Kefir to sfermentowany produkt mleczny, tradycyjnie wytwarzany z mleka koziego lub krowiego. Obecnie dostępnych jest także wiele opcji bezmlecznych, jednak klasyczny kefir jest nadal, a może znowu, bardzo popularny. I nic dziwnego, kefir potrafi zdziałać cuda dla organizmu, wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga trawienie i odchudzanie, poprawia zdrowie kości, a nawet może pomóc w walce z rakiem.
Produkty fermentowane znów zyskują na popularności
Jednym z powodów może być fakt, że ich bardzo pozytywny wpływ na zdrowie potwierdza coraz większa liczba badań naukowych. Wraca się więc do starych i sprawdzonych przepisów, jak na przykład kimchi, ogórki kiszone czy kefir.
Ostatni z wymienionych kefir nie jest dla nas niczym nowym. Osobiście pamiętam, że moja babcia piła go codziennie rano i latem wcierała w moje poparzenia słoneczne. Liczne badania potwierdziły także zdrowotne właściwości kefiru. Zawiera ogromną ilość probiotyków, działa przeciwzapalnie, a także doskonale oddziałuje na narządy wewnętrzne.
Pozytywny wpływ kefiru na zdrowie człowieka
Powszechnie wiadomo, że zawiera ogromną ilość probiotyków, które są istotne dla prawidłowego funkcjonowania jelit, a co za tym idzie także całego układu odpornościowego. Kefir ma jednak także wiele innych zalet. Jak przypomina specjalistka ds. żywienia Sade Meeks, wiele z nich zostało potwierdzonych przez współczesną naukę. Należą do nich w szczególności:
1. Obniża ciśnienie krwi
Badania naukowe pokazują, że regularne spożywanie kefiru korzystnie wpływa na osoby z wysokim ciśnieniem krwi. Dzieje się tak prawdopodobnie na skutek szeregu mechanizmów, w tym działania hamującego na enzym konwertujący angiotensynę (ACE) i następującego po nim rozkurczu żył i tętnic.
2. Chroni serce przed uszkodzeniem
Oprócz obniżania ciśnienia krwi kefir ma również inne korzyści dla zdrowia serca, w tym regulację poziomu trójglicerydów i cholesterolu we krwi. To znacząco pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu sercowo-naczyniowego i chroni go przed uszkodzeniami.
3. Poprawia trawienie
Zróżnicowana zawartość mikroorganizmów w kefirze sprzyja zdrowiu jelit i poprawia pracę przewodu pokarmowego.
4. Wspomaga zdrowie kości
Kefir, podobnie jak inne wysokiej jakości produkty mleczne, wspomaga zdrowie i gęstość kości. Może zatem pomóc w ochronie przed chorobami takimi jak osteoporoza. Jak wyjaśniają eksperci BBCGoodFood , pod tym względem szczególnie odpowiedni jest kefir z pełnotłustego mleka krowiego.
5. Wspiera działanie wielu organów
Kefir korzystnie wpływa także na inne narządy wewnętrzne. Korzystnie wpływa na nerki, drogi moczowe, trzustkę, pęcherzyk żółciowy i prostatę.
6. Ma działanie antybakteryjne
Kefir ma dość znaczące działanie antybakteryjne. Według badań może neutralizować także bakterie takie jak E. coli czy Salmonella. Chroni w ten sposób organizm przed nieprzyjemnymi chorobami wywołanymi przez te bakterie.
7. Pomaga w walce z rakiem
Wstępne badania naukowe sugerują, że probiotyki znajdujące się w fermentowanych produktach mlecznych ograniczają rozwój nowotworów poprzez stymulację układu odpornościowego. Jest więc możliwe, że kefir może walczyć z rakiem.