Tradycją jest, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Dietetyk Kim Chin, RD ostrzega, że nie wszystkie typowe produkty śniadaniowe są zdrowe.
Osoby jedzące na śniadanie nieodpowiednie produkty lub je pomijające, mają problemy z metabolizmem , koncentracją i wagą. Tutaj znajdziesz najlepsze produkty, dzięki którym Twoje śniadanie będzie zdrowsze, a Ty będziesz bardziej wydajny i szczuplejszy.
1 jajko
Jajka to proste i pożywne śniadanie. Są doskonałym źródłem białka, które wspomaga syntezę mięśni. W jednym badaniu osoby, którym podano na śniadanie jajka i tosty, zgłaszały później znacznie mniejszy głód w porównaniu z osobami, którym podano otręby, co sugeruje, że wyższe spożycie białka w grupie składającej się z jajek – 25 gramów w porównaniu z 11 gramami – sprzyjało większemu sytości.
Dodatkowo grupa, która jadła jajka, spożywała mniej kalorii podczas lunchu, co sugeruje, że to danie może wspomagać kontrolę wagi.
Zatem dzięki białku na dłużej utrzymasz głód na dystans, a białko to pomoże Ci także spożywać mniej kalorii w ciągu dnia. Jednocześnie jajka są łatwe w przygotowaniu i stosunkowo tanie.
2. Masło orzechowe
Nienasycone tłuszcze, białko i niskosłodzone masło orzechowe utrzymują stabilny poziom cukru we krwi. Posmaruj nim chleb żytni lub dodaj 1-2 łyżeczki do płatków śniadaniowych.
Masło orzechowe może również wspierać Twoje cele związane z utratą wagi dzięki swojemu potencjałowi tłumiącemu apetyt . Badanie przeprowadzone na 15 otyłych kobietach wykazało, że grupa, która dodała do śniadania 42,5 grama (około 3 łyżek stołowych) masła orzechowego, poczuła się znacznie pełniejsza i miała mniejszą ochotę na więcej jedzenia w porównaniu z grupą kontrolną.
3. Jagody
Borówki są bogate w błonnik i nie zawierają tyle cukru, co inne owoce. Badania wykazały, że jagody mogą redukować rozrost komórek tłuszczowych nawet o 73%.
Ponadto wyniki najnowszych badań sugerują, że jagody mogą wpływać na geny regulujące spalanie i magazynowanie tłuszczu , pomagając w ten sposób w redukcji tłuszczu z brzucha i obniżeniu poziomu cholesterolu.
W połączeniu z dietą niskotłuszczową jagody mogą również obniżyć poziom trójglicerydów i poprawić poziom cukru we krwi, co stanowi zaletę kompleksowego planu odchudzania.
4. Chleb żytni
Jedz chleb żytni zamiast pszennego. Zawartość błonnika sprawia, że po zjedzeniu żyta szybko odczuwamy uczucie sytości, co jest idealne dla osób odchudzających się.
Badanie opublikowane w czasopiśmie Nutrition Journal wykazało, że osoby jedzące chleb żytni były mniej głodne niż osoby jedzące inne rodzaje pieczywa o tej samej wartości kalorycznej.
W innym małym badaniu opublikowanym w marcu 2016 r. wykazano, że dziewiętnastu młodych dorosłych, którzy jedli pełnoziarnisty chleb żytni na późny wieczorny posiłek, wykazało zwiększone uwalnianie hormonów sytości w porównaniu z ich rówieśnikami, którzy jedli biały chleb, co sugeruje, że chleb żytni może być korzystny w zapobieganiu otyłości lub pomoże Ci schudnąć kilka kilogramów.
5. Grejpfrut
Przeprowadzono kilka badań na temat grejpfrutów i utraty wagi. W jednym przypadku osoby otyłe, które jadły pół grejpfruta przed posiłkami przez 12 tygodni, straciły na wadze więcej niż osoby, które nie jadły i nie piły żadnych produktów zawierających grejpfruty.
Możliwe, że woda zawarta w grejpfrucie pomaga poczuć się sytym i jeść mniej. Wykazano również, że grejpfrut jest niezwykle skuteczny w odchudzaniu i rozpuszczaniu tłuszczu.
Należy jednak zachować ostrożność, jeśli zażywasz jakiekolwiek leki, ponieważ grejpfrut może hamować działanie enzymów rozkładających leki, wpływając w ten sposób na ich skuteczność.