Strona głównaZdrowieSprawdzone domowe sposoby na zaparcia, zatwardzenie

Sprawdzone domowe sposoby na zaparcia, zatwardzenie

Około 14% osób w pewnym momencie swojego życia doświadcza przewlekłego zaparciaObjawy zaparcia, zatwardzenia obejmują oddawanie stolca mniej niż trzy razy w tygodniu, wysiłek, twarde stolce, uczucie niepełnego wypróżnienia, uczucie zablokowania.

Rodzaj i nasilenie objawów może być różny u poszczególnych osób. Niektórzy ludzie rzadko doświadczają zaparć, podczas gdy u innych jest to choroba przewlekła.

- Advertisement -

Przyczyny zaparć, zatwardzenia często są wynikiem powolnego ruchu pokarmowego przez układ trawienny. Może to wynikać z odwodnienia, złej diety, leków, chorób, chorób układu nerwowego lub zaburzeń psychicznych.

Na szczęście, niektóre pokarmy mogą pomóc w złagodzeniu zaparć poprzez zmiękczenie stolca, zmniejszenie czasu przejścia pokarmu przez jelita i zwiększenie częstotliwości stolca.

Oto 17 produktów, które mogą pomóc złagodzić zaparcia i utrzymać ich regularność.

1. Śliwki

Suszone śliwki są szeroko stosowane jako naturalny środek na zaparcia. Zawierają duże ilości błonnika, 8% zalecanego dziennego spożycia.

Nierozpuszczalne włókno w suszonych śliwkach, znane jako celuloza zwiększa ilość wody w stolcu, co zwiększa objętość. Tymczasem błonnik rozpuszczalny w suszonych śliwkach jest fermentowany w okrężnicy w celu wytworzenia krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które również zwiększają masę stolca.

Ponadto śliwki zawierają sorbitol. Ten alkohol cukrowy nie jest dobrze wchłaniany przez organizm, powodując wciągnięcie wody do okrężnicy i prowadząc do efektu przeczyszczającego u niewielkiej liczby osób.

W końcu śliwki zawierają również związki fenolowe, które stymulują korzystne bakterie jelitowe. Możesz delektować się śliwkami w sałatkach, płatkach śniadaniowych, płatkach owsianych, wypiekach, koktajlach i pikantnych potrawkach.

2. Jabłka

Jabłka są bogate w błonnik. W rzeczywistości jedno średnie jabłko z skórką (około 182 g) zawiera 4,4 grama błonnika, co stanowi 17% zalecanego dziennego spożycia.


Około 2,8 g tego włókna jest nierozpuszczalne, podczas gdy 1,2 grama jest rozpuszczalnym błonnikiem, głównie w postaci błonnika pokarmowego zwanego pektyną.

W jelicie, pektyna jest szybko fermentowana przez bakterie, tworząc krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które wciągają wodę do okrężnicy, zmiękczając stolec i zmniejszając czas tranzytu jelitowego.

Jabłka to łatwy sposób na zwiększenie zawartości błonnika w diecie i złagodzenie zaparć. Możesz jeść je w całości, w sokach lub w sałatkach lub wypiekach. Jabłka Granny Smith mają szczególnie wysoką zawartość błonnika.

3. Gruszki

Gruszki to kolejny owoc bogaty w błonnik. Oprócz zalet błonnika gruszki są szczególnie bogate w fruktozę i sorbitol, w porównaniu do innych owoców.

Fruktoza to rodzaj cukru, który jest słabo wchłaniany przez niektóre osoby. Oznacza to, że część z nich kończy się w okrężnicy, gdzie ściąga wodę przez osmozę, pobudzając wypróżnienie.

Gruszki zawierają także sorbitol z alkoholem cukrowym. Podobnie jak fruktoza, sorbitol nie jest dobrze wchłaniany w organizmie i działa jako naturalny środek przeczyszczający, doprowadzając wodę do jelit.



Możesz włączyć gruszki do swojej diety na wiele różnych sposobów. Zjedz je na surowo lub ugotowane,  dodaj do sałatek, pikantnych potraw i wypieków.

4. Kiwi

Można uzyskać około 2,3 g błonnika z kiwi (około 76 g), co stanowi 9% zalecanego dziennego spożycia.

