Strona głównaZdrowieAnemia dieta. Co warto jeść, aby pozbyć się objawów anemii.

Anemia dieta. Co warto jeść, aby pozbyć się objawów anemii.

Anemia dieta co jeść? Plany leczenia anemii często obejmują zmiany w diecie. Najlepszy plan diety dotyczący anemii obejmuje produkty bogate w żelazo i inne witaminy niezbędne do produkcji hemoglobiny i czerwonych krwinek.

Powinien również zawierać pokarmy, które pomagają organizmowi lepiej wchłaniać żelazo. Niedokrwistość występuje, gdy organizm nie ma wystarczającej ilości czerwonych krwinek. Stan ten jest spowodowany głównie utratą krwi, zniszczeniem krwinek czerwonych lub niezdolnością organizmu do wytworzenia wystarczającej liczby czerwonych krwinek.

Istnieje wiele rodzajów anemii. Najczęstszym typem jest niedokrwistość z niedoboru żelaza. Czerwone krwinki zawierają białko zwane hemoglobiną. Hemoglobina jest pełna żelaza. Bez wystarczającej ilości żelaza twoje ciało nie może wytworzyć hemoglobiny, której potrzebuje, aby wytworzyć wystarczającą liczbę czerwonych krwinek, aby dostarczyć krew bogatą w tlen w całym ciele.

Brak kwasu foliowego i witaminy B12 może również wpływać na zdolność organizmu do wytwarzania czerwonych krwinek. Jeśli twoje ciało nie może prawidłowo przetwarzać B-12, możesz rozwinąć niedokrwistość złośliwą. Dieta bogata w żelazo i witaminy z grupy B, takie jak poniższy plan, jest ważna, jeśli jesteś anemiczny. Pamiętaj, aby porozmawiać z lekarzem na temat suplementów.

Anemia dieta plan

Żelazo znajduje się w mięsie, drobiu i owocach morza. Żelazo nieorganiczne znajduje się w pokarmach roślinnych i pokarmach wzmocnionych żelazem. Twoje ciało może wchłonąć oba rodzaje, ale łatwiej wchłania żelazo hemowe.

Chociaż plany leczenia anemii są zindywidualizowane, większość z nich wymaga codziennie od 150 do 200 miligramów żelaza. Trudno jest uzyskać te poziomy wyłącznie poprzez dietę. Możesz również potrzebować żelaza na receptę lub suplementu żelaza dostępnego bez recepty, dopóki twoje poziomy się nie uzupełnią.

Dodaj te pokarmy do swojej diety, aby uzyskać więcej żelaza i pomóc zwalczyć niedokrwistość z niedoboru żelaza:

1. Zielone liście warzywa

Zielone liściaste, szczególnie ciemne, należą do najlepszych źródeł żelaza. Zawierają:

  • szpinak
  • jarmuż
  • liście mniszka lekarskiego
  • boćwina

Niektóre liściaste warzywa, takie jak boćwina zawierają również kwas foliowy. Dieta uboga w folian może powodować niedokrwistość z niedoboru kwasu foliowego. Owoce cytrusowe, fasola i pełnoziarniste są dobrym źródłem kwasu foliowego.

Kiedy jemy ciemne, liściaste warzywa w celu pozyskania żelaza musimy uważać na haczyk. Niektóre warzywa bogate w żelazo, takie jak szpinak i jarmuż są również bogate w szczawiany. Szczawiany to związki, które zapobiegają wchłanianiu niehemowego żelaza. Tak więc, podczas gdy korzystne jest spożywanie zieleni w ramach ogólnej diety anemicznej, nie polegaj na nich wyłącznie w celu leczenia choroby.

Witamina C pomaga w wchłonięciu żelaza przez żołądek. Spożywanie pokarmów zawierających witaminę C, takich jak pomarańcze, czerwona papryka i truskawki może zwiększyć wchłanianie żelaza.

2. Mięso i drób

Mięso i drób zawierają żelazo hemowe. Czerwone mięso, jagnięcina i dziczyzna są najlepszymi źródłami. Drób i kurczak mają mniejsze ilości.

3. Wątroba

Wielu ludzi unika mięs organowych, ale są one doskonałym źródłem żelaza. Wątroba jest prawdopodobnie najbardziej popularnym mięsem narządowym. Jest bogata w żelazo i kwas foliowy. Niektóre inne mięsne narządy bogate w żelazo to język, serce, nerki.

4. Owoce morza

Niektóre owoce morza dostarczają żelaza. Skorupiaki, takie jak ostrygi, małże i krewetki są dobrym źródłem. Większość ryb zawiera żelazo. Ryby bogate w żelazo to:

  • sardynki, konserwowane w oleju
  • świeży tuńczyk
  • świeży łosoś
  • świeży halibut
  • świeże okoń
  • świeży łupacz

Chociaż zarówno świeży, jak i konserwowany łosoś są dobrym źródłem żelaza, konserwy z łososia są bogate w wapń. Wapń wiąże się z żelazem i zmniejsza jego wchłanianie. Pokarmy bogate w wapń nie powinny być spożywane w tym samym czasie, co produkty bogate w żelazo.

5. Wzbogacona żywność

Wiele potraw jest wzmocnionych żelazem. Dodaj te pokarmy do swojej diety, jeśli jesteś wegetarianinem lub masz trudności z jedzeniem innych źródeł żelaza:

  • wzmocniony sok pomarańczowy
  • wzmocnione, gotowe do spożycia zboża
  • żywność wytworzona z wzbogaconej, rafinowanej mąki, takiej jak biały chleb
  • wzmocniony makaron
  • żywność wyprodukowana z wzmocnionej mąki kukurydzianej
  • wzmocniony biały ryż

6. Fasola

Fasola jest dobrym źródłem żelaza dla wegetarian i mięsożerców. Jest również niedroga i wszechstronna. Niektóre opcje bogate w żelazo to:

  • fasola zwyczajna
  • ciecierzyca
  • soja
  • czarnooki groszek
  • fasola Pinto
  • czarna fasola
  • groszek
  • fasola limeńska

7. Orzechy i nasiona

Wiele rodzajów orzechów i nasion jest dobrym źródłem żelaza. Wybierając orzechy i nasiona wybieraj surowe odmiany, gdy tylko jest to możliwe. Niektóre orzechy i nasiona zawierające żelazo to:

  • nasiona dyni
  • orzechy nerkowca
  • pistacje
  • orzechy sosny
  • ziarna słonecznika

Migdały są również dobrym źródłem żelaza. Są świetne jako część zdrowego planu żywieniowego, ale ponieważ zawierają dużo wapnia, mogą nie zwiększać twojego poziomu żelaza tak bardzo.

Anemia dieta podsumowanie

Żadna żywność nie wyleczy anemii. Jednak spożywanie ogólnej zdrowej diety bogatej w ciemne, liściaste warzywa, orzechy i nasiona, owoce morza, mięso i fasolę może pomóc w uzyskaniu żelaza potrzebnego do opanowania niedokrwistości.

Żeliwna patelnia to podstawowy sprzęt diety do walki z anemią. Żywność gotowana w żeliwie absorbuje żelazo z patelni. Kwaśne pokarmy pochłaniają najwięcej żelaza, a potrawy gotowane przez krótki czas absorbują najmniej tego cennego pierwiastka.

Zobacz Też: