Nazwa chia pochodzi od azteckiego słowa oznaczającego „tłusty”, co dobrze wyjaśnia jedną z głównych zalet nasion chia.
Są bardzo bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które są rodzajem nienasyconych kwasów tłuszczowych niezbędnych dla organizmu człowieka.
Różnica między kwasami tłuszczowymi omega-3 i omega-6
Kwasy tłuszczowe omega-3 łatwo pomylić z omega-6.
Kwasy tłuszczowe omega-3 to w zasadzie tłuszcze, które nie są tak łatwe do zdobycia. Występują między innymi w olejach rybnych, nasionach lnu, kiwi i nasionach chia.
Wręcz przeciwnie, kwasy tłuszczowe omega-6 można znaleźć niemal wszędzie: w orzechach, olejach roślinnych, awokado itp.
Kwasy omega-6 są ważne dla naszego zdrowia, ale ich nadmiar już jest szkodliwy. Ponadto równie ważna jest równowaga kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.
Ponieważ tak łatwo jest spożywać duże ilości kwasów tłuszczowych omega-6, bardzo łatwo jest doprowadzić do niezrównoważonego spożycia tych dwóch rodzajów tłuszczów, znanych również jako niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.
Jeśli chodzi o ilość kwasów tłuszczowych omega-3 w olejach z różnych nasion, najwięcej zawierają nasiona chia, tuż przed kiwi, pachnotką i siemieniem lnianym.
Nasiona chia, a trawienie
Większość osób dbających o zdrowie zna nasiona lnu lepiej niż nasiona chia.
Tak więc, jeśli kiedykolwiek włożyłeś łyżkę mielonego siemienia lnianego do niewielkiej ilości wody i pozostawiłeś je tam na trzydzieści minut, po powrocie znalazłeś coś w rodzaju lepkiego roztworu, nieco żelowej konsystencji.
Cóż, to samo dzieje się z mielonymi nasionami chia, co jest kolejnym powodem, dla którego są tak dobre dla ciebie – działają dokładnie w ten sam sposób w twoich jelitach.
Oznacza to, że są one rzeczywiście dobre dla układu pokarmowego. Z jednej strony dostarczają dużej ilości błonnika, a dodatkowo żel w postaci roztworu przechodzącego przez jelita oczyszcza je.
Uważa się również, że żel ten fizycznie zapobiega szybkiemu rozpadowi węglowodanów w organizmie poprzez spowolnienie działania enzymów na węglowodany.
Nasiona chia – bomba odżywcza
Nasiona chia były kiedyś powszechnym pokarmem Azteków, popularnym ze względu na ich zdolność odżywiania i dawania wytrzymałości. Właściwie mógłbyś żyć prawie wyłącznie na chia, ponieważ zawiera 19 aminokwasów, w tym wszystkie niezbędne aminokwasy, z wyjątkiem tauryny.
Oto korzyści zdrowotne nasion chia dla twojego organizmu:
1. Nie zawierają glutenu.
2. Zawierają strasznie dużo błonnika pokarmowego, co czyni je doskonałymi na trawienie i leczenie problemów trawiennych.
3. Zawierają 20% kwasu alfa-linolenowego omega-3, co czyni je doskonałym pokarmem dla mózgu i serca.
4. Nasiona chia mają 8 razy więcej kwasów tłuszczowych omega-3 niż łosoś!
5. Mogą pochwalić się 20% zawartością białka.
6. Zawierają dużą ilość przeciwutleniaczy (mają czterokrotnie wyższy ORAC – zdolność wychwytywania rodników tlenowych – niż jagody).
7. Nasiona chia zawierają 5 razy więcej wapnia niż mleko.
8. Chia zawiera 7 razy więcej witaminy C niż pomarańcze.
9. Zawierają 3 razy więcej żelaza niż szpinak.
10. Zawierają dwa razy więcej potasu niż banan.
11. Są pokarmem zdrowym dla skóry, włosów i paznokci.
12. Korzystnie wpływają na utrzymanie poziomu glukozy we krwi (co czyni je doskonałymi dla diabetyków).
13. Nasiona chia są świetnym zamiennikiem jajek. Po prostu zmieszaj je z wodą, aby utworzyć żel i dodaj do przepisów, w których inaczej wymagane są jajka.
Jak spożywać nasiona chia
Jak zatem spożywać nasiona chia? Cóż, możesz je zmielić i dodać do prawie wszystkiego.
W Meksyku mieszają nasiona chia z wodą lub sokiem owocowym, aby stworzyć coś, co nazywają „chia fresca”, co oznacza „świeże chia”.
Można je również spożywać jako kiełki podobnie jak nasiona lucerny i używać ich w sałatkach.
Oczywiście, jak ze wszystkim innym, nie należy przesadzać z nasionami chia. Jedna lub dwie łyżeczki dziennie w zupełności wystarczą.
Zbyt dużo błonnika w jelitach może przynieść efekt przeciwny do zamierzonego i powodować zaparcia.
Dlatego spożywając nasiona chia nie zapomnij pić wystarczającej ilości płynów, aby błonnik nie zastygał w jelitach.