Banany słyną z tego, że są bogate w potas. Będziesz zaskoczony, gdy dowiesz się, że 40% tego pierwiastka pochodzi wyłącznie ze skórki. Te 40% potasu to wszystko, czego potrzebuje twoje ciało, aby pozbyć się nadmiaru kilogramów.
Potas jest doskonałym wzmacniaczem metabolizmu, dzięki czemu twoje ciało spala więcej kalorii. Czy wspominaliśmy, że wytwarza dużo energii, abyś mógł budować mięśnie?
Skórki bananowe zawierają witaminę B i A oraz przeciwutleniacze, które jeszcze bardziej wzmacniają metabolizm. Innym ogromnym czynnikiem jest to, że skórka ma dużo błonnika. Błonnik pomaga utrzymać cię w pełni i sprawia, że nie czujesz się głodnym.
Żółte banany, które są u szczytu dojrzałości znacznie pomagają zwalczyć raka i pomagają w wytwarzaniu większej liczby białych krwinek. Ale jeśli nie możesz się doczekać, aby schudnąć lepiej wybrać zielone banany. Mają o wiele więcej probiotyków, które są ważne dla zdrowia układu trawiennego. Skórki zielone pomagają również podnieść poziom dopaminy i serotoniny do 15%.
Wiele osób może zakneblować się na pomysł jedzenia obrzydliwej skórki. W tych rzeczach nie ma nic smacznego. Ale jeśli jesteś wystarczająco kreatywny, na pewno znajdziesz sposoby, aby zjeść skórkę bananową, nie czując się obrzydliwie.
Pierwszym sposobem jest zrobienie smoothie i po prostu odcięcie dolnej i górnej części bananów. Odetnij te kawałki i wrzuć cały owoc do blendera.
Inną opcją jest zrobienie herbaty ze skórki bananowej. Po prostu gotuj skórki (muszą być bez górnego i dolnego końca) w niewielkiej ilości wody przez około 10 minut. Odcedź je, dodaj miód i wypij.