Strona głównaZdrowieMasło czy margaryna. Co jest zdrowsze, a czego unikać?

Masło czy margaryna. Co jest zdrowsze, a czego unikać?

Masło czy margaryna – wiele osób zadaje sobie to pytanie co wybrać, co jest zdrowsze. W internecie istnieje ogromna ilość dezinformacji dotyczących wartości odżywczych obu produktów. Niektóre z nich oparte są na słabych badaniach lub niepełnych dowodach, podczas gdy inne informacje mogą być po prostu nieaktualne.

Sami znawcy mogą przekazać Ci fakty, które wydają się bezpośrednio przeczyć temu, co przeczytałeś w innym poradniku.

- Advertisement -

W tym artykule opisujemy wszystkie za i przeciw obu produktów.

Co to jest masło i margaryna?

Masło jest tradycyjnym składnikiem pożywienia wytwarzanym przez ubitą śmietanę. Jest używane głównie jako tłuszcz do smażenia, do smarowania lub składnik sosów, ciast i ciastek. Jako skoncentrowane źródło tłuszczu mlecznego składa się głównie z tłuszczów nasyconych.

Ze względu na badania wiążące wysokie spożycie tłuszczów nasyconych ze zwiększonym ryzykiem chorób serca, organy zdrowia publicznego zaczęły zalecać, aby ludzie ograniczali spożycie masła w latach siedemdziesiątych.

Margaryna to przetworzona żywność, która ma smakować i wyglądać podobnie do masła. Jest często zalecana jako zamiennik zdrowego serca. Nowoczesne rodzaje margaryn są wytwarzane z olejów roślinnych, które zawierają wielonienasycone tłuszcze, które mogą obniżyć „zły” cholesterol LDL, gdy jest stosowany zamiast tłuszczów nasyconych.

Ponieważ oleje roślinne są płynne w temperaturze pokojowej, naukowcy zajmujący się żywnością zmieniają strukturę chemiczną, aby były stałe jak masło. Przez ostatnie kilka dekad stosowano proces znany jako uwodornienie w celu utwardzenia olejów roślinnych w margarynie.

Uwodornienie zwiększa zawartość nasyconego tłuszczu w oleju, ale niezdrowe tłuszcze trans tworzą produkt uboczny. Nowszy proces zwany procesem interestryfikacji osiąga podobne wyniki bez tworzenia jakichkolwiek tłuszczów trans.


Oprócz uwodornionych lub poddanych transestryfikacji olejów roślinnych, nowoczesna margaryna może zawierać kilka dodatków do żywności, w tym emulgatory i barwniki.

Mówiąc prościej, nowoczesna margaryna jest wysoko przetworzonym produktem spożywczym z olejów roślinnych, podczas gdy masło to głównie skoncentrowany tłuszcz mleczny.

Korzyści zdrowotne wynikające z masła

Masło może zawierać kilka składników odżywczych, które nie występują w wielu innych pokarmach. Na przykład masło z krów karmionych trawą może dostarczyć pewnej ilości witaminy K2, która została powiązana z poprawą zdrowia kości.

W rzeczywistości masło z krów karmionych trawą wydaje się lepszym źródłem wielu składników odżywczych niż masło pochodzące od krów karmionych zbożem.

Masło, a pokarm krów?

Skutki zdrowotne masła w dużej mierze zależą od diety krów, z których pochodzi. Krowy jedzą trawę w swoim naturalnym środowisku, ale w wielu krajach ich menu w dużej mierze opiera się na paszach zbożowych.



Masło z krów karmionych trawą jest o wiele bardziej pożywne. Zawiera:

  • Witamina K2: Ta mało znana witamina może pomóc w zapobieganiu wielu poważnym chorobom, w tym rakowi, osteoporozie i chorobom serca.
  • Sprzężony kwas linolowy (CLA): Badania sugerują, że ten kwas tłuszczowy może mieć właściwości przeciwnowotworowe i przyczyniać się do obniżenia odsetka tkanki tłuszczowej.
  • Maślan: Krótkołańcuchowy kwas tłuszczowy znajdujący się w maśle, który jest również wytwarzany przez bakterie w jelicie. Może zwalczać stany zapalne, poprawiać trawienie i zapobiegać przybieraniu na wadze.
  • Omega-3: Ma mniej kwasów omega-6 i więcej kwasów omega-3, co jest ważne, ponieważ większość ludzi już spożywa zbyt dużo tłuszczów omega-6.

