Strona główna Zdrowie Naukowcy ujawniają, dlaczego warto jeść awokado w profilaktyce i leczeniu raka

Naukowcy ujawniają, dlaczego warto jeść awokado w profilaktyce i leczeniu raka

Awokado ma wyjątkową zawartość składników odżywczych, co czyni je jednym z najzdrowszych pokarmów na Ziemi. Ale stary mit o zagrożeniach związanych z tłuszczami nie pozwalał im być popularnym wśród ludzi, aż do niedawna.

Naukowcy odkryli, że powinieneś spożywać awokado w profilaktyce i leczeniu raka, a czytając dalej ten artykuł dowiesz się dlaczego tak jest.

Oprócz tego, że jest bogate w składniki odżywcze i idealne do zaspokojenia codziennych potrzeb żywieniowych, awokado może również pomóc w powstrzymaniu i odwróceniu niektórych chorób.

Naukowcy nie przestają odkrywać niewiarygodnych korzyści płynących z tego pożywienia.

Po co spożywać awokado w leczeniu raka?

W 2015 r. naukowcy odkryli związek w awokado, który indukuje apoptozę (autodestrukcję komórek) w komórkach raka ostrej białaczki szpikowej, nie uszkadzając normalnych komórek i optymalnego środowiska biochemicznego i biologicznego. Ten typ ostrej białaczki jest najczęstszy wśród dorosłych.

Ponadto twój mózg potrzebuje zdrowych kwasów tłuszczowych z awokado, które również nie mogą powodować przyrostu masy ciała.

Apoptoza zapewnia przestrzeń dla nowo powstałych zdrowych komórek. Ponieważ jednak komórki rakowe są zaprogramowane na ekspansję i rozmnażanie, ta indukowana programowana apoptoza jest tym, co próbują osiągnąć najbardziej naturalne alternatywne metody leczenia raka. Umożliwi celowanie i zabijanie komórek rakowych bez szkody dla zdrowych.

Z drugiej strony chemioterapia niszczy środowisko raka, w tym zarówno komórki rakowe, jak i zdrowe.

Naukowcy z University of Waterloo w Ontario w Kanadzie przeanalizowali wpływ awokatyny B, związku z awokado na komórki ostrej białaczki szpikowej. Odkryli, że związek ten indukuje apoptozę w komórkach rakowych.

Niemniej jednak badania skupiły się na opracowaniu skondensowanych ekstraktów pochodzenia naturalnego, zwanych nutraceutykami. Jednym z przykładów nutraceutyków jest letril pochodzący z amigdaliny występującej w ziarnach moreli. Niestety jest zakazany ze względu na jego niesamowity potencjał i skuteczność w walce z rakiem.

Żywność zawierająca amigdalinę leczącą raka nie będzie zbanowana, dopóki nie będzie jako tako promowana. Ale awokatyna B może być w stanie indukować apoptozę nie tylko w komórkach ostrej białaczki szpikowej, ale także w innych typach komórek rakowych.

Jak jeść awokado, aby uzyskać optymalne korzyści?

Wybierz dojrzałe i miękkie awokado, którego skóra zacznie czernieć. Przekrój na pół za pomocą średnio dużego ostrego noża i wyciągnij dolną część, przekręcając ją. Bądź ostrożny, ponieważ używasz noża.

Następnie ponownie przekrój połówki, aby zrobić ćwiartki i użyj palców, aby oderwać skórę. Jednak upewnij się, że miąższ znajdujący się najbliżej skórki pozostaje nienaruszony, ponieważ zawiera najbogatszą zawartość składników odżywczych bogatych w karotenoidy.

Jednym z łatwych i zaskakująco pysznych sposobów na zjedzenie awokado jest posypanie go solą morską.

Istnieje również niezwykle zdrowy olej z awokado, który jest dostępny na większości lokalnych rynków, a także w Internecie.

Możesz go używać na różne sposoby, aby uzyskać wiele korzyści zdrowotnych, takich jak leczenie raka i zapobieganie mu, poprawa zdrowia serca i oczu, zapobieganie osteoporozie, lepsze trawienie oraz zmniejszone ryzyko depresji i wysokiego poziomu cholesterolu.

POLEĆ TEN ARTYKUŁ ZNAJOMYM

zobacz także


loading...
loading...

Wszystkie informacje zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Problemy z tarczycą dotykają około 200 milionów ludzi na świecie, jak informuje Swiatowa Fundacja ds. Tarczycy.  Istnieją różne metody leczenia i leki na zaburzenia tarczycy,...
Nadciśnienie jest zwykle określane jako "cichy zabójca", ponieważ wielu ludzi nawet nie zdaje sobie sprawy, że je ma.  Chociaż istnieje kilka leków na receptę, które...
Wysoki poziom cukru we krwi często objawia się częstym głodem, problemami żołądkowymi lub przyrostem masy ciała, nawet jeśli zachowujesz kontrolę nad wszystkim. Najczęstsze czynniki wpływające...
Awokado to ulubiony owoc wielu ludzi, ale większość z nich nie wykorzystuje wszystkich korzyści tego wspaniałego owocu, ponieważ najzdrowszą częścią w rzeczywistości jest jego pestka. Pestki mają wyższy poziom przeciwutleniaczy niż...
Szafka na leki nie jest kompletna bez octu jabłkowego (ACV), miodu, imbiru i kurkumy. Są głównymi gwiazdami rocka o holistycznym zdrowiu! Prawdopodobnie wypróbowałaś każdy...