia. W jednym z badań eksperci stwierdzili, że żucie migdałów od 25 do 40 razy nie tylko tłumiło głód, ale także zwiększało zdolność ludzi do wchłaniania składników odżywczych z migdałów.
Jak powinno wyglądać żucie jedzenia?
Kiedy jesz istnieje dobry i zły sposób na przeżuwanie. Oto jak najlepiej wykorzystać posiłki:
- Po włożeniu pokarmu do ust zamknij usta i zacznij żuć. Twój język powinien przesuwać jedzenie z boku na bok, a twoja szczęka powinna lekko się obracać.
- Żuj powoli, licząc do 32 z każdym kęsem jedzenia. Możesz potrzebować więcej lub mniej czasu w zależności od rodzaju jedzenia.
- Kiedy pokarm stracił całą teksturę można połknąć.
Jeśli masz problemy trawienne, picie wody podczas jedzenia nie zawsze jest dobre dla ciebie. Woda pitna może spowolnić proces trawienia poprzez rozcieńczenie enzymów w organizmie, które rozkładają żywność. Ten efekt jest szczególnie intensywny, jeśli cierpisz na zaburzenia trawienia, takie jak choroba refluksowa przełyku.
Co się dzieje kiedy niedostatecznie przeżujesz jedzenie?
Kiedy nie przeżujesz wystarczająco pokarmu reszta układu trawiennego staje się zdezorientowana. Twoje ciało może nie wytwarzać wystarczającej ilości enzymów potrzebnych do całkowitego rozbicia jedzenia. Może to prowadzić do problemów trawiennych, w tym:
- wzdęcia
- biegunka
- zgaga
- refluks
- skurcze
- nudności
- bóle głowy
- problemy skórne
- drażliwość
- niedożywienie
- niestrawność
- gazy
Inne pomocne wskazówki dotyczące jedzenia
Wydobądź jak najwięcej z jedzenia, jedząc dobrze. Oto kilka wskazówek jak jeść, aby poprawić trawienie:
- Pij 30 minut przed lub po jedzeniu, ale nie przy posiłku. Zwiększa to efektywność trawienia.
- Nie pij kawy zaraz po posiłku. To może przyspieszyć trawienie i wysłać cię do łazienki. Może również powodować zgagę z powodu kwasowości.
- Unikaj owoców i przetworzonych słodyczy zaraz po posiłku. Słodycze są szybko trawione i mogą powodować gaz i wzdęcia.
- Unikaj wysiłku fizycznego po posiłku. Trawienie wymaga energii i jest mniej skuteczne, gdy ćwiczysz.
- Jedz więcej sfermentowanych potraw, takich jak kiszona kapusta i marynaty. Zawierają one enzymy trawienne i korzystne bakterie potrzebne, aby pomóc organizmowi wchłonąć niezbędne składniki odżywcze. Jedzenie tych pokarmów może zmniejszyć objawy zespołu jelita drażliwego, nietolerancji glutenu i alergii oraz astmy.
- Jedz surowe lub lekko gotowane na parze warzywa, które zawierają większe ilości enzymów i błonnika. Są one ważne dla dobrego trawienia.
- Idź na spacer po posiłku. Przyspiesza to szybkość z jaką pokarm porusza się w żołądku, wspomagając trawienie.
Żucie jedzenia podsumowanie
Prawidłowe trawienie zaczyna się w ustach. Kiedy jesz pamiętaj, aby dokładnie przeżuć jedzenie, aby uzyskać z niego pełną korzyść.
Koncentrując się na żuciu wiele razy będziesz jeść wolniej. Może to poprawić trawienie, pomóc jeść mniej i poprawić ogólne doznania kulinarne.