Niemniej jednak masło jest zwykle spożywane w małych ilościach, a jego udział w całkowitym spożyciu tych składników odżywczych jest niski.

Zagrożenia związane z jedzeniem masła

Niektórzy eksperci martwią się o duże ilości tłuszczów nasyconych i cholesterolu w maśle i radzą ludziom ograniczyć ich spożycie.

Wysoko nasycone tłuszcze

Przez dziesięciolecia masło demonizowano ze względu na wysoką zawartość nasyconego tłuszczu. Składa się z około 50% tłuszczów nasyconych, a reszta to głównie woda i tłuszcz nienasycony.

Badania obserwacyjne badające związek między tłuszczem nasyconym, a chorobą serca dostarczyły mieszanych wyników. W niedawnym przeglądzie badań stwierdzono, że spożywanie mniejszej ilości tłuszczów nasyconych wiąże się z 17% zmniejszeniem ryzyka choroby serca, gdy jest zastąpione tłuszczem wielonienasyconym.

I odwrotnie, wydaje się, że zamiana tłuszczów nasyconych na węglowodany lub białko nie przynosi efektów. W rezultacie niektórzy eksperci wątpią, że spożycie tłuszczów nasyconych jest naprawdę powodem do niepokoju. Inni wciąż są przekonani, że nadmierne spożycie tłuszczów nasyconych jest czynnikiem ryzyka chorób serca.

W rzeczywistości władze medyczne zalecały ludziom ograniczanie spożycia tłuszczów nasyconych przez dziesięciolecia. Zwolennicy tej popularnej opinii często wskazują na badania wykazujące, że tłuszcz nasycony zwiększa poziom „złego” cholesterolu LDL.

Chociaż prawdą jest, że tłuszcz nasycony sprzyja wyższym poziomom cholesterolu LDL, historia jest nieco bardziej złożona. Co ciekawe, niektórzy naukowcy uważają, że spożywanie tłuszczów nasyconych może faktycznie przynieść pewne korzyści, w tym poprawić profil lipidowy we krwi.

Może podnieść „dobry” cholesterol HDL i zmienić wielkość cząstek cholesterolu LDL z małych i gęstych na duże, co jest uważane za bardziej łagodne.

Nie ma mocnych dowodów na poparcie twierdzenia, że ​​wysokie spożycie masła lub innych dietetycznych źródeł tłuszczów nasyconych jest bezpośrednio odpowiedzialne za choroby serca.

Wysoki cholesterol

Masło ma również wysoki poziom cholesterolu. Wysokie spożycie cholesterolu było kiedyś uważane za główny czynnik ryzyka chorób serca.

Obawa ta była oparta na badaniach wykazujących, że wysoki poziom cholesterolu we krwi był związany ze zwiększonym ryzykiem chorób serca.

Jednak teraz jest jasne, że pobieranie umiarkowanej ilości cholesterolu z diety nie zwiększa poziomu we krwi u większości ludzi. Zwykle utrzymuje to poziom we krwi w prawidłowym zakresie, chociaż bardzo wysokie spożycie może nadal powodować umiarkowany wzrost poziomu cholesterolu we krwi.

Organy zdrowia publicznego od dziesięcioleci opowiadają się za dietą o niskiej zawartości cholesterolu. Wytyczne te odnoszą się szczególnie do osób z rodzinną hipercholesterolemią, schorzeniem genetycznym powodującym nieprawidłowo wysoki poziom cholesterolu we krwi.

Niemniej jednak strategie dietetyczne wydają się mieć ograniczony wpływ w tej grupie. Naukowcy nadal debatują nad rolą cholesterolu w diecie w chorobach serca, ale obawy te zmniejszają się w ostatnich latach.

Korzyści zdrowotne z margaryny

Korzyści zdrowotne związane ze spożyciem margaryny zależą od rodzaju zawartych w niej olejków roślinnych i sposobu ich przetwarzania.

