Czy znasz przyprawy, które wspomogą Twój organizm w walce z podstępnymi stanami zapalnymi?
Herbaty ziołowe są nie tylko smaczne i pachnące, ale także lecznicze. Odkryj uzdrawiającą moc ziół i przypraw, które już masz w domu i zwróć wspólne siły przeciwko stanom zapalnym w organizmie.
Choroby zapalne i przyprawy
Herbatki ziołowe najczęściej pijemy podczas przeziębień i stanów zapalnych górnych lub dolnych dróg oddechowych, ale gdy mówimy o stanach zapalnych, to nie chodzi tylko o przeziębienia i kaszel.
Stan zapalny występuje w naszym ciele w niezliczonych miejscach i jest reakcją organizmu na uszkodzenia.
Przyczyną może być infekcja mikrobiologiczna, wpływy fizyczne lub chemiczne, ale także brak ukrwienia tkanek lub narządów.
Przyprawy przeciwzapalne
Jedzenie i zioła są nie tylko przydatne przy przeziębieniach, ale za pomocą substancji leczniczych zwalczają także inne możliwe stany zapalne, z którymi nasz organizm musi walczyć, w tym przewlekłe, co potwierdzają badania naukowe.
Do najważniejszych ziół i przypraw należy wiele, które już masz w swojej szufladzie z przyprawami w domu. Które to są?
Kurkuma i imbir
To zdecydowanie jedne z najczęściej wymienianych i eksponowanych przypraw ostatnich kilku lat.
Te dwa korzenie są dość podobne, tylko kurkuma jest wyraźnie ziemistożółta i to właśnie jej kolor ma właściwości lecznicze. Jest to tak zwana kurkumina.
Jeśli nie przepadasz za zapachem lub smakiem kurkumy, kurkumina może być również spożywana jako suplement diety w postaci tabletek.
Jednak tak zwane „złote mleko” jest również przygotowywane z kurkumy, która słynie właśnie z dobroczynnego działania.
W porównaniu z kurkumą imbir jest ostry, szczególnie świeży, ale suszona przyprawa jest również bardzo rozgrzewająca.
Herbatę imbirową lub zimny napój można pić zarówno latem, jak i zimą, jednak nie wszyscy doceniają moc imbiru.
Imbir znajdziesz więc w mieszankach herbacianych, np. z pomarańczą, lipą, cytryną i miętą, z rokitnikiem czy w pastylkach do ssania.
Rozmaryn
Zawiera substancje przeciwzapalne, przeciwutleniacze i flawonoidy, które pomagają zmniejszać stany zapalne i gojenie, ale także działają zapobiegawczo i chronią komórki.
Herbatę rozmarynową możesz przygotować z przypraw w domu, ze świeżo zerwanych gałązek lub z mieszanek.
Stosuje się go z liśćmi malin i kwiatami nagietka, z melisą i szałwią. Jest sprzedawany jako olejek eteryczny i krople ziołowe.
Mówiąc najprościej, zapach i smak rozmarynu jest nam znacznie bliższy i odbieramy go jako pozytywny i przyjemny, dlatego lepiej go stosować.
Szałwia
Jest również znana ze swoich właściwości leczniczych i przeciwzapalnych. Herbatę z szałwii można przygotować z suszonych lub świeżych ziół.
Ma silne działanie odkażające, jest często stosowany jako płukanka do gardła, a niektórzy niechętnie stosują ją w postaci herbaty.
Jednak dla dorosłych zwykle zaleca się około czterech filiżanek herbaty dziennie.
Eliksir życia z mieszanki ziół i przypraw
Doskonałą egzotyczną mieszankę na herbatę można przygotować mieszając:
- 2 łyżki startego imbiru,
- 2 łyżki startej lub na wpół suszonej kurkumy,
- 2 łyżki jagód goji,
- ½ łyżeczki kardamonu,
- ½ łyżeczki goździków,
- szczyptę pieprzu.
Gotuj tę mieszaninę przez kwadrans w litrze wody. Po zagotowaniu dodać 3 łyżeczki czarnej herbaty, 3 łyżeczki masła, a gdy ostygnie taką samą ilość miodu i dobrze wymieszaj. Możesz także wziąć blender do pomocy.
Napój ten jest nie tylko dobry na rozgrzewkę, ale również działa przeciwzapalnie, polecany jest do wspomagania układu odpornościowego, układu sercowo-naczyniowego oraz układu nerwowego.