Miód z mniszka lekarskiego to właściwie syrop z mniszka lekarskiego (tak nazywają go starsi). My, ludzie nie możemy nawet zbliżyć się do wytwarzania jakiegokolwiek rodzaju miodu podobnego do miodu pszczół miodnych.
Ale ten, który stworzymy przypomina konsystencją, kolorem i pewnymi korzyściami terapeutycznymi naturalne rozwiązanie.
Mniszek lekarski to roślina o wyjątkowych walorach terapeutycznych i każdy powinien skorzystać z tej wiosennej terapii zdrowotnej.
Jego główną funkcją jest oczyszczanie krwi i wątroby oraz detoksykacja (oczyszczanie organizmu z toksyn).
Naturalny miód z mniszka lekarskiego wywarzany przez pszczoły miodne jest dość rzadki, ponieważ mniszek lekarski jest jednym z pierwszych kwiatów kwitnących wiosną (od kwietnia do maja), a pszczoły miodne potrzebują tego miodu jako pokarmu dla siebie, aby wzmocnić swoją rodzinę.
Mniszek lekarski: korzyści zdrowotne, zastosowanie i efekty uboczne
Dlatego pszczelarze pozostawiają go w ulu, aby pszczoły mogły się nim żywić i wzmocnić w przygotowaniu na kolejne rodzaje kwiatów.
Poza tym krystalizuje się bardzo szybko (z powodu wysokiej zawartości glukozy), więc nie jest łatwo go wyekstrahować.
Przepis na miód z mniszka lekarskiego
Składniki
– 85 g kwiatów mniszka lekarskiego (bez zielonych części!)
– 500 g cukru konserwującego, żelującego
– 500 ml wody
– 2 łyżki kwasku cytrynowego
Przygotowanie:
– Oddziel wszystkie żółte kwiaty od zielonych części mniszka lekarskiego.
– Gotuj wodę w garnku z żelującym cukrem.
– Zmniejsz ciepło po rozpuszczeniu cukru i dodaj mlecze.
– Dobrze wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
– Przefiltruj ciecz, oddzielając kwiaty od niej i wlej do czystych słoików.
– Zakręć i pozwól im całkowicie ostygnąć.
Ciesz się swoim domowym syropem z mniszka, który wspaniale smakuje z chlebem lub serem!
Oto kilka wskazówek, jak zrobić najlepszy miód z mniszka lekarskiego:
– Zrywaj mlecze w południe, ponieważ są w pełnym rozkwicie i posiadają najwięcej nektaru.
– Pamiętaj, aby pozbyć się wszystkich zielonych części podczas przygotowywania ich do żelu – w przeciwnym razie miód stanie się gorzki.
– Użyj wyżej wspomnianej ilości kwasku cytrynowego – pomoże to zachować galaretowatą konsystencję i doda świeżości.