Może zawierać tłuszcze wielonienasycone

Większość rodzajów margaryn jest bogata w wielonienasycony tłuszcz. Dokładna ilość zależy od rodzaju użytych olejów roślinnych. Na przykład margaryna na bazie soi może zawierać około 20% wielonienasyconego tłuszczu.

Tłuszcz wielonienasycony jest ogólnie uważany za zdrowy. Może to nawet przynieść korzyści dla zdrowia serca w porównaniu z tłuszczem nasyconym.

Przykładowo zastąpienie tłuszczów nasyconych tłuszczem wielonienasyconym wiąże się z 17% zmniejszeniem ryzyka chorób serca, ale nie ma znaczącego wpływu na ryzyko zgonu z powodu chorób serca.

Może zawierać sterole roślinne i stanole

Niektóre margaryny są wzbogacone w fitosterole lub stanole. Oleje roślinne są naturalnie bogate w te związki.

Margaryny wzbogacone w fitosterol obniżają całkowity i „zły” cholesterol LDL, przynajmniej w krótkim okresie, ale mogą również obniżać „dobry” poziom cholesterolu HDL.

Jednak w większości badań nie wykryto istotnego związku między całkowitym spożyciem fitosteroli, a ryzykiem choroby serca.

Ryzyko jedzenia margaryny

Chociaż margaryna może zawierać pewne przyjazne dla serca składniki odżywcze, często zawiera tłuszcz trans, który jest powiązany ze zwiększonym ryzykiem chorób serca i innych problemów zdrowotnych.

Może zawierać tłuszcze trans

Oleje roślinne nie są stałe w temperaturze pokojowej, podobnie jak masło. Aby uczynić je stałymi naukowcy zmieniają chemicznie strukturę, stosując proces znany jako uwodornienie.

Obejmuje to wystawienie olejów na działanie wysokiej temperatury, wysokiego ciśnienia, wodoru i metalicznego katalizatora. Uwodornienie powoduje przemianę części nienasyconego tłuszczu w nasycony tłuszcz, który jest stały w temperaturze pokojowej, a także zwiększa trwałość produktu.

Niestety tłuszcz trans tworzy się jako produkt uboczny. Wysokie spożycie przemysłowych kwasów tłuszczowych trans wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób przewlekłych. Z tego powodu władze służby zdrowia zdecydowanie zalecają ludziom ograniczenie ich konsumpcji.

Ponadto FDA wprowadza zakaz stosowania tłuszczów trans w całej przetworzonej żywności, chociaż producenci żywności mogą ubiegać się o wyjątek. W rezultacie wielu producentów żywności zaczęło stosować nową technikę utwardzania olejów roślinnych w margarynie.

Ta metoda nazywa się interestryfikacją. Zastępuje część nienasyconych tłuszczów w oleju tłuszczem nasyconym. Te oleje roślinne uważa się za zdrowsze niż oleje uwodornione, ponieważ nie zawierają tłuszczów trans. Jeśli wolisz margarynę niż masło, spróbuj wybrać odmiany beztłuszczowe.

Może zawierać tłuszcze Omega-6

Istnieje wiele rodzajów tłuszczów wielonienasyconych. Często są one podzielone na kategorie na podstawie ich struktury chemicznej. Dwa z najczęstszych to tłuszcze omega-3 i omega-6.

Tłuszcze omega-3 są uważane za przeciwzapalne. Jedzenie zbyt dużej ilości tłuszczów omega-6 może sprzyjać przewlekłemu zapaleniu. Opierając się na dietach przodków, optymalny stosunek kwasów omega-6 do kwasów omega-3 szacowany jest około 1:1.

Jeśli ten stosunek ma znaczenie dla zdrowia ludzie spożywają dziś o wiele za dużo tłuszczów omega-6. Szacuje się, że wskaźnik ten wyniesie nawet 20: 1 w krajach rozwiniętych. Badania obserwacyjne powiązały wysokie spożycie tłuszczów omega-6 ze zwiększonym ryzykiem otyłości i chorób przewlekłych, takich jak choroby serca i zapalne choroby jelit.

