Według medycyny ajurwedyjskiej woda pitna z miedzianego naczynia może regulować trzy główne energie w naszym ciele: Vata, Pitta i Kapha. Naukowcy twierdzą, że woda, która pozostaje w miedzianym naczyniu przez co najmniej 8 godzin zapewnia wszystkie korzyści zdrowotne miedzi.
Dlatego postanowiliśmy przedstawić Wam jedenaście korzyści z konsumpcji takiej wody i uwierzcie nam, że będziecie zaskoczeni.
11 powodów, by pić wodę z miedzianego naczynia
1. Pomaga w procesie odchudzania
Nie będziesz już musiała przestrzegać ścisłej diety z mnóstwem owoców i warzyw, aby schudnąć. Po prostu przechowuj trochę wody w miedzianym naczyniu i pij codziennie.
Dzięki zdolności miedzi do stymulowania układu trawiennego szybko spalisz ten irytujący tłuszcz i skutecznie zrzucisz zbędne kilogramy.
2. Przyspiesz proces gojenia
Ze względu na właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, a także zdolność do pobudzania regeneracji komórek, miedź może sprzyjać gojeniu się ran.
Oprócz gojenia się ran zewnętrznych miedź może również leczyć cię od wewnątrz poprzez wzmocnienie układu odpornościowego i leczenie różnych infekcji wewnętrznych, szczególnie w żołądku.
3. Wieczna młodość
Zawartość przeciwutleniaczy w miedzi spowalnia proces starzenia, utrzymując zmarszczki i drobne linie na dystans. Co więcej, zastępuje martwe komórki skóry nowymi co sprzyja regeneracji komórek.
4. Reguluje tarczycę
U pacjentów z chorobami tarczycy wykazano, że wszyscy mają niedobór miedzi. Miedź jest niezbędnym minerałem, który reguluje funkcję tarczycy. Chociaż większość uczestników miała nadczynność tarczycy, brak miedzi może stanowić zagrożenie również dla osób z niedoczynnością tarczycy.
Właśnie dlatego regularne picie wody z miedzianego naczynia może zrekompensować brak tego minerału i utrzymać odpowiedni poziom hormonów tarczycy.
5. Reguluje produkcję melaniny
Melanina to pigment, który nadaje kolor skórze, oczom i włosom. Najwyraźniej miedź odgrywa ważną rolę w wydzielaniu melaniny. Pigment ten przyspiesza gojenie się ran i chroni skórę przed uszkodzeniami słonecznymi.
6. Zmniejsza ryzyko raka
Miedź ma silne właściwości przeciwutleniające, które eliminują wolne rodniki i zapobiegają uszkodzeniom komórek – główna przyczyna rozwoju raka. Mówi się, że niektóre kompleksy miedzi zapewniają działanie przeciwnowotworowe, chociaż nie zostało to naukowo udowodnione.
7. Pomaga walczyć z anemią
Wiele osób nie wie, jak ważną rolę odgrywa miedź w absorpcji żelaza w ciele. To z kolei pomaga w leczeniu niedokrwistości z niedoboru żelaza. Ponadto miedź jest niezbędna do tworzenia i regeneracji komórek.
8. Zapobiega problemom trawiennym
Miedź kontroluje skurcze żołądka i relaksację. Oznacza to, że zapewnia czysty przepływ pokarmu wzdłuż przewodu pokarmowego, bez powstawania gazów lub zgagi. Ponadto niszczy bakterie jelitowe, zapobiegając wrzodom, infekcjom i stanom zapalnym żołądka.
9. Wspiera zdrowie układu sercowo-naczyniowego
Według badań miedź pomaga regulować poziom trójglicerydów i cholesterolu, utrzymując w ten sposób ciśnienie krwi i tętno na odpowiednim poziomie. Rozszerza również naczynia krwionośne, aby zapewnić prawidłowe krążenie krwi, zapobiegając w ten sposób gromadzeniu się płytki w tętnicach, co jest najczęstszą przyczyną chorób serca.
10. Zwiększa funkcję mózgu
Osłonka mielinowa to zewnętrzna warstwa neuronów, która je chroni i pomaga w przekazywaniu impulsów nerwowych. Fosfolipidy to grupa lipidów niezbędnych do wytworzenia tego ochronnego pokrycia, a miedź jest ważna dla tworzenia fosfolipidów.
Widzisz związek między miedzią a osłonką mielinową? Właśnie dlatego miedź zwiększa wydajność i szybkość przekazywania sygnałów nerwów, pomagając w szybszym funkcjonowaniu mózgu. Ponadto, ze względu na swoje właściwości przeciwdrgawkowe, może również zapobiegać napadom drgawkowym.
11. Łagodzi ból stawów
Silne przeciwzapalne właściwości miedzi zapewniają znaczne złagodzenie bólu stawów i reumatoidalnego zapalenia stawów. Jej zdolność do wzmocnienia układu odpornościowego i kości czyni ją przydatną w zapobieganiu zapaleniu stawów i innym bólom ciała.