Strona głównaZdrowieKefir - probiotyk, który ma wspaniałe właściwości zdrowotne

Kefir – probiotyk, który ma wspaniałe właściwości zdrowotne

Ile razy to słