Ponieważ poprawia pamięć, gryka jest często nazywana idealnym pożywieniem dla mózgu. Medycyna ludowa zaleca leczenie reumatyzmu, jaskry i cukrzycy tym składnikiem.
Herbata z kwiatów gryki ma działanie lecznicze na układ oddechowy i płuca w przypadku nadmiernego kaszlu lub wydzielania flegmy.
Mieszanka liści gryki i kwiatów może leczyć miażdżycę poważną chorobę wpływającą na naczynia krwionośne. Gryka łagodzi skutki promieniowania, chemioterapii i nadmiernej pracy umysłowej.
Jeśli chcesz zrobić maskę na twarz zmiel trochę gryki, aby uzyskać grubą mąkę. Oprócz celów kosmetycznych mąka ta jest również stosowana w leczeniu egzemy i wrzodów.
W porównaniu z innymi ziarnami gryka jest produktem niskokalorycznym, który zawiera dużo białka, aminokwasów, żelaza, magnezu, potasu, fosforu, jodu, witaminy B1, B6, P. Dietetycy często polecają ją osobom cierpiącym na niedokrwistość, nadciśnienie i choroby wątroby.
Dwa tygodnie na tej diecie gryczanej może pomóc schudnąć do 5 kg, oczyścić organizm z tłuszczu i toksyn oraz poprawić funkcjonowanie jelit i żołądka.
PRZEPIS:
Ziarna gryki zalać wrzącą wodą. Odcedź wodę i zalej wrzącą wodą po raz drugi (1 szklanka ziarn gryki na 1,5 szklanki wody).
Możesz przygotować 1, 2 lub 3 szklanki, ile chcesz. Zacznij od jednej, a następnie możesz ustawić dawkę zgodnie z apetytem.
Jedz to zamiast śniadania, obiadu lub kolacji o każdej porze dnia. Ciesz się wspaniałą dietą i zdrową utratą wagi!