Banany słyną z tego, że są bogate w potas. Będziesz zaskoczony, gdy dowiesz się, że 40% tego pierwiastka pochodzi wyłącznie ze skórki. Te 40% potasu to wszystko, czego potrzebuje twoje ciało, aby pozbyć się nadmiaru kilogramów.
>
Potas jest doskonałym wzmacniaczem metabolizmu, dzięki czemu twoje ciało spala więcej kalorii. Czy wspominaliśmy, że wytwarza dużo energii, abyś mógł budować mięśnie?
Skórki bananowe zawierają witaminę B i A oraz przeciwutleniacze, które jeszcze bardziej wzmacniają metabolizm. Innym ogromnym czynnikiem jest to, że skórka ma dużo błonnika. Błonnik pomaga utrzymać cię w pełni i sprawia, że nie czujesz się głodnym.
Żółte banany, które są u szczytu dojrzałości znacznie pomagają zwalczyć raka i pomagają w wytwarzaniu większej liczby białych krwinek. Ale jeśli nie możesz się doczekać, aby schudnąć lepiej wybrać zielone banany. Mają o wiele więcej probiotyków, które są ważne dla zdrowia układu trawiennego. Skórki zielone pomagają również podnieść poziom dopaminy i serotoniny do 15%.
Wiele osób może zakneblować się na pomysł jedzenia obrzydliwej skórki. W tych rzeczach nie ma nic smacznego. Ale jeśli jesteś wystarczająco kreatywny, na pewno znajdziesz sposoby, aby zjeść skórkę bananową, nie czując się obrzydliwie.
Pierwszym sposobem jest zrobienie smoothie i po prostu odcięcie dolnej i górnej części bananów. Odetnij te kawałki i wrzuć cały owoc do blendera.
Inną opcją jest zrobienie herbaty ze skórki bananowej. Po prostu gotuj skórki (muszą być bez górnego i dolnego końca) w niewielkiej ilości wody przez około 10 minut. Odcedź je, dodaj miód i wypij.