Jednak analizy kontrolowanych badań wskazują, że kwas linolowy – najczęstszy tłuszcz omega-6 – nie wpływa na poziomy markerów stanu zapalnego we krwi.

Oleje roślinne szczególnie bogate w tłuszcz omega-6 obejmują oleje słonecznikowe, kukurydziane, sojowe i bawełniane. Jeśli martwisz się o spożywanie zbyt dużej ilości tłuszczów omega-6, unikaj spożywania margaryn zawierających te oleje.

Masło czy margaryna podsumowanie

Masło czy margaryna – wyglądają podobnie i są używane w tym samym celu w kuchni.

Jednak ich profile żywieniowe różnią się. Podczas, gdy masło ma wysoką zawartość nasyconego tłuszczu, margaryna jest bogata w tłuszcze nienasycone, a czasami w tłuszcze trans.

Wpływ tłuszczów nasyconych na zdrowie jest bardzo kontrowersyjny, a jego rola w chorobach serca została w ostatnich latach ograniczona do minimum.

Naukowcy zgadzają się, że tłuszcze trans, które występują w niektórych margarynach, zwiększają ryzyko chorób przewlekłych. Z tego powodu margaryny beztłuszczowe stają się coraz powszechniejsze.

Jeśli wolisz margarynę niż masło, wybierz marki beztłuszczowe i wybierz produkty wykonane ze zdrowych olejów, takich jak oliwa z oliwek.

Jeśli lubisz masło, rozważ zakup produktów z mleka krowiego karmionego trawą. Ostatecznie nie ma wyraźnego zwycięzcy, ale ja osobiście wolę żywność mniej przetworzoną, czyli masło.

Cokolwiek wybierzesz, konsumuj te produkty z umiarem.


Sprawdź , które pokarmy najlepiej nadają się do oczyszczania ciała z toksyn

Oczyszczanie jest ważnym procesem usuwania toksyn od wewnątrz i poprawiania ogólnego stanu zdrowia organizmu. Najbardziej właściwym sposobem na oczyszczenie organizmu jest spożywanie odpowiedniego pokarmu. Niektóre...

Rozwiązanie dla leniwych, którzy chcą mieć płaski brzuch bez wysiłku

Każdy z nas zaczyna się przejmować swoim wyglądem kiedy to w okolicach brzucha zaczyna się pojawiać tzw. oponka.  Dodatkowo niektórzy ludzie są zbyt leniwi, aby zacząć...

Prosty, naturalny środek na ból kręgosłupa

Spróbuj tej naturalnej receptury dzięki, której Twój kręgosłup uwolni się od bólu. Przepis ten jest rzeczywiście bardzo prosty i dosłownie na wyciągnięcie ręki, dzięki niemu będziecie...

Co powoduje suchość w gardle i jak się jej pozbyć?

Suchość w gardle szczególnie pojawia się w chłodne zimowe miesiące, kiedy powietrze jest suche i rozprzestrzeniają się infekcje górnych dróg oddechowych. Spojrzenie na inne objawy...

Spożywaj miód i czosnek na pusty żołądek, efekty są wspaniałe

Ta naturalna mieszanka ma szeroki zakres korzyści zdrowotnych: obniża poziom złego cholesterolu i ciśnienie tętnicze krwi, zapobiega zawałowi serca, chorobom serca, miażdżycy tętnic, a także...

To ustabilizuje ciśnienie krwi oraz obniży poziom cholesterolu

Ten ludowy środek, który powstał po raz pierwszy w społeczeństwie amiszów od wieków wykorzystywany jest do leczenia wielu problemów zdrowotnych. Przede wszystkim jest niezwykle korzystny...

Spraw, by kości były 20 lat młodsze dzięki temu przepisowi

Ból kości, tkliwość lub ogólny ból są częstym problemem, szczególnie wśród osób w średnim wieku lub starszych. Kiedy jesteś młody, zdrowie kości rzadko cię...

