Kukurydziana kasza nie jest u nas tak powszechna jak inne rodzaje kasz. Jednak kryje w sobie ogromny potencjał dla twojego zdrowia, którego z pewnością nie powinieneś bagatelizować.
Kukurydziana kasza ma wiele korzyści zdrowotnych. Zawiera dużą ilość antyoksydantów, witamin i minerałów. Z niej można przygotować smaczne i zdrowe przepisy. Dietetyczka Sade Meeks podkreśla, że kukurydziana kasza jest doskonałą alternatywą dla osób cierpiących na nietolerancję glutenu. Jeśli szukasz kolejnego zdrowego dania do swojego jadłospisu, kukurydziana kasza nie powinna w nim zabraknąć. Jeśli akurat nie trzymasz diety, możesz ją sobie posłodzić miodem.
Kukurydziana kasza – doskonałe jedzenie przy odchudzaniu
Żadna dieta nie powinna opierać się na głodówce. Nawet podczas odchudzania należy dostarczać organizmowi zdrowych składników. Kukurydziana kasza zawiera minimalną ilość kalorii, więc jest idealna w tym celu. Ponadto ma wysoki indeks glikemiczny, więc po jej spożyciu będziesz się czuł syty. I to z pewnością nie jest jej jedyna zaleta.
Inne powody, dla których warto jeść kukurydzianą kaszę
Kukurydziana kasza zawiera ważne składniki dla organizmu. Jest bardzo bogata w żelazo i kwas foliowy. Jeśli będziesz ją regularnie spożywać, nie musisz się obawiać anemii. Zgodnie z badaniami naukowymi, zawiera substancje chroniące wzrok przed starzeniem się i pomaga w zapobieganiu zwyrodnieniu plamki żółtej (czyli schorzeniu związanemu z wiekiem, w którym dochodzi do centralnej utraty wzroku lub osłabienia w obszarze największej ostrości wzroku, tzw. plamki żółtej).
Dieta z kukurydzianą kaszą
Jeśli naprawdę pragniesz schudnąć, możesz wypróbować tę ludową dietę opartą na kukurydzianej kaszy. Nie powinna trwać dłużej niż cztery dni. Powinieneś spożywać małe porcje i podczas trwania diety pić dużo wody. Jak brzmi ta babcina rada?
Jadłospis na pierwszy i drugi dzień diety
- 400 g kukurydzianej kaszy,
- ogórek,
- jabłko,
- pomidor,
- woda (około 2 litry).
Jadłospis na trzeci i czwarty dzień diety
- 400 g kukurydzianej kaszy,
- sałatka z marchwi i białej kapusty z łyżeczką oliwy z oliwek i kilkoma kroplami soku z cytryny,
- woda (w ilości zapewniającej odpowiednią ilość płynów),
- 3 razy dziennie herbata zielona bez cukru.
Przygotowanie i uwagi
Kukurydzaną kaszę gotuje się około 15-20 minut. W trakcie gotowania należy ją mieszać. Na koniec dodać łyżeczkę oliwy z oliwek. Jeśli przygotowujesz kukurydzaną kaszę w celach dietetycznych, nie dodawaj do niej masła, cukru ani mleka.