DLACZEGO powinieneś jeść skórki od banana?

Często stosowane w komediach i kreskówkach poślizgnięcie się na skórce od banana to bez wątpienia komiczna formuła. Jednak niewiele osób wie, że skórki bananowe są również korzystne dla zdrowia.

Może to zabrzmieć nieco odrażająco, ale jeśli wiesz, że żółta skórka banana zawiera dużą ilość potasu, magnezu i błonnika warto tego spróbować.

Co więcej skórka banana zawiera tryptofan, kluczowy składnik do produkcji serotoniny – substancji, która pomaga zapobiegać depresji i zwalczać ją oraz pomaga lepiej spać.

„Skórka banana zawiera także błonnik pokarmowy, który pomaga regulować poziom cholesterolu we krwi”, wyjaśnia dr Anne Daniels z British Nutrition Association.

Nie tylko skórki bananowe są korzystne dla zdrowia, ale skórki wielu innych owoców są również bogate w witaminy i minerały, ponieważ są narażone na działanie promieni słonecznych podczas wzrostu owoców.

Dr Daniels dodaje, że skórka banana zawiera karotenoidy i jest szczególnie bogata w luteinę, przeciwutleniacz, który chroni oczy przed stresem oksydacyjnym.

DLACZEGO powinieneś jeść skórki bananowe?

Eksperci są zgodni, że skórka banana jest zdrowa i że powinniśmy ją zjeść, ale zauważmy również, że jej smak nie jest naprawdę przyjemny.

Jeśli naprawdę chcesz zjeść skórkę (w przenośni) eksperci radzą pokroić nieobranego banana i gotować go przez dziesięć minut, a następnie wypić płyn jako herbatę.


ZOBACZ TAKŻE