13 korzyści zdrowotnych wynikających ze spożywania octu jabłkowego

Ocet jabłkowy ma bardzo szerokie zastosowanie zaczynając od leczenia czkawki do łagodzenia objawów przeziębienia. Pomaga również w innych problemach zdrowotnych, w tym cukrzycy, chorobom serca, wysokiemu poziomowi cholesterolu, a...

Jak dbać o zdrowy wzrok i zapobiegać problemom z oczami

Czy czujesz zmęczenie oczu, suchość oczu, ból lub masz stan zapalny? To wszystko wskazuje na to, że Twój wzrok nie jest w najlepszej formie. W...

Jakie są wczesne objawy chorób serca, których nie należy ignorować

Podobnie jak w przypadku większości chorób, problemy z sercem nie zawsze wykazują wyraźne znaki ostrzegawcze. Niektóre objawy chorób serca, nawet nie dotyczą klatki piersiowej....

Piwo imbirowe: zapobiega rakowi, leczy zapalenie stawów

Jest to przepis na najzdrowsze piwo jakie można przygotować w domowym zaciszu. Pijąc je można znacznie poprawić swoje zdrowie, wyleczyć zapalenie stawów, usunąć problemy...

Twoje oczy mogą wskazywać czy zbliża się udar lub zawał serca

Czy wiesz, że naczynia krwionośne w twoich oczach mogą dużo powiedzieć o funkcjach mózgu?  Powszechnie wiadomo, że niezdrowy styl życia, taki jak niewłaściwa dieta, nadmierne...

Słabe krążenie krwi, zimne nogi i ręce? Zrób to, aby rozwiązać ten problem!

Słabe krążenie jest również znane jako cichy zabójca i może pojawić się z powodu wielu różnych czynników, w tym słabej aktywności fizycznej, nadciśnienia, cukrzycy,...

Przyśpiesz metabolizm dzięki tym prostym porannym nawykom

Wasze ciało zamienia wszystko co jecie i pijecie w energię, a to nazywa się metabolizmem. Niektórzy ludzie mają szybszy metabolizm, podczas gdy inni wolniejszy, a...

Umieść czosnek w ustach i trzymaj go przez 30 minut

Czosnek stosowany jest w leczeniu wielu chorób od wieków. Ludzie używają go w leczeniu zaburzeń sercowo-naczyniowych, takich jak nadciśnienie tętnicze (wysokie ciśnienie krwi), wysoki poziom cholesterolu,...

10 powodów dlaczego powinna być w domu sól Epsom

Mając trochę soli Epsom w domu to świetny pomysł, ponieważ jej składnikiem czynnym jest siarczan magnezowy złożony, który ma wspaniałe i pozytywne korzyści zdrowotne, z których...

4 najważniejsze owoce, które mogą pomóc w zapobieganiu rakowi

Owoce to jedne z najsmaczniejszych składników spożywczych. Najlepsze jest to, że wszystkie owoce są korzystne dla naszego organizmu. Oferują one witaminy i minerały, które nasze ciało...

Jeśli pijesz wodę z cytryną z rana dodaj do niej ananasa.

Większość zna korzyści płynące z picia wody z cytryną w godzinach porannych. Jednak spróbuj dodać ananasa i napój ten będzie jeszcze zdrowszy. Ten owoc jest bogaty w minerały,...

Podając dożylnie witaminę C pomagamy zniszczyć raka!

Przeprowadzone w ostatnich czasach badania w Stanach Zjednoczonych wykazały, że przyjmowanie znacznych ilości witaminy C podawanej dożylnie może przyśpieszyć zabijanie komórek rakowych. Jest to wspaniały...

Spryskaj pleśń tą mieszanką, a już nigdy się ona nie pojawi

Pleśń ma zazwyczaj wiele negatywnych skutków dla zdrowia. Jeśli masz pleśń w domu, konieczne jest, abyś się jej pozbył jak najszybciej. W tym artykule znajdziesz rozwiązanie, które skutecznie...

Jak zapobiegać skurczom nóg i co zrobić, aby nie powróciły

Skurcze nóg są częstym stanem, w którym odczuwasz nagły i silny ból mięśni nóg. Przeczytaj ten artykuł i dowiedz się, jak możesz zapobiegać skurczom...

