Masz w domu ocet jabłkowy, a może jeszcze się u Ciebie nie sprawdził? Ocet jabłkowy to nie tylko składnik nadający się do zakwaszania potraw, to także złoty płyn, którego spożywanie wpływa na wiele procesów zachodzących w organizmie człowieka. Na przykład jest zalecany do odchudzania.
Skąd wziął się ocet jabłkowy?
O occie jabłkowym mówi się nie tylko od dziesięcioleci, ale nawet od tysiącleci. Ocet jabłkowy znany był już starożytnym Egipcjanom.
Był używany nie tylko jako środek konserwujący, ale także jako środek dezynfekujący. W starożytności polecano go również w krajach śródziemnomorskich na trawienie i jako tonik dla całego organizmu.
Średniowieczni uzdrowiciele używali octu jabłkowego do zapobiegania epidemiom i infekcjom.
Podczas gdy w przeszłości należało wypróbować wszystkie środki i po prostu obserwować, czy działają, współczesna nauka oddała w nasze ręce szereg narzędzi, które ujawniają rzeczywiste działanie żywności i różnych naturalnych środków.
Utrata masy ciała z octem jabłkowym
Ocet jabłkowy kojarzony jest z odchudzaniem i trawieniem, ale także oczyszczaniem skóry.
Dziś można go spotkać zwykle w sklepach ze zdrową żywnością, czasem także w większych supermarketach i aptekach, gdzie sprzedawane są różne suplementy diety z octem jabłkowym, przeznaczone głównie do diet odchudzających.
Chociaż ocet jabłkowy był przedmiotem kilku badań, nie można jednoznacznie powiedzieć, że jego stosowanie jest drogą do talii osy i spodni o trzy rozmiary mniejszych.
Wydaje się jednak, że może to pomóc w lepszej kontroli apetytu przed przejadaniem się, ale to również wymaga badań naukowych.
Cukier we krwi i ocet jabłkowy
Zapewne domyślasz się, że poziom cukru nie powinien być ani za wysoki, ani za niski. Jest to szczególnie ważne, gdy próbujesz schudnąć.
Spadek poziomu cukru prowadzi do uczucia głodu i przejadania się. Przeciwna skrajność, czyli wysoki poziom, ponownie prowadzi do magazynowania tłuszczów zamiast ich spalania.
Dlatego utrata masy ciała jest również częściowo zależna od zdrowego poziomu cukru we krwi.
W związku z tym mówimy również o indeksie glikemicznym żywności. Pokarmy o niskim indeksie glikemicznym są trawione wolniej, nie powodują drastycznego przesunięcia poziomu cukru w żadną stronę.
Kwas octowy zawarty w occie jabłkowym pomaga zrównoważyć poziom cukru we krwi i poprawia wrażliwość na insulinę.
Ocet jabłkowy wpływa na funkcjonowanie trzustki, która produkuje insulinę i hormon glukagon, który ma bezpośredni związek z poziomem cukru.
Dlatego też ocet jabłkowy może pomóc również w cukrzycy, ale z pewnością nie można powiedzieć, że może zastąpić leki.
Jeśli zdecydujesz się spróbować, zawsze wymieszaj łyżkę octu w szklance wody. Długotrwałe stosowanie octu może uszkodzić szkliwo zębów.
Źródła: www.healthline.com , www.health.harvard.edu