Nie tylko włókno w kiwi ma zwalczać zaparcia. Uważa się, że enzym znany również jako aktynidaina jest odpowiedzialny za pozytywny wpływ kiwi na motorykę jelit i nawyki jelitowe.

Kiwi można spożywać na surowo. Wystarczy je obrać lub przekroić i zjeść. Stanowią doskonały dodatek do sałatek owocowych i można je dodać do koktajli na wzmocnienie włókien.

5. Figi

Figi to świetny sposób na zwiększenie spożycia błonnika i promowanie zdrowych nawyków jelitowych.

Jedna średnia surowa figa (około 50 g) zawiera 1,6 grama błonnika. Co więcej, tylko pół szklanki (75 g) suszonych fig zawiera 7,3 gramów błonnika, co stanowi prawie 30% dziennego zapotrzebowania.

Co ciekawe, figi zawierają enzym zwany ficain, który jest podobny do enzymu aktynidainu występującego w kiwi. Uważa się, że może to mieć pozytywny wpływ na funkcjonowanie jelit, a także jego wysoką zawartość błonnika.

Figi są same w sobie pyszną przekąską, a także dobrze smakują zarówno ze słodkimi, jak i pikantnymi daniami. Można je spożywać na surowo, gotowane lub suszone i dobrze komponują się z serem i mięsem, a także z pizzą, pieczywem i sałatkami.

6. Owoce cytrusowe

Owoce cytrusowe takie jak pomarańcze, grejpfruty i mandarynki są odświeżającą przekąską i dobrym źródłem błonnika.

Na przykład jedna pomarańcza (około 131 g) zawiera 3,1 grama błonnika, co stanowi 13% zalecanego dziennego spożycia. Tymczasem jeden grejpfrut (około 236 g) zawiera 2,6 g błonnika, spełniając 10% dziennych potrzeb.

Owoce cytrusowe są również bogate w pektyny rozpuszczalnego błonnika, zwłaszcza w skórce. Pektyna może przyspieszyć czas tranzytu i zmniejszyć zaparcia.

Ponadto owoce cytrusowe zawierają flawanol, zwany naryngeniną co może przyczyniać się do pozytywnego działania owoców cytrusowych na zaparcia.

Najlepiej jeść świeże owoce cytrusowe, aby mieć pewność, że uzyskasz maksymalną ilość błonnika i witaminy C. Pomarańcze i mandarynki są poręcznymi przekąskami, a grejpfrut dobrze smakuje w sałatce.

7. Szpinak i inne warzywa

Zielone warzywa, takie jak szpinak, brukselka i brokuły są nie tylko bogate w błonnik, ale także wspaniałe źródła witaminy C, witaminy K i kwasu foliowego.

Pomagają one  dodać masę i wagę do stolca, co ułatwia przejście przez jelito.

Jedna szklanka gotowanego szpinaku zawiera 4,3 g błonnika lub 17% zalecanego dziennego spożycia. Aby wprowadzić szpinak do diety, spróbuj dodać go do ciast lub zup.

Choć niektóre z nich są niepopularne, brukselka jest bardzo zdrowa i wiele osób uważa je za smaczne. Tylko pięć główek zawiera 10% dziennego zapotrzebowania na błonnik. Mogą być gotowane, gotowane na parze, grillowane lub pieczone i są dobre na gorąco lub na zimno.

8. Karczoch jerozolimski i cykoria

Karczoch jerozolimski i cykoria należą do rodziny słoneczników i są ważnymi źródłami rozpuszczalnego błonnika, znanego jako inulina.

Inulina jest prebiotykiem, co oznacza, że ​​pomaga stymulować wzrost bakterii w jelitach, sprzyjając zdrowiu przewodu pokarmowego.

Przegląd badań nad inuliną i zaparciami wykazał, że inulina zwiększa częstotliwość stolca, poprawia konsystencję i zmniejsza czas tranzytu jelit. Ma także łagodny efekt spęczania poprzez zwiększenie masy bakteryjnej w kale.

9. Karczoch

Badania naukowe wykazały, że karczochy mają działanie prebiotyczne, promujące dobre zdrowie jelit i regularność.

