Słyszeliście kiedyś, że kawę i cytrynę można pić razem? Otrzymasz bardzo ciekawy napój, który nie tylko pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie, ale wręcz wspomoże odchudzanie.
Picie czarnej herbaty z cytryną jest powszechne i popularne. Ostatnio jednak hitem stała się również kawa wzbogacona nektarem cytrusowym.
Nawet wielu wielbicieli klasycznej kawy preferuje ten napój. Dlaczego tak jest i co sprawia, że ten napój jest interesujący?
Zarówno kawa, jak i cytryna są korzystne dla organizmu
Spożywanie kawy i cytryny dostarcza naszemu organizmowi dobroczynnych substancji, które pozytywnie na niego wpływają.
Nie jest prawdą, że dzięki nim łatwo zrzucisz zbędne kilogramy, ale oba składniki mogą bardzo pomóc.
Dlaczego warto pić kawę?
Kawa korzystnie wpływa na nasz organizm ze względu na zawartość kofeiny, która pobudza i dodaje energii.
Promuje również szybsze i lepsze myślenie oraz ogólną aktywność mózgu. Jeśli dobrze się odżywiasz i masz wystarczająco dużo aktywnych ćwiczeń, kawa wspomoże utratę wagi.
Spożywanie kawy zmniejsza apetyt, ponieważ zwiększa poziom serotoniny, adrenaliny i norepinefryny.
Wypij kawę chwilę przed treningiem, organizm szybciej spali niechciane zapasy tłuszczu i jednocześnie wspomoże Cię w późniejszej regeneracji.
Kofeina przyspiesza również metabolizm. Jednocześnie kawa jest bogata w przeciwutleniacze, które chronią komórki przed wolnymi rodnikami.
Ale z niczym nie należy przesadzać, więc wypijaj maksymalnie 4 filiżanki dziennie.
A co potrafi cytryna?
Cytryna znana jest z wysokiego stężenia witaminy C, ważnego przeciwutleniacza. Zwiększa odporność organizmu oraz pozytywnie wspomaga wiele procesów biochemicznych zachodzących w organizmie.
Poprawia trawienie, działa antybakteryjnie, wspomaga tworzenie kolagenu, a także wykazuje silne działanie antybakteryjne.
Jak przygotować odchudzającą kawę?
Wyciśnij sok z 1 umytej, ekologicznej cytryny, a pozostałą skórkę i miąższ pokrój na mniejsze kawałki.
Włóż pokrojone części cytryny do garnka razem z 10 cm obranego i posiekanego świeżego korzenia imbiru i 1 całą laską cynamonu.
Wlać 2 do 3 szklanek wody i gotować przez 15 do 20 minut na małym ogniu. Napar przecedzić przez sito, rozlać do kubków i do każdego dodać po 1 łyżeczce dobrej jakości kawy rozpuszczalnej.
Pij codziennie rano na pusty żołądek. Jeśli chcesz lekko osłodzić napój, użyj miodu.
Kawę z cytryną proponują nie tylko Włosi
Niektóre źródła podają, że kawa z plasterkami lub zaledwie kilkoma kroplami cytryny pochodzi być może z Włoch, ale może to być też wynalazek amerykański lub francuski.
Jednak Włosi przywłaszczyli sobie tę kawę. Twierdzą, że podczas II wojny światowej używali cytryny do poprawienia nieprzyjemnego smaku kawy niskiej jakości.
Współczesną wersję tej kawy można dziś napić się nie tylko w Neapolu czy na Capri, gdzie sprzedawana jest pod nazwą caffè cannarino lub caffè al limone, ale także w innych stolicach świata.