Strona głównaZdrowie14 produktów alkalicznych, które mogą zapobiegać rakowi, chorobom serca i otyłości

14 produktów alkalicznych, które mogą zapobiegać rakowi, chorobom serca i otyłości


Poziom pH twojego ciała powinien być zawsze zasadowy i to od Ciebie zależy czy utrzymasz swoje ciało alkaliczne dla optymalnego zdrowia. Jednak regularne spożywanie śmieciowych i przetworzonych produktów spożywczych może drastycznie zmienić poziom pH na kwaśny.

Może to zakłócać układ odpornościowy, prowadząc do różnych problemów zdrowotnych, takich jak choroby serca, otyłość, a nawet rak. Dlatego przedstawiamy Ci:

14 produktów spożywczych, które przywrócą optymalną równowagę pH w ciele.

1. Szpinak

To zielone liściaste warzywo jest bogate w żelazo, cynk, wapń, potas, magnez, niacynę, witaminę A, B6, C, E i K oraz niską zawartość tłuszczu i cholesterolu.

Dzięki dużej ilości zawartych w nim przeciwutleniaczy szpinak może stymulować pracę mózgu, eliminować wolne rodniki, chronić serce i poprawiać pamięć.

2. Kasza gryczana

Oprócz wysokiego poziomu białka jest również bogata w wiele innych minerałów i witamin, w tym żelazo, cynk, magnez, mangan, fosfor, kwas foliowy, witaminę B6, niacynę i błonnik. Ta alkaliczna żywność może podnieść poziom zdrowia i energii oraz chronić przed cukrzycą.

3. Melon

Ten owoc pomaga wypłukać toksyny z organizmu i jednocześnie zapewniać nawodnienie. Jest to jedna z najlepszych alkalicznych potraw na Ziemi, ze względu na poziom pH około 8,5. Odnosi się to do wszystkich rodzajów melonów.

Sprawdź To!  Masz słabe krążenie? Poznaj najlepsze domowe środki zaradcze!

4. Oliwa z oliwek


Oliwa z oliwek zawiera obfite ilości witaminy E, jednonienasycone kwasy tłuszczowe i przeciwutleniacze. Jest to jeden z najlepszych składników, który pomaga regulować poziom cukru we krwi i zmniejsza ryzyko chorób serca.

Sprawdź To!  Zwalczaj kaszel stosując ten naturalny syrop z czosnku i cebuli

5. Nasiona lnu

Ze względu na dużą ilość błonnika, witaminy E i przeciwutleniaczy nasiona lnu zasługują na miejsce na liście najlepszych alkalicznych produktów spożywczych. Zmniejsza stany zapalne, poprawia zdrowie serca i pomaga kontrolować uderzenia gorąca u kobiet w okresie menopauzy.

6. Banany



Banany zawierają szeroki zakres niezbędnych składników odżywczych, w tym potasu, magnezu, manganu i witamin z grupy B. Pomagają poprawić trawienie, regulują metabolizm i poziom cukru we krwi oraz chronią zdrowie serca.

7. Awokado

Awokado może pomóc kontrolować poziom cukru we krwi i poziom cholesterolu, wzmocnić zdrowie serca i poprawić wchłanianie składników odżywczych z innych owoców i warzyw ze względu na ich bogatą zawartość składników odżywczych. Są doskonałym źródłem błonnika i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.

8. Marchewki

Ze względu na wysoki poziom beta-karotenu marchew może poprawić wzrok. Oprócz tych pigmentów poprawiających widzenie marchew jest bogata w witaminy A, B8, C, K, błonnik, żelazo i potas. Zapobiegają również uszkodzeniom przez wolne rodniki.

9. Jagody

Jagody są bogate w błonnik i przeciwutleniacze, dzięki czemu doskonale nadają się do trawienia. Ich niesamowita zawartość składników odżywczych zmniejsza ryzyko różnych nowotworów i chroni przed różnymi przewlekłymi problemami zdrowotnymi.

Sprawdź To!  Dlaczego warto jeść zielone warzywa liściaste? Poznaj te najzdrowsze!

10. Brokuły

Jest to jedno z najzdrowszych warzyw na Ziemi ze względu na duże ilości witaminy B6, C, E, K, miedzi, potasu i błonnika. Działa jako silny przeciwutleniacz, obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi, poprawia zdrowie serca i kości.

Sprawdź To!  Dlaczego warto jeść zielone warzywa liściaste? Poznaj te najzdrowsze!

11. Winogrona

Ten owoc jest pełen polifenoli – ważnych przeciwutleniaczy, które zmniejszają ryzyko raka płuc, jamy ustnej, przełyku, trzustki, prostaty, jelita grubego i raka. Co więcej wiadomo, że winogrona pomagają zmniejszyć niepokój i obniżyć wysokie ciśnienie krwi.

12. Kalafior

Jest to jedno z najlepszych naturalnych źródeł witaminy C. Mianowicie tylko jedna porcja kalafiora zapewnia około 77 procent zalecanej dziennej ilości tej witaminy. Ponadto jest bogaty w tiaminę, witaminę K, ryboflawinę, mangan, potas i magnez. Zapewnia silne właściwości przeciwzapalne i chroniące serce.

13. Cytryny

Cytryna może pomóc w leczeniu wielu schorzeń ze względu na niesamowitą zawartość, która składa się z witaminy A, B6, C, E, ryboflawiny, wapnia, miedzi, cynku i potasu. Zmniejsza ryzyko udaru, pomaga leczyć kamienie nerkowe, zapobiega nadciśnieniu, zaparciom i zwalcza raka.

14. Komosa ryżowa

Komosa ryżowa jest jednym z najlepszych naturalnych źródeł białek. Zawiera podwójną ilość błonnika w porównaniu z innymi ziarnami. Ponadto ma wysoką zawartość lizyny, żelaza, ryboflawiny, magnezu i manganu. Ziarno to pomaga regulować poziom cholesterolu i cukru we krwi.

Sprawdź To!  Ten składnik spożywczy to sposób na zapobieganie rakowi żołądka!



loading...
loading...
>