Prebiotyki są niestrawnymi węglowodanami, takimi jak inulina, które odżywiają korzystne bakterie jelitowe, zwiększając ich liczebność i chroniąc przed rozwojem szkodliwych bakterii. Ponadto odkryto, że prebiotyki zwiększają częstotliwość stolca i poprawiają konsystencję stolca u osób z zaparciami.

Gotowane karczochy można jeść na ciepło lub na zimno. Zewnętrzne płatki można odciągnąć, a papkowatą część zjadać z sosem lub dipem.

10. Rabarbar

Rabarbar jest rośliną liściastą, która jest dobrze znana ze swoich właściwości pobudzających jelito. Zawiera związek znany jako sennoside A, bardziej znany jako Senna, popularny ziołowy środek przeczyszczający.

Ponadto 1 szklanka (122 g) rabarbaru zawiera 2,2 g błonnika pokarmowego, co stanowi 9% zalecanego dziennego spożycia.

Liście rabarbaru nie mogą być jedzone, ale łodygi mogą być krojone i gotowane. Rabarbar ma cierpki smak i często jest słodzony. Dodaje się go do ciast, tart i kruszonek. Może być również dodany do płatków owsianych lub musli na śniadanie.

11. Słodkie ziemniaki

Słodkie ziemniaki zawierają dużo błonnika, aby złagodzić zaparcia. Jeden średniej wielkości słodki ziemniak (około 114 g) zawiera 3,8 grama błonnika, co stanowi 15% zalecanego dziennego spożycia.

Słodkie ziemniaki zawierają głównie nierozpuszczalne włókna w postaci celulozy i ligniny. Zawierają również pektyny rozpuszczalnego błonnika. Nierozpuszczalny błonnik może wspomagać ruchy jelit, dodając masę do kału.

Słodkie ziemniaki mogą być pieczone, gotowane na parze. Mogą być stosowane w każdym przepisie, który wymaga ziemniaków.

12. Fasola, groch i soczewica

1 szklanka (182 g) gotowanej fasolki, rodzaj używany do fasolek po bretońsku zawiera aż 19,1 gramów błonnika, co stanowi prawie 80% zalecanego dziennego spożycia.

Ponadto w zaledwie połowie filiżanki (99 g) gotowanej soczewicy jest 7,8 gramów błonnika, spełniających 31% dziennych potrzeb.

Zawierają mieszankę zarówno nierozpuszczalnego, jak i rozpuszczalnego błonnika . Oznacza to, że mogą one zmniejszyć zaparcia, dodając masę do kału, a także zmiękczyć go, aby ułatwić przejście.

13. Nasiona Chia

Tylko 8 g nasion chia zawiera 10,6 g błonnika, spełniając 42% dziennych potrzeb. Włókno w chia składa się w 85% z nierozpuszczalnego i 15% rozpuszczalnego.

Kiedy chia wchodzi w kontakt z wodą, tworzy żel. W jelitach może to pomóc zmiękczyć stolce i ułatwić im przejście.

Chia jest bardzo wszechstronna i może być dodawana do wielu różnych produktów spożywczych, znacznie zwiększając zawartość włókien bez większego wysiłku.

14. Siemię lniane

Siemię lniane stosuje się od stuleci jako tradycyjny środek na zaparcia, dzięki naturalnym właściwościom przeczyszczającym. Oprócz wielu innych korzyści zdrowotnych siemię lniane są bogate w rozpuszczalny i nierozpuszczalny błonnik pokarmowy, co czyni je idealnym środkiem wspomagającym trawienie.

Tylko 1 łyżka (10 g) całych nasion lnu zawiera 2,8 grama błonnika, spełniając 11% dziennych potrzeb.

Dodatkowo, krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe powstają podczas fermentacji bakteryjnej rozpuszczalnego błonnika, co zwiększa ruchliwość i stymuluje wypróżnienia.

Możesz jeść siemię lniane w jogurtach i używać go w muffinach, pieczywie i ciastach.

15. Chleb żytni pełnoziarnisty

Chleb żytni to tradycyjny chleb w wielu częściach Europy i bogaty w błonnik pokarmowy.

Dwie kromki (około 62 g) pełnoziarnistego chleba żytniego zawierają cztery gramy błonnika pokarmowego, spełniając 15% dziennego zapotrzebowania.