Gotuj cytryny wieczorem i pij ten płyn rano… Będziesz zaskoczony efektami!

Jeśli zaczniesz dzień od szklanki wody z cytryną, pomożesz każdemu systemowi w ciele działać poprawnie. Chociaż woda z cytryny stała się ostatnio dość popularna,...

Potężny naturalny antybiotyk z zaledwie dwóch składników

Antybiotyki są popularnym wyborem w nowoczesnej medycynie. Ich głównym celem jest zwalczanie setek różnych patogenów wywołujących infekcje i wiele innych chorób.  Pracownicy służby zdrowia uważają tę klasę...

Zespół Turnera – przyczyny, objawy i sposoby leczenia

Zespół Turnera jest przypadkowym zaburzeniem genetycznym, które dotyka kobiety, powodując niski wzrost i niepłodność. Co to jest zespół Turnera? Zespół Turnera to stan, który dotyka tylko kobiety,...

Zakrzepica żył głębokich czym się objawia i jak ją leczyć?

Zastanawiasz się co to jest zakrzepica żył głębokich? W tym artykule znajdziesz szczegółowe informacje na temat zakrzepicy żył głębokich, w tym jej przyczyny, objawy...

Poznaj pokarmy, które redukują wzdęcia

Czy cierpisz sporadyczne na wzdęcia? To uczucie jest zwykle związane z jedzeniem zbyt dużej ilości pokarmów. Jednak może być również wynikiem gromadzenia cieczy i gazów. Ponadto może...

Usuń tłuszcz z wątroby i zapobiegaj niedrożności jelit

Spożywanie warzyw w ramach diety jest niezwykle ważne, ponieważ są doskonałym źródłem wielu ważnych składników odżywczych. Jednym z warzyw, które zapewnia wiele korzyści zdrowotnych...

Dodaj masło do kawy! Niezwykła metoda wspomagająca odchudzanie

Znany przedsiębiorca Dave Asprey podzielił się wspaniałym przepisem na swoim profilu na facebooku o nazwie „Bulletproof”. Wpis ten stał się hitem na całym świecie, gdyż dzięki...

Co się dzieje z naszym ciałem kiedy pijesz wodę z miodem i cytryną?

Większość z nas zna korzyści zdrowotne wynikające z miodu i cytryny. Łącząc te dwa wspaniałe składniki ze sobą można znacznie poprawić swoje zdrowie. Połączenie miodu i...

Oczyszczanie organizmu gorzką solą – wszystko, co musisz wiedzieć o tym lekarstwie

To lekarstwo odtruwa organizm w zaledwie dwa dni i pomaga schudnąć. Poniżej znajdziesz wszystko, co musisz wiedzieć o tej kuracji. Każda kobieta marzy o idealnej sylwetce...

2 potężne składniki, które oczyszczą organizm z pasożytów i zredukują tkankę tłuszczową

Pasożyty to organizmy, które używają ludzkiego ciała jako pożywienia. Pasożyty wysysają z nas i wykorzystują składniki odżywcze bez których nasz organizm nie może prawidłowo funkcjonować. Żyją...

Oto dlaczego musisz jeść mrożone jagody

Jagody są jednym z najzdrowszych owoców, które powinieneś spożywać, więc staraj się je spożywać tak często, jak to możliwe. Są bogate w przeciwutleniacze, błonnik...

Wylecz artretyzm i reumatyzm za pomocą imbirowego kompresu

Ludzie używają imbir od czasów starożytnych szczególne zastosowanie ma on w leczeniu przeziębienia i grypy. Na szczęście w dzisiejszych czasach imbir ma jeszcze więcej zastosowań...

10 produktów, które oczyszczają wątrobę

Bardzo często pisze się o procesach detoksykacji, które są dość skuteczne, ale rzadko pisze się o tym, co ludzie powinni zrobić po detoksykacji organizmu...

Dzięki tej recepturze Twoje włosy będą rosły jak szalone

Słaba jakość włosów jest częstym problemem kosmetycznym u wielu kobiet. Jeśli tęsknisz za błyszczącymi, silnymi i zdrowymi włosami dobrze trafiłaś! Wiele kobiet doświadczyło nadzwyczajnych korzyści z...

