Jeśli masz nadmiar tkanki tłuszczowej zwłaszcza trzewnej,
która zagraża zdrowiu ważnych narządów wewnętrznych, ten niesamowity dwuskładnikowy przepis pomoże Ci zrzucić go w mniej niż dwa tygodnie.
Mimo że sam wypłukuje tłuszcz, ten napój spalający tłuszcz jest jeszcze bardziej wydajny w połączeniu ze zrównoważoną dietą i regularnymi ćwiczeniami.
[quads id=8]
Najlepsze jest to, że składa się tylko z 2 składników, które najprawdopodobniej masz w lodówce.
Kliknij „czytaj dalej” i zobacz dalszą część artykułu
Składniki:
[quads id=10]
- 400g korzenia selera
- 1 kg cytryn
Kliknij „czytaj dalej” i zobacz dalszą część artykułu
Przygotowanie:
[quads id=9]
Zetrzyj korzeń selera i dodaj do 2 l przefiltrowanej wody. Dodaj do tego trochę startej skórki cytryny. Gotuj przez 20 minut, a następnie pozostaw do ostygnięcia na 5-6 godzin.
Wyciśnij sok z 1 kg cytryn i dodaj do gotowanego selera. Dobrze wymieszaj, zanim odcedzisz płyn. Przechowuj w szklanej butelce w lodówce, aby wydłużyć okres przydatności.
Kliknij „czytaj dalej” i zobacz dalszą część artykułu
Stosowanie:
Spożywać przed posiłkami 3 razy dziennie. Pij około 1 dl na raz. Jeśli smak jest zbyt mocny, rozcieńcz wodą.
[quads id=4]
Jedno z najzdrowszych warzyw korzeń selera jest bogaty w witaminy A, C, K i E, olejki eteryczne, karoten, mikroelementy i inne składniki odżywcze. Ma szeroki zakres korzyści zdrowotnych, a najważniejsze to:
- Zawiera mało kalorii: 100 g korzeni zawiera tylko 42 kalorie. Z drugiej strony jest bogaty w składniki odżywcze minerały, witaminy i błonnik pokarmowy.
- Podobnie jak inne warzywa korzeniowe, seler zawiera również liczne przeciwutleniacze poli-acetylenowe, takie jak falcarinol, falcarindiol, panaxydiol i metylofalkarindiol, z których wszystkie mają właściwości przeciwnowotworowe i mogą chronić przed rakiem okrężnicy i ostrą białaczką limfoblastyczną
Kliknij „czytaj dalej” i zobacz dalszą część artykułu
Korzyści zdrowotne wynikające z selera
[quads id=3]
- Korzeń selera jest doskonałym źródłem witaminy K: 100 g zapewnia prawie 34% zalecanego dziennego spożycia. Witamina K jest szczególnie ważna dla zdrowia kości, ponieważ poprawia mineralizację kości i promuje aktywność osteotroficzną w kościach.
- Uważa się również, że zmniejsza neuronalne uszkodzenie mózgu u pacjentów z chorobą Alzheimera.
- Korzeń jest bogaty w niektóre niezbędne minerały, w tym fosfor, żelazo, wapń, miedź i mangan. Fosfor jest niezbędny do metabolizmu komórkowego, utrzymania układu buforowego krwi, tworzenia kości i zębów. Miedź wspiera odporność, zapobiega anemii i poprawia metabolizm kości.
[quads id=7]
- Ponadto zawiera niektóre cenne witaminy z grupy B, w tym pirydoksynę, kwas pantotenowy, niacynę, ryboflawinę i tiaminę, umiarkowane ilości witaminy C znajdują się w świeżym korzeniu selera.
Kliknij „czytaj dalej” i zobacz dalszą część artykułu