Mamy coś do pokazania na wypadek, gdybyście szukali najkorzystniejszej żywności na świecie. Chodzi dokładnie nam o daktyle. 

daktyle

Zawierają wiele zdrowych właściwości, które mogą łagodzić wiele problemów zdrowotnych, takich jak udar, zawały serca, cholesterol i nadciśnienie.

W żadnym momencie nie będą zmieniać metabolizmu organizmu, ponieważ mają duże ilości składników odżywczych. Oto niektóre z głównych zaleceń, dlaczego muszą być uwzględnione w menu żywności i dlaczego są tak zdrowe.

8 zaskakujących korzyści zdrowotnych daktyli

Daktyle są bogate w żelazo

Zawierają duże ilości żelaza, co jest szczególnie przydatne dla osób cierpiących na anemię, dla dzieci i kobiety w ciąży. Wystarczy spożyć 100 gram daktyli dziennie, które zawierają 0,9 mg żelaza. To około 11% zalecanego dziennego spożycia żelaza. Żelazo ma również korzystny wpływ na czerwone krwinki i hemoglobinę, głównie wspierając przepływ tlenu przez krew.

Zapobiegają biegunce

Daktyle mają również duże ilości potasu, który jest niezbędnym minerałem zapobiegajacym biegunce poprzez odciążenie flory brzusznej i jelit, stymulując w ten sposób bardziej skuteczne bakterie.

Łagodzą zaparcia

Daktyle mają również właściwości łagodzące, które mogą łagodzić biegunkę i zaparcia. To jest powód, dla którego należy umieszczać daktyle w wodzie na całą noc, a następnie pić rano, aby poprawić trawienie. Ich działanie będzie przeczyszczające i łagodne.

Kontrolują masę ciała

Jeśli chcesz zapobiec nadmiernej ilości tłuszczu, spożywaj daktyle na pusty żołądek. Mianowicie będziesz kontrolować masę ciała, ponieważ nie mają cholesterolu. Musisz być obeznany z faktem, że są bogate w cukier, więc zachowaj ostrożność podczas ich spożywania.

Regulują poziom cholesterolu

Daktyle są również przydatne do regulacji niezdrowego cholesterolu lub znanego jako LDL, ponieważ oczyszczają naczynia krwionośne i zapobiegają powstawaniu zakrzepów krwi.

Wzmacniają serce

Zamocz daktyle na noc, a rano najpierw odcedź je, a następnie wyodrębnij nasiona. Możesz jeść je bezpośrednio albo dodać do swojego ulubionego dania.

Regulują ciśnienie krwi

Ludzie, którzy cierpią głównie na nadciśnienie muszą jeść dużo daktyli, ponieważ są bogate w potas i nie mają sodu. Mianowicie od 5 do 6 sztuk daktyli zawiera prawie 80 mg magnezu, ważnego minerału, który rozprzestrzenia się przez naczynia krwionośne i poprawia przepływ krwi. Około 370 mg magnezu jest użyteczne do obniżenia ciśnienia krwi.

Zapobiegają zmianom nastroju

Jak już wspomniano w artykule daktyle zawierają duże ilości potasu, który jest ważnym minerałem, który znacząco poprawia układ nerwowy, a także zapobiega jakimkolwiek zmianom nastroju. Dlatego jeśli przyjmujesz 400 mg potasu dziennie nie masz powodów do obaw.




loading...
loading...

Aktualizacja: 30 października 2018