Badania wykazały, że chleb żytni jest bardziej skuteczny w łagodzeniu zaparć niż zwykły chleb pszenny lub środki przeczyszczające.

Chleb żytni można stosować zamiast zwykłego chleba z białej pszenicy. Zwykle jest gęstszy i ciemniejszy niż zwykły chleb i ma mocniejszy smak.

16. Otręby owsiane

Otręby owsiane to bogata w błonnik zewnętrzna otoczka ziarna owsa. Ma znacznie więcej włókien niż powszechnie stosowany owies. W jednej trzeciej szklance (31 g) otrębów owsianych znajduje się 4,8 gramów błonnika, w porównaniu do 2,7 gramów w owsie.

Dwa badania wykazały pozytywne skutki otrębów owsianych na funkcję jelit.

Otręby owsiane można łatwo łączyć z mieszankami granoli i uprażać w pieczywie lub muffinach.

17. Kefir

Kefir to fermentowany napój mleczny.  Jest to probiotyk, co oznacza, że ​​zawiera bakterie i drożdże, które przynoszą korzyści dla twojego zdrowia. Kefir zawiera różne gatunki mikroorganizmów, w zależności od źródła.

Kefir można dodać do koktajli i sosów sałatkowych. Można go również mieszać ze zbożami i posypać go owocami.

Zaparcia podsumowanie

Istnieje wiele owoców, warzyw, roślin strączkowych i nasion, które mogą pomóc złagodzić zaparcia.

Dieta bogata w błonnik pomaga zwiększyć masę i wagę stolca, zmiękczyć je i pobudzić wypróżnienia. Jednak u niektórych osób dieta wysokobłonnikowa może powodować nasilenie zaparć, dlatego ważne jest, aby porozmawiać z lekarzem o tym, co jest dla Ciebie odpowiednie.

Ponadto ważne jest, aby pić dużo wody . Pamiętaj, że Twoje zapotrzebowanie na płyn będzie wzrastać, gdy zwiększysz spożycie błonnika.

Regularne ćwiczenia są kolejnym ważnym czynnikiem w poprawie objawów zaparcia i rozwoju pracy jelit.

Jeśli masz zaparcie, spróbuj stopniowo wprowadzić niektóre produkty spożywcze do diety, pić dużo wody i ćwiczyć.


Te powszechne leki mogą powodować utratę pamięci

Czy czujesz się bardziej podenerwowany niż zwykle? Czy często tracisz tok myślenia lub zapominasz o popularnych słowach? Utrata pamięci ma wiele różnych przyczyn, od braku snu...

Czkawka – co ją powoduje i jak pozbyć się jej w krótkim czasie!

Czkawka to nagłe i mimowolne skurcze przepony, skutecznie blokujące przepływ powietrza co powoduje charakterystyczny dźwięk. Mimo, że dźwięk czkawki może być bardzo zabawny dla ludzi wokół ciebie, stan...

Zobacz co się stanie, kiedy będziesz jeść czosnek na czczo przez 7 dni

Jedzenia czosnku na pusty żołądek i jest bardzo skutecznym sposobem zapobiegania i leczenia wielu chorób.Według wielu badań, spożywanie czosnku przed jedzeniem lub piciem znacznie...

Imbir to naturalny środek na różne problemy zdrowotne

Imbir jest powszechnie używany w kuchni do różnych smacznych dań. Jednak ostatnio ludzie zaczynają go używać jako naturalny środek na różne problemy zdrowotne, w tym nudności,...

Mononukleoza: przyczyny, objawy i diagnoza

Mononukleoza infekcyjna (mono) zwykle występuje u nastolatków, ale może wystąpić w każdym wieku. Wirus rozprzestrzenia się przez ślinę, dlatego niektórzy nazywają ją "chorobą pocałunku". U bardzo...

3-składnikowa receptura, która usunie wszystkie toksyny z organizmu

Nasze jelito grube jest wykonane z muskularnej rurki. Jej zadaniem jest wchłonięcie soli i wody z pokarmów po przejściu przez jelito cienkie. Nasza okrężnica odgrywa bardzo ważną...

