ZdrowieDlaczego potrzebujesz więcej magnezu, gdy często jesteś w stanie stresu lub niepokoju

Dlaczego potrzebujesz więcej magnezu, gdy często jesteś w stanie stresu lub niepokoju

Lęk i stres wydają się być coraz częstsze. Na szczęście może istnieć prosty sposób, aby złagodzić ten problem bez pompowania do organizmu całej masy leków na receptę.

Nie oznacza to, że leki na receptę czasami nie są pomocne, ale są bardzo drogie i często powodują niepożądane skutki uboczne.

Znaczenie magnezu

Magnez (magnez) jest znany jako najstarsza pigułka uspokajająca. Odgrywa ważną rolę w reakcjach biochemicznych zachodzących w organizmie człowieka, w tym związanych z lękiem i stresem.

Badania dietetyczne w dalszym ciągu wykazują, że spożycie magnezu jest niższe niż zalecana ilość. Zgłaszany poziom lęku wzrósł niepokojąco od zakończenia II wojny światowej.

Odpowiada to niskiej zawartości magnezu. Można by pomyśleć, że to zbieg okoliczności, ale naukowcy odkryli oczywisty związek między nimi. Możliwe jest nawet wywołanie niepokoju u zwierząt laboratoryjnych, gdy odmówi się im magnezu.

Niedobór magnezu

W 1968 roku badacze Wacker i Parisi podali, że niedobór magnezu może powodować depresję, zaburzenia zachowania, bóle głowy, skurcze mięśni, drgawki, ataksję, psychozę i drażliwość.

Odkryli również, że suplementacja magnezu może odwrócić to wszystko.

Magnez i GABA

GABA (kwas gamma-aminomasłowy) jest głównym neuroprzekaźnikiem uspokajającym mózgu.

Kiedy nie otrzymujesz wystarczającej ilości magnezu, poziom GABA spada, powodując, że mózg pozostaje „włączony”. Może to powodować ciągłe martwienie się o coś i brak możliwości relaksu, co zwiększa poziom stresu.

Suplementy magnezu

Badania wykazały, że przyjmowanie suplementów magnezu może pomóc złagodzić niektóre objawy związane z lękiem i stresem, a także może skutecznie zmniejszyć objawy związane z lękiem.

Można nawet przyjmować magnez miejscowo, jako szybko działający preparat, który omija układ trawienny.

Pokarmy bogate w magnez

Jeśli przyjmowanie suplementów nie jest dla Ciebie, dlaczego nie spróbować zwiększyć ich ilości w swojej diecie?

Ogólnie rzecz biorąc, żywność zawierająca błonnik pokarmowy dostarcza magnezu, ale niektóre produkty spożywcze, takie jak niektóre płatki śniadaniowe, zawierają specjalnie dodany magnez i inne składniki odżywcze.

Ponieważ wiele osób ma niedobór magnezu, nie zaszkodzi pamiętać o niektórych produktach bogatych w magnez.

1. Orzechy i nasiona

Niektóre orzechy, takie jak migdały, orzechy nerkowca i orzeszki ziemne, mogą dostarczyć do 20% zalecanego dziennego spożycia magnezu w zaledwie 28 gramach orzechów, które są również pełne zdrowych dla serca kwasów tłuszczowych i stanowią bardzo sycącą przekąskę.

28 gramów pestek dyni zapewnia aż 37% zalecanego dziennego spożycia magnezu.

2. Warzywa

Szpinak jest w zasadzie pożywieniem ze względu na prawie każdy zawarty w nim składnik odżywczy i nie inaczej jest w przypadku magnezu.

Tylko pół filiżanki zapewnia imponujące 20% zalecanego dziennego spożycia, więc jest to bardzo łatwy sposób na zwiększenie ilości magnezu w diecie.

3. Owoce

Jeden średniej wielkości banan zawiera aż do 8% dziennego zalecanego spożycia magnezu.

Jabłka zawierają tylko około 2%, ale zjedzenie jednego z każdego rodzaju, aby osiągnąć przyzwoite 10%, jest również niezwykle zdrową przekąską.

4. Mięso i ryby

Nie wszystkie ryby zawierają magnez, ale 60 gramów halibuta lub łososia zawiera aż do 7% zalecanego dziennego spożycia.

Pierś z kurczaka i mielona chuda wołowina zawierają odpowiednio 6. 5% za 60 gramów.

5. Inne produkty spożywcze

Zjedz na śniadanie dwa ciastka z otrębami pszennymi i szklankę mleka sojowego, a osiągniesz 30% zalecanego dziennego spożycia magnezu.

Może się to zdarzyć, zanim kofeina z porannej kawy zacznie działać. Dzięki zawartości 15% zalecanego dziennego spożycia w każdym ciastku, to śniadanie stanowi fantastyczny początek dnia.

Dodaj pół szklanki rodzynek jako przekąskę i zwiększ ją do 36%.

Ryż i inne zboża również zawierają dużą ilość magnezu. Niestety, niektóre rodzaje przetwarzania żywności, takie jak czyszczenie ziaren w sposób usuwający bogate w składniki odżywcze zarodki i otręby, poważnie wyczerpują magnez.

Zawsze powinieneś starać się wybierać wersję mniej przetworzoną. Na przykład pół szklanki ugotowanego białego ryżu zawiera 3% zalecanego dziennego spożycia magnezu, podczas gdy wersja brązowa zawiera prawie czterokrotnie większą ilość, co daje tę samą objętość 11%.


Najnowsze

Popularne

Najnowsze