Czy uważasz, że łamliwe paznokcie, wypadające włosy i niezdrowa skóra to efekt braku witamin i innych składników odżywczych? Tak, to prawda, ale potrzebujesz jednej substancji, aby Twój organizm przetworzył te witaminy
>. Ona jest kluczem.Bez manganu wiele witamin jest bezużytecznych
Mangan pochodzi od greckiego słowa „magiczny”. Według obszernych badań przeprowadzonych przez University of Oregon zdecydowanie zasługuje na to oznaczenie.
Co powoduje on w naszym ciele?
Mangan posiada właściwości antyoksydacyjne, odpowiada za prawidłowy rozwój kości, gojenie ran oraz metabolizm najważniejszych substancji – węglowodanów, białek i tłuszczów.
Jest niezbędny dla zdrowia mózgu i całego układu nerwowego. Mangan jest również niezbędny do wykorzystania wapnia, fosforu, żelaza oraz witamin E, B i C. Bez manganu przyjmowanie tych witamin jest całkowicie niepotrzebne Twojemu organizmowi, nie może ich używać.
Tym samym brak manganu nie wpływa na jeden proces, ale zaburza wiele reakcji i procesów, które wpływają na działanie praktycznie wszystkich układów organizmu.
Znaki ostrzegawcze niedoboru manganu
Mogą być bardzo niepozorne i wchodzić w poważne stany. Najpierw pojawiają się niepozorne objawy – długotrwałe rozdwajanie i łamanie paznokci, słaba jakość włosów pomimo pielęgnacji, problemy skórne. Jeśli nie zareagujesz na te objawy i nie uzupełnisz w sposób naturalny manganu, pojawią się inne objawy, takie jak nudności, zawroty głowy.
Objawy te mogą skutkować utratą słuchu, wzroku, bezpłodnością, przewlekłymi zawrotami głowy, a w skrajnych przypadkach porażeniem ogólnym.
Naturalne składniki z manganem
Nie kupuj tabletek ze sklepu i polegaj w swojej diecie na naturalnych źródłach manganu. Przedstawiamy poniżej produkty spożywcze, które są najbogatsze w tę substancję.
Owoce morza, ryby
Małże, raki, ryby morskie – to tylko niektóre z wielu gatunków życia morskiego bogatego w mangan. Oprócz manganu dostarczą Ci również witaminy z grupy B, kwasy tłuszczowe omega 3 i niezbędne aminokwasy.
Orzechy i nasiona
Orzechy laskowe, pekan, orzechy włoskie, makadomy, siemię lniane są najbogatsze w cenny mangan. Dodatkowo dostarczają Ci błonnika, witaminy E, miedzi i magnezu.
Szpinak
Jak również inne rodzaje ciemnozielonych warzyw liściastych. Szpinak i brukselka to jedne z najzdrowszych produktów spożywczych na świecie. 1 szklanka szpinaku zawiera dwukrotnie większą dzienną dawkę witaminy A i 6 razy więcej witaminy K.
Produkty pełnoziarniste
Brązowy ryż, płatki owsiane, kasza bulgur, komosa ryżowa i proso zawierają nie tylko mangan, ale także chronią przed cukrzycą typu 2, chorobami serca i niektórymi rodzajami raka.
Rośliny strączkowe
Fasola – biała, czarna i kolorowa, ciecierzyca, groch – oprócz manganu zawierają również błonnik, witaminę C i magnez.
Czarna herbata
Czy uwierzysz, że jednym z najłatwiejszych sposobów na zdobycie manganu jest codzienne picie przynajmniej filiżanki czarnej herbaty? Oprócz dostarczania manganu zawiera również substancje korzystne dla pracy serca, kości i mózgu. Należy jednak uważać, aby nie pić jej wieczorem – działa pobudzająco podobnie jak kawa.