Poziom pH twojego ciała powinien być zawsze zasadowy i to od Ciebie zależy czy utrzymasz swoje ciało alkaliczne dla optymalnego zdrowia. Jednak regularne spożywanie śmieciowych i przetworzonych produktów spożywczych może drastycznie zmienić poziom pH na kwaśny.
Może to zakłócać układ odpornościowy, prowadząc do różnych problemów zdrowotnych, takich jak choroby serca, otyłość, a nawet rak. Dlatego przedstawiamy Ci:
14 produktów spożywczych, które przywrócą optymalną równowagę pH w ciele.
1. Szpinak
To zielone liściaste warzywo jest bogate w żelazo, cynk, wapń, potas, magnez, niacynę, witaminę A, B6, C, E i K oraz niską zawartość tłuszczu i cholesterolu.
Dzięki dużej ilości zawartych w nim przeciwutleniaczy szpinak może stymulować pracę mózgu, eliminować wolne rodniki, chronić serce i poprawiać pamięć.
2. Kasza gryczana
Oprócz wysokiego poziomu białka jest również bogata w wiele innych minerałów i witamin, w tym żelazo, cynk, magnez, mangan, fosfor, kwas foliowy, witaminę B6, niacynę i błonnik. Ta alkaliczna żywność może podnieść poziom zdrowia i energii oraz chronić przed cukrzycą.
3. Melon
Ten owoc pomaga wypłukać toksyny z organizmu i jednocześnie zapewniać nawodnienie. Jest to jedna z najlepszych alkalicznych potraw na Ziemi, ze względu na poziom pH około 8,5. Odnosi się to do wszystkich rodzajów melonów.
4. Oliwa z oliwek
Oliwa z oliwek zawiera obfite ilości witaminy E, jednonienasycone kwasy tłuszczowe i przeciwutleniacze. Jest to jeden z najlepszych składników, który pomaga regulować poziom cukru we krwi i zmniejsza ryzyko chorób serca.
5. Nasiona lnu
Ze względu na dużą ilość błonnika, witaminy E i przeciwutleniaczy nasiona lnu zasługują na miejsce na liście najlepszych alkalicznych produktów spożywczych. Zmniejsza stany zapalne, poprawia zdrowie serca i pomaga kontrolować uderzenia gorąca u kobiet w okresie menopauzy.
6. Banany
Banany zawierają szeroki zakres niezbędnych składników odżywczych, w tym potasu, magnezu, manganu i witamin z grupy B. Pomagają poprawić trawienie, regulują metabolizm i poziom cukru we krwi oraz chronią zdrowie serca.
7. Awokado
Awokado może pomóc kontrolować poziom cukru we krwi i poziom cholesterolu, wzmocnić zdrowie serca i poprawić wchłanianie składników odżywczych z innych owoców i warzyw ze względu na ich bogatą zawartość składników odżywczych. Są doskonałym źródłem błonnika i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.
8. Marchewki
Ze względu na wysoki poziom beta-karotenu marchew może poprawić wzrok. Oprócz tych pigmentów poprawiających widzenie marchew jest bogata w witaminy A, B8, C, K, błonnik, żelazo i potas. Zapobiegają również uszkodzeniom przez wolne rodniki.
9. Jagody
Jagody są bogate w błonnik i przeciwutleniacze, dzięki czemu doskonale nadają się do trawienia. Ich niesamowita zawartość składników odżywczych zmniejsza ryzyko różnych nowotworów i chroni przed różnymi przewlekłymi problemami zdrowotnymi.
10. Brokuły
Jest to jedno z najzdrowszych warzyw na Ziemi ze względu na duże ilości witaminy B6, C, E, K, miedzi, potasu i błonnika. Działa jako silny przeciwutleniacz, obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi, poprawia zdrowie serca i kości.
11. Winogrona
Ten owoc jest pełen polifenoli – ważnych przeciwutleniaczy, które zmniejszają ryzyko raka płuc, jamy ustnej, przełyku, trzustki, prostaty, jelita grubego i raka. Co więcej wiadomo, że winogrona pomagają zmniejszyć niepokój i obniżyć wysokie ciśnienie krwi.
12. Kalafior
Jest to jedno z najlepszych naturalnych źródeł witaminy C. Mianowicie tylko jedna porcja kalafiora zapewnia około 77 procent zalecanej dziennej ilości tej witaminy. Ponadto jest bogaty w tiaminę, witaminę K, ryboflawinę, mangan, potas i magnez. Zapewnia silne właściwości przeciwzapalne i chroniące serce.
13. Cytryny
Cytryna może pomóc w leczeniu wielu schorzeń ze względu na niesamowitą zawartość, która składa się z witaminy A, B6, C, E, ryboflawiny, wapnia, miedzi, cynku i potasu. Zmniejsza ryzyko udaru, pomaga leczyć kamienie nerkowe, zapobiega nadciśnieniu, zaparciom i zwalcza raka.
14. Komosa ryżowa
Komosa ryżowa jest jednym z najlepszych naturalnych źródeł białek. Zawiera podwójną ilość błonnika w porównaniu z innymi ziarnami. Ponadto ma wysoką zawartość lizyny, żelaza, ryboflawiny, magnezu i manganu. Ziarno to pomaga regulować poziom cholesterolu i cukru we krwi.