Poznaj pokarmy, które redukują wzdęcia

Czy cierpisz sporadyczne na wzdęcia? To uczucie jest zwykle związane z jedzeniem zbyt dużej ilości pokarmów. Jednak może być również wynikiem gromadzenia cieczy i gazów. Ponadto może...

Kamienie migdałkowe: objawy, przyczyny, leczenie

Kamienie migdałkowe są twardymi białymi lub żółtymi formacjami, które znajdują się na migdałkach lub w ich obrębie. Często osoby z kamieniami migdałowymi nie zdają sobie nawet sprawy, że je...

9 objawów wskazujących na zaburzenie równowagi hormonalnej u kobiet

Hormony odgrywają ważną rolę w ciele, a wiele funkcji organizmu zależy od ich właściwej równowagi. Hormony przemieszczające się we krwi niosąc „rozkazy” dla organów...

Zastosowania i zalety mniszka lekarskiego

Gorzki smak liści mniszka lekarskiego wskazuje, że są bogate w składniki odżywcze i są bardzo korzystne dla wątroby, co pomaga w eliminacji toksyn. Rośnie głównie...

Korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia 10 pistacji każdego dnia

Te wspaniałe orzeszki są prawdziwym źródłem zdrowia. Warto je spożywać każdego dnia, aby skorzystać z wszystkich wymienionych poniżej korzyści zdrowotnych. Są smaczne i bardzo zdrowe, poprawiają...

10 najlepszych korzyści zdrowotnych z migdałów

Migdały występują w dwóch odmianach - słodkiej i gorzkiej. Tradycyjnie słodkie migdały są jadalne, a gorzkie migdały są używane do produkcji oleju migdałowego. Obie te odmiany...

Jadła ogórka każdego dnia, a potem wszyscy zauważyli, że się zmieniła. Oto co się stało!

Ogórki mogą być jednymi z najbardziej korzystnych warzyw znanych człowiekowi, bogatych w składniki odżywcze, które chronią przed wieloma chorobami, w tym nowotworami.  Oprócz licznych korzyści...

Imbir łagodzi artretyzm, ból brzucha, obniża poziom cholesterolu i reguluje poziom cukru we krwi!

Wiadomo, że imbir ma wiele pozytywnych skutków zdrowotnych, a badania kliniczne wykazały, że może pomóc osobom z zapaleniem stawów lub przewlekłym bólem. Korzeń imbiru może...

Wystarczą 2 cebule, aby odtruć i oczyścić nerki. Kliknij i zobacz.

Cebula jest jednym z najzdrowszych produktów spożywczych na świecie. Te wspaniałe warzywa mogą leczyć różne problemy zdrowotne i poprawić ogólny stan zdrowia. Cebula jest szczególnie skuteczna w...

Umyła twarz wódką, powód dlaczego to zrobiła Cię zszokuje!

To niesamowite, że wódka zawarta w drinku, który pijesz może być stosowana w codziennej pielęgnacji Twojego ciała. Wpływa ona pozytywnie  na skórę, włosy, nogi i...

Pij ciepłą wodę kurkumową codziennie, a organizm będzie Ci za to wdzięczny

Prawdopodobnie słyszałeś, że kurkuma jest jedną z najzdrowszych przypraw na świecie ze względu na niesamowitą zawartość składników odżywczych oraz silne właściwości przeciwzapalne, przeciwzmarszczkowe i...

Eliksir, który może usunąć śluz z płuc i wzmocnić układ odpornościowy

Zimowa pora roku przyczynia się do tego, że częściej mamy katar i ból gardła. Niezależnie od tego czy masz przeziębienie lub grypę, objawy są...

Pokarmy, które powinieneś włączyć do diety i kontrolować cholesterol

Cholesterol jest rodzajem tłuszczu, którego organizm potrzebuje (do pewnego stopnia), aby funkcjonował optymalnie. Chociaż jest to związane z wieloma problemami zdrowotnymi, minimalna dawka tego typu tłuszczu...

Poznaj najzdrowsze owoce na świecie. Zobacz topową 20-tkę!

Diety bogate w najzdrowsze owoce i warzywa mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka i inne przewlekłe choroby. Nie jest to niespodzianką, biorąc pod uwagę fakt,...

