Strona głównaZdrowie"Złote mleko" wspaniały lek na grypę, a także inne choroby

„Złote mleko” wspaniały lek na grypę, a także inne choroby

Popularnie nazywane złotym mlekiem i haldi doodh (tradycyjna indyjska nazwa żółtego mleka), mleko kurkumowe ma wiele korzyści zdrowotnych, które dały mu miejsce w kawiarniach i przyjaznych dla zdrowia restauracjach na Zachodzie.

Ale co odróżnia ten ciepły napój od wszystkich innych mikstur ziołowych, które można pić? Sekret tkwi w zastosowaniu złotej wschodniej przyprawy – haldi lub kurkumy. Oto kilka korzyści jakie przynosi kurkuma i mleko.

1. Łagodzi objawy przeziębienia i kaszlu

Ciepło mleka kurkumowego może być bardzo kojące, jeśli czujesz, że Twój organizm opier się przeziębieniu czy tez grypie. W Indiach jest to standardowe domowe lekarstwo na kaszel i przeziębienie.

Dodaj 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku i szczyptę cukru do szklanki mleka. Na ból gardła dodaj 1 łyżeczkę mielonego imbiru do tej mikstury. W przypadku kaszlu dodaj do mieszanki 1/2 łyżeczki ajwain (nasiona karom).

Badania wykazały, że kurkuma działa jako środek przeciwbakteryjny i przeciwwirusowy i może działać przeciwko infekcjom układu oddechowego. Tymczasem tradycyjna medycyna zaleca dodanie kurkumy do mleka, aby poprawić przyswajalność kurkumy, a tym samym jej zdolność do łagodzenia objawów przeziębienia i kaszlu.

2. Poprawia zdrowie serca

Jeśli masz problem z wysokim poziomem cholesterolu pomocna może być kurkuma zmieszana z niemlecznym, zdrowym dla serca mlekiem migdałowym. Kurkumina, aktywny składnik kurkumy może wcześnie hamować powstawanie zmian miażdżycowych.

Badania potwierdziły również jego żywotność w obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi, a także w wątrobie. Tymczasem mleko migdałowe może być dobre dla zdrowia układu krążenia. Według American Heart Association spożywanie kilku orzechów jest dobre dla serca. Przeciwutleniacze w orzechach mogą również zwiększyć moc szklanki mleka kurkumowego.

3. Zwalcza zaburzenia trawienne

Jeśli masz wrzody żołądka, kamienie żółciowe i choroby pęcherzyka żółciowego, unikaj kurkumy. Jeśli nie tolerujesz laktozy, wybierz mleko roślinne.

Tradycyjna medycyna od dawna wskazuje, że mleko kurkumowe zwalcza zaburzenia jelitowe. A współczesne badania wskazują, że kurkumina stymuluje woreczek żółciowy do wytwarzania żółci, co może zmniejszać objawy niestrawności, takie jak wzdęcia i gazy.

Kurkuma może również zapobiegać nawrotom objawów wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, przewlekłej choroby przewodu pokarmowego, gdy towarzyszyło temu leczenie konwencjonalne.

4. Poprawia zdrowie mózgu

Właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne kurkumy mogą pomóc w walce z chorobami neurodegeneracyjnymi. Badania wskazują, że może zapobiegać i leczyć choroby takie jak choroba Alzheimera, Parkinsona i stwardnienie rozsiane. Konieczne są jednak dalsze badania, aby w pełni potwierdzić te twierdzenia.

Niektóre badania wykazały nawet, że spożycie wapnia może być ważne dla nauki i pamięci. Jeśli chodzi o zdrowie mózgu możesz mieć wiele do zyskania z tej prostej mikstury.

5. Może złagodzić ból

Uwaga: Kurkuma może zwiększać ryzyko krwawienia, szczególnie u osób przyjmujących leki rozrzedzające krew, takie jak warfaryna i aspiryna. W takich przypadkach skonsultuj się ze specjalistą przed spożyciem mleka kurkumowego.

Tradycyjnie mleko kurkumowe jest zalecane w celu złagodzenia bólu. Częściowo można to przypisać przeciwzapalnym właściwościom kurkumy, co czyni ją naturalną alternatywą dla aspiryny. W rzeczywistości badania wykazały, że kurkuma łagodzi ból spowodowany zapaleniem kości, stawów i miesiączką.

6. Wzmacnia kości

Wapń i witamina D w mleku mogą pomóc w spełnieniu zalecanego dziennego spożycia dla dobrego zdrowia kości. I kurkuma to potwierdza – badania wykazały, że ekstrakt z korzenia kurkumy może pomóc w zapobieganiu osteoporozie i reumatoidalnemu zapaleniu stawów.

7. Wspomaga zdrowie skóry

Tutaj moc mleka i kurkumy naprawdę się przydaje. Mleko, podobnie jak kurkuma zawiera przeciwutleniacze, które mogą pomóc w walce z wolnymi rodnikami w organizmie. Właśnie dlatego regularne spożywanie mleka kurkumowego może przeciwdziałać uszkodzeniom skóry spowodowanym przez wolne rodniki i pomóc odzyskać elastyczność i blask.

Ponadto właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne kurkumy zapobiegają wypryskom trądziku. Kilka badań wykazało również, że kurkumina w kurkumie leczy choroby skóry, takie jak łuszczyca i egzema.

8. Promuje spokojny sen

Dodaj 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku i odrobinę cukru do szklanki wrzącego mleka. Gałka muszkatołowa znana jest ze swoich właściwości uspokajających wraz z kurkumą może poprawić sen.

Kurkuma i mleko zawierają aminokwas tryptofan, prekursor melatoniny i serotoniny. Naukowcy odkryli, że wysoki poziom tryptofanu w organizmie poprawia nie tylko ilość snu, ale także jakość snu. Ogólnie rzecz biorąc, większość praktykujących sugeruje wypicie tego złotego mleka około pół godziny przed pójściem spać.

Ten napój jest doskonały w walce z otyłością, cukrzycą

Wypróbuj ten wspaniały napój w celu wyeliminowania toksyn z organizmu, a następnie dostarczenia mu zdrowych substancji odżywczych.  Detoksykacja może pomóc ochronić Cię przed chorobami i zapewnić, utrzymać optymalne...

Łatwym sposobem na codzienne spożywanie mleka kurkumowego jest przygotowanie pasty: zmieszanie ćwierć szklanki czystego organicznego proszku z kurkumy z pół szklanki wody. Przechowuj to w lodówce i użyj jednej czwartej łyżeczki tej pasty do każdej szklanki mleka.


TO CI SIĘ SPODOBA:

TOP 5

podobne artykuły