Według dietetyków śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Po pierwsze, zapewnia organizmowi wystarczającą ilość energii na nadchodzący dzień i nadaje metabolizmowi aktywny tryb.
Śniadanie jest szczególnie ważne dla osób, które biorą udział w programie odchudzania, ponieważ pominięcie tego posiłku spowoduje zwiększenie niezdrowych zachcianek przez cały dzień.
Jak wynika z ostatnich badań najlepsze śniadanie to płatki owsiane. W badaniu wzięło udział 36 mężczyzn i kobiet podzielonych na 3 grupy. Wszystkie grupy otrzymały limit spożycia kalorii w wysokości 350 kalorii. Pierwsza grupa jadła płatki owsiane na śniadanie, druga płatki kukurydziane, a trzecia piła tylko wodę na śniadanie.
Wszystkie grupy poproszono o zarejestrowanie poziomu sytości w ciągu następnych trzech godzin. Pobrano również próbki krwi, aby śledzić poziom cukru i insuliny we krwi. Wszyscy badani otrzymali ten sam obiad.
Wyniki ujawniły, że grupa, która jadła płatki owsiane miała mniej zachcianek po śniadaniu i w popołudnie i spożywała 31% mniej kalorii w porze obiadowej. Śniadanie to okazało się najbardziej korzystne dla osób z nadwagą, ponieważ spożywały o 50% mniej kalorii na obiad.
Osoby z grupy płatków kukurydzianych były już głodne trzy godziny po śniadaniu. To samo spotkało grupę, która piła tylko wodę na śniadanie.
To co sprawia, że płatki owsiane są szczególnie korzystne, to fakt, że dłużej pozostają w żołądku w przeciwieństwie do płatków kukurydzianych, które zwiększają poziom glukozy we krwi, co automatycznie prowadzi do nagłego jej spadku.
Istnieje wiele dodatkowych badań, które potwierdziły tę samą teorię – płatki owsiane są jednym z najbardziej korzystnych pokarmów na śniadanie, ponieważ sprzyjają utracie wagi, pomagając zmniejszyć spożycie kalorii o 31-50%. Co najlepsze, efekt ten jest długotrwały.
Dlaczego płatki owsiane?
Są nie tylko zdrowe, ale także smaczne. Dodatkowo można łatwo łączyć je z niemal każdym posiłkiem w postaci przystawki lub sałatki. Mogą być również stosowane w wielu zdrowych deserach.
KORZYŚCI ZDROWOTNE
Czujesz się pełniej
Wysoka zawartość błonnika w owsie pomaga w pełni poczuć się dłużej najedzonym, zmniejszając apetyt. Włókno jest również niezwykle korzystne dla poprawy trawienia. To sprawia, że owies jest idealnym pożywieniem dla każdego schematu odchudzania.
Obniża poziom cholesterolu
Zdrowy błonnik w owsie wiąże się z tłuszczem w organizmie, co prowadzi do obniżenia poziomu LDL lub złego poziomu cholesterolu we krwi. Utrzymując zdrowe serce i naczynia krwionośne, płatki owsiane zapobiegają możliwym chorobom układu krążenia i zmniejszają ryzyko niewydolności serca i udaru.
Zmniejsza ciśnienie krwi
Owies jest również bardzo korzystny dla regulacji ciśnienia krwi. Udowodniono, że lignan, włókno roślinne występujące w owsie obniża ciśnienie krwi o 30% przy regularnym spożywaniu.
Zmniejsza ryzyko raka
Według badań opublikowanych w British Medical Journal owies może zmniejszyć ryzyko raka okrężnicy, piersi, prostaty i jajnika.