To się dzieje w Twoim ciele, kiedy kąpiesz się w zimnej wodzie

Chociaż na ogół unika się zimnych pryszniców jako nieprzyjemnych i niewygodnych mogą one w rzeczywistości zapewnić szereg korzyści zdrowotnych. Czytaj dalej i dowiedz się co...

Dlaczego ludzie z grupą krwi 0 są tak wyjątkowi?

Ta grupa krwi jest pierwotną grupą krwi naszych przodków, którzy byli bardzo sprytnymi, agresywnymi drapieżnikami. Osoby z tym typem krwi odgrywają ważną rolę w każdym społeczeństwie...

Masło czy margaryna. Co jest zdrowsze, a czego unikać?

Masło czy margaryna - wiele osób zadaje sobie to pytanie co wybrać, co jest zdrowsze. W internecie istnieje ogromna ilość dezinformacji dotyczących wartości odżywczych...

Cha Cha Cha Chia! 5 powodów, aby dodać Chia do diety

Nasiona Chia należą do najzdrowszych i najbardziej pożywnych pokarmów na świecie. Są pełne składników odżywczych, które mogą mieć znaczące korzyści dla twojego ciała i mózgu.  Przedstawiamy...

Najpotężniejszy, naturalny środek na opuchnięte nogi

Obrzęk nóg może wystąpić z różnych powodów: ciepło, problemy z naczyniami krwionośnymi, niewydolność nerek, ciąża, niewydolność serca, zaburzenia hormonalne. Medycyna ludowa posiada szereg różnych zastosowań przeciwobrzękowych,...

Naturalne lekarstwo chroniące przed wysokim poziomem cholesterolu

Amisze to ludzie znani z alternatywnego sposobu leczenia, wiele osób do dziś korzysta z ich receptur w celu wyleczenia licznych chorób. Przepis przedstawiony w tym artykule jest...

8 rzeczy na temat jabłek różanych, których nie możesz przegapić

Nazwa jabłka różane mogą cię nieco wprowadzić w błąd, ponieważ nie są ani związane z jabłkami, ani z różami. W rzeczywistości są one bliżej...

Co to jest paradontoza? Sprawdź objawy i jak walczyć z paradontozą

Paradontoza (zapalenie przyzębia) jest poważną infekcją dziąseł, która uszkadza tkankę miękką i niszczy kość podtrzymującą zęby. W tym artykule dowiesz się jakie są przyczyny, objawy...

Niedobór witaminy C – poznaj najczęstsze przyczyny, objawy i skutki

Najczęstszymi czynnikami ryzyka, które powodują niedobór witaminy C są: niewłaściwa dieta, alkoholizm, anoreksja, ciężkie choroby psychiczne, palenie tytoniu i dializa. Dlatego witamina C jest niezbędnym...

Jak usunąć kwas moczowy z organizmu i pozbyć się bólu stawów

Czy wiesz, że istnieje naturalne lekarstwo na bóle stawów, a dodatkowo eliminuje nadmiar kwasu moczowego w organizmie? Poniższy przepis na bardzo smaczny sok pomoże rozwiązać...

10 najlepszych korzyści zdrowotnych picia wody z cytryną

Często słyszymy ekspertów od zdrowia, którzy twierdzą, że picie szklanki ciepłej wody z cytryną codziennie rano jest dobre dla naszego zdrowia. Woda jest wyjątkowo dobra...

Popraw krążenie krwi w sposób naturalny

Wiele osób cierpi z powodu słabego krążenia, jest to stan, który dotyka głównie kobiet, zwłaszcza tych, które są w ciąży lub mają zmiany hormonalne, które mogą mieć...

CHCESZ mieć płaski brzuch, grube włosy i piękne paznokcie?

Jego Królewska Mość - olej kokosowy. Jest to jeden z najbardziej wspaniałych olejów, składający się w 90 procentach z nasyconych kwasów tłuszczowych, polifenoli, które...

Padaczka (epilepsja) – przyczyny, objawy i sposoby leczenia

Padaczka znana również jako epilepsja jest przewlekłą chorobą, która powoduje napady niesprowokowane i nawracające. W tym artykule dowiesz się co ją powoduje, kto jest zagrożony, w...