Cierpisz na refluks, zgagę? Ten domowy napój rozwiąże Twój problem!

Refluks jest stanem, w którym naturalny kwas żołądkowy w niekontrolowany sposób przedostaje się do przełyku, powodując zgagę. Przełyk to rurka łącząca żołądek i gardło.  Osoby cierpiące...

Poznaj efekty chodzenia boso przez 5 minut każdego dnia

Przed wiekami człowiek musiał chodzić boso, nie było butów ani innych ochraniaczy na nasze stopy. Nawet dzisiaj wiele osób mieszkających na wsi ma zdrowy...

Oszczędzaj wątrobę, uchroń się przed rakiem dzięki tej roślinie

Ostropest plamisty jest od dawna używany w kręgach medycyny alternatywnej. Legenda głosi, że białe żyły, które przebiegały przez liście rośliny są pojedynczą kroplą mleka Maryi Dziewicy. Dzięki zastosowaniu...

Kuracja czosnkowa na reumatoidalne zapalenie stawów

Reumatoidalne zapalenie stawów jest chorobą charakteryzującą się autoimmunologicznym , przewlekłym stanem zapalnym. Można jednak leczyć tę chorobę za pomocą powszechnie stosowanego naturalnego środka, zwanego " kuracją czosnkową ". Zanim zaczniemy...

Usuń toksyny z ciała stosując dietę ananasową i dodatkowo schudnij

Nawet nie wiesz ile toksyn może znajdować się w Twoim ciele, w dłuższej perspektywie czasu uszkadzają one nasze ciało. Zatem konieczne jest zrobić wszystko, aby wypłukać...

7 naturalnych sposobów oczyszczania tętnic

Czy wiesz, że główną przyczyną śmierci naświecie są choroby sercowo-naczyniowe? Ale dobrą wiadomością jest to, że zdrowe tętnice mogą pomóc w uniknięciu tej choroby....

Całkowicie regeneruje, wzmacnia i leczy kręgosłup – domowe lekarstwo!

Większość ludzi prawdopodobnie doświadczy bólu pleców w pewnym momencie swojego życia. Jednak największym zrozumieniem dotyczącym łagodzenia bólu pleców jest „potrzeba” rozluźnienia. Kiedy odczuwasz ból pleców...

Hemoroidy: objawy, przyczyny i leczenie

Czym są hemoroidy Hemoroidy (żylaki odbytu) to spuchnięte żyły w okolicach odbytu podobne do żylaków. Mogą one wynikać z wysiłku podczas ruchów jelit lub zwiększonego...

Jedz czosnek i miód na pusty żołądek, a ciało oszaleje z radości!

Czosnek jest jednym z najczęściej stosowanych składników w kuchni na świecie. Daje on dobry smak żywności, a dodatkowo może leczyć wiele chorób. Jedz go na surowo, ponieważ tylko...

Oczyść tętnice, zapobiegnij zawałowi serca i udarowi mózgu

Z biegiem czasu dieta bogata w przetworzoną żywność może podnieść poziom cholesterolu, czego skutkiem może miażdżyca, złogi tłuszczu, które odkładają się w tętnicach, zwężając...

8 korzyści i zastosowań liści laurowych. Spal je, a wyniki Cię zadziwią!

Liść laurowy jest sekretem pysznego i bogatego gulaszu lub zupy, nadając subtelnej intensywności i głębi każdemu daniu. Ta aromatyczna, oliwkowozielona roślina oprócz dodania potrawom...

Masz kilka dodatkowych kilogramów, które chcesz stracić?

Wszyscy wiemy, że imbir ma unikalną zdolność oczyszczania ciała z prawie wszystkich rodzajów toksyn, które są wprowadzane do naszego organizmu wraz z  żywnością, alkoholem,...

Czy Twoje paznokcie ciągle się łamią pomimo przyjmowania witamin? Twój organizm potrzebuje tego składnika!

Czy uważasz, że łamliwe paznokcie, wypadające włosy i niezdrowa skóra to efekt braku witamin i innych składników odżywczych? Tak, to prawda, ale potrzebujesz jednej substancji, aby Twój...