Spożywaj 1 łyżkę octu jabłkowego każdego dnia i obserwuj

Ocet jabłkowy jest niesamowity! Wielu ludzi na całym świecie uważają, że ocet jabłkowy jest jednym z najzdrowszych octów na naszej planecie. Jest on naładowany zdrowymi...

Pij napar z ananasem i cynamonem, aby spłaszczyć brzuch

Ananas oprócz tego, że jest jednym z najbardziej pysznych owoców to ma wspaniałe korzyści zdrowotne.  Ananas zawiera właściwości zdolne pomagać nam w leczeniu zakażeń w gardle,...

10 najważniejszych korzyści zdrowotnych z szafranu

Szafran to jedna z najbardziej egzotycznych i drogich przypraw, znana z głębokiego kasztanowego koloru i słodkiego smaku.  Jego wyraźny smak pochodzi od związków chemicznych, takich...

Zobacz jak przełamać uzależnienie od cukru, usunąć pasożyty i kontrolować wagę

Czy trudno ci walczyć z ciągłym pragnieniem zjedzenia czegoś słodkiego? W ostatnich latach uzależnienie od cukru stało się prawdziwym problemem zdrowotnym dotykającym zarówno dzieci,...

Stracił 16 kilogramów pijąc ten prosty w przygotowaniu napój

Dieta, którą mamy zamiar Wam zaprezentować została wymyślona przez farmaceutkę Sumiko i jej męża Hitoshi, który schudł 16 kilogramów. Najważniejszą rzeczą jaką trzeba robić to jeść...

Umieść czosnek w ustach i trzymaj go przez 30 minut

Czosnek stosowany jest w leczeniu wielu chorób od wieków. Ludzie używają go w leczeniu zaburzeń sercowo-naczyniowych, takich jak nadciśnienie tętnicze (wysokie ciśnienie krwi), wysoki poziom cholesterolu,...

Jak witamina D wpływa na wątrobę?

Wirusowe zapalenie wątroby typu B jest poważnym zakażeniem wątroby i doskonałym powodem do niepokoju. Każdego roku jest zarażany tym wirusem ponad 2 miliardy ludzi,...

Oczyść płuca z toksyn tylko w 3 dni. Szczególnie polecane dla palaczy!

Twoje płuca są jednym z najważniejszych narządów, ponieważ zależy od nich cały zapas tlenu w twoim ciele. Rozszerzając się i kurcząc do 20 razy...

10 powodów dlaczego powinna być w domu sól Epsom

Mając trochę soli Epsom w domu to świetny pomysł, ponieważ jej składnikiem czynnym jest siarczan magnezowy złożony, który ma wspaniałe i pozytywne korzyści zdrowotne, z których...

Musisz wypróbować te 7 olejków eterycznych na zaburzenia równowagi hormonalnej!

W dzisiejszych czasach brak równowagi hormonalnej jest jednym z powszechnych problemów medycznych dotykających zarówno kobiety, jak i mężczyzn. Charakteryzuje się przyrostem masy ciała, bezsennością,...

Dla palaczy i osób niepalących: oczyść i ożyw swoje płuca

Nie ma bezpiecznego sposobu, aby palenie papierosów nie wpływało na nasze zdrowie. Palenie jest jedną z głównych przyczyn wielu chorób i przedwczesnych zgonów na...

Picie octu jabłkowego przed snem pozytywnie wpłynie na Twoje zdrowie!

Przyjmijmy, że chociaż raz używaliście octu jabłkowego w swoich przepisach, ale czy kiedykolwiek pomyśleliście o jego piciu? Może nie uwierzysz, ale picie octu jabłkowego przed snem może...

Zmiksuj kurkumę, imbir, olej kokosowy i pij godzinę przed snem!

Bardzo często, idziemy do łóżka z uczuciem pełności lub rozstroju żołądka. Jest to często wynik spożywania obfitych posiłków, a słabe trawienie może doprowadzić do...

Oto co dzieje się jeśli codziennie jesz miód i cynamon

Medycznie udowodniono, że miód jest niezwykle korzystny w leczeniu wielu chorób. Ale połączenie miodu i cynamonu wydaje się być jeszcze bardziej wydajne, szczególnie w...