To zioło rozwiąże problemy związane z trzustką, wątrobą i nerkami

Poniżej opisujemy potężny naturalny środek, który szybko wyleczy wszelkiego rodzaju zaburzenia  związane z wątrobą lub nerkami. Lekarstwem jest rzeczywiście zioło używane w kuchni na co dzień...

Potężny napój antywirusowy i to tylko z 3 składników

Twoje ciało jest narażone na wiele czynników i codziennych sytuacji, które mogą powodować infekcje wirusów, bakterii lub grzybów. Twoje ciało ma układ odpornościowy, który jest odpowiedzialny...

Zupa imbirowo-czosnkowa może pomóc pokonać przeziębienie, grypę

To znowu ta pora roku, kiedy co trzecia osoba wygląda i czuje się okropnie. Kaszel, gorączka, ból głowy i przekrwienie są najczęstszymi objawami przeziębienia...

Sok, który podniesie Cię z martwych: doda energii i poprawi układ odpornościowy

Naturalny sok, który Wam proponujemy jest wykorzystany od lat przez wielu ludzi jako fantastyczny sposób, aby wzmocnić układ odpornościowy, zapewnić energię i poprawić wyniki krwi. Dodatkowo jego popularność...

Wyeliminuj cienie i obrzęk spod oczu stosując ten prosty trik

Sok z ogórka to niesamowite lekarstwo. Uważa się, że to warzywo zmniejsza obrzęk wokół oczu i cienie pod oczami. Ogórek jest stosowany w różnych zabiegach...

Mało znany syrop, który eliminuje kaszel tylko w jeden dzień

Okres grypy i przeziębień jest nadal na naszej drodze. Główne objawy to ból gardła, zatkany nos i katar oraz kaszel, który może być bolesny...

Nigdy już nie pójdziesz do łóżka bez cytryny w skarpetkach

Tak wiemy, że to brzmi trochę dziwnie, ale nie mów nic, zanim nie spróbujesz tego pomysłu. Kiedy zobaczysz jakie  niesamowite efekty otrzymasz podzielisz się...

10 najlepszych korzyści zdrowotnych goździków

Goździki to małe, suszone pąki kwiatowe, które pochodzą z wiecznie zielonego drzewa goździkowego. Mają słodki, nieco przenikający smak i są często używane do gotowania i...

Poznaj siłę pietruszki i chudnij w mgnieniu oka

Jeśli chcesz pozbyć się nadmiaru tłuszczu w krótkim czasie, spróbuj tego prostego naturalnego napoju, który jest zdrowy, a na dodatek skuteczny w zwalczaniu tkanki tłuszczowej. Wszystko...

Zobacz co to oznacza, że powieka drga i jak się tego pozbyć

Większość ludzi doświadcza drgania powieki w pewnym momencie swojego życia. Ten powszechny problem zdrowotny znany jest również jako tik powiek lub skurcz. Chociaż te skurcze normalnie...

10 pokarmów, których należy unikać jeśli masz ból stawów

Ból stawów odnosi się do dyskomfortu, zapalenia i bolesności w dowolnym stawie w twoim ciele. Jest to bardzo powszechny problem i może wystąpić u każdego,...

Salmonella: objawy, przyczyny i leczenie

Infekcja Salmonella (salmonelloza) jest powszechną chorobą bakteryjną, która atakuje przewód pokarmowy. Bakterie Salmonella zazwyczaj żyją w jelitach zwierzęcych i ludzkich i są wydalane z kałem. Ludzie...

9 mechanizmów obronnych organizmu, które wydają się dziwne

Bez wątpienia człowiek i jego ciało jest jednym z najbardziej interesujących organizmów na świecie. Posiada on ogromny zbiór bardzo dokładnych i precyzyjnych systemów biologicznych, nasz organizm...

10 ziół, które wspomagają leczenie astmy

Astma jest zaburzeniem oddechowym, charakteryzującym się występowaniem epizodycznych skurczów i zapaleniem oskrzeli. Może być ostrym lub przewlekłym stanem, dotyczy to zarówno dzieci, jak i dorosłych. Ataki...