10 owoców, które podniosą poziom hemoglobiny

Hemoglobina jest niezbędnym składnikiem krwi, która transportuje tlen z płuc do komórek. Niski poziom hemoglobiny może prowadzić do skrajnego zmęczenia, a nawet anemii. Na szczęście...

Te zioła są bardziej skuteczne w zwalczaniu wirusów niż leki

Wirusy wywołują typowe choroby zakaźne, takie jak przeziębienie i grypa, ale także niektóre poważne stany, takie jak ospa i gorączka krwotoczna. Atakują zdrowe komórki...

Syrop jodłowy na zapalenie krtani, gardła, oskrzeli i płuc

Od wieków jodły znane są ze swoich leczniczych właściwości. Szyszki, igły i młode pędy jodły służą do przygotowania preparatów leczniczych stosowanych w leczeniu schorzeń...

Masz wysoki cholesterol, rozwiążesz ten problem spożywając ten lek.

Po wielu badaniach przeprowadzonych na cały, świecie okazało się, że w naszym organizmie występują 2 rodzaje cholesterolu i nie zawsze jest on zły. Oznacza to,...

10 najlepszych ziół i przypraw poprawiających zdrowie serca

Serce jest mięśniowym organem, wielkości pięści. Pompuje krew przez sieć tętnic i żył zwaną układem sercowo-naczyniowym do reszty ciała. Ta krew dostarcza organizmowi tlenu i składników...

10 powodów, dla których nigdy nie należy wylewać wody ryżowej

Chociaż wielu wie, że ryż jest bardzo pożywny, niewielu zdaje sobie sprawę, że woda ryżowa ma swoje własne korzyści zdrowotne. W rzeczywistości lecznicze i...

Biegunka (rozwolnienie) – przyczyny, objawy i sposoby leczenia

Biegunka (rozwolnienie) jest częstym pasmem luźnych, wodnistych, miękkich stolców z wzdęciem brzucha lub bez niego, ciśnieniem i skurczami. Co to jest biegunka? Każdy ma od czasu do...

Mikstura, która usunie tłuszcz i toksyny oraz obniży ciśnienie krwi

Udowodniono, że ten napój usuwa nadmiar wody, tłuszczu z organizmu, oczyszcza krew i całe ciało z toksyn! W miarę upływu lat procesy w naszym organizmie...

Oczyść swoje tętnice wykorzystując mieszankę z cytryny i czosnku

Czosnek i cytryna należą do najzdrowszych produktów na ziemi. Ich połączenie powoduje, że mają jeszcze silniejsze właściwości lecznicze. Czosnek jest skuteczny w rozrzedzaniu krwi i zapobiega powstawaniu zakrzepów...

Użyj sody oczyszczonej, aby wybielić ubrania – to jest niesamowite!

Soda oczyszczona stanowi doskonały dezodorant, a także naturalny środek czyszczący. Kiedy używasz jej do prania i czyszczenia ubrań poprawisz działanie detergentu i pomożesz zachować białe...

Jak w prosty sposób przygotować domowy ocet jabłkowy

Ten ocet stał się jednym z najbardziej niezbędnych składników w opracowywaniu wielu przepisów, zwłaszcza w celu przygotowania bogatych w środki odżywcze sałatek.  Właśnie dlatego, że jest to...

Co 15 migdałów każdego dnia może zrobić dla twojego zdrowia?

Jedną z pierwszych rzeczy, która przyjdzie ci do głowy, gdy mówisz o zdrowej żywności, zwłaszcza nasionach i orzechach są prawdopodobnie migdały. I się nie...

5 najsilniejszych antybiotyków na świecie, które nie wymagają recepty

Antybiotyki są jednym z najczęściej wykorzystywanych leków na różnego rodzaju infekcje i choroby. Jednak ich nadmierne spożycie powoduje oporność na antybiotyki, stan, w którym...

Soda i cytryna – kombinacja 1000 razy mocniejsza od chemioterapii

Cytryna jest jednym z najzdrowszych owoców na świecie i jest wysoce skuteczna w leczeniu wielu problemów zdrowotnych. Może zmniejszyć niepokój i stres, regulować ciśnienie krwi, usuwać wewnętrzne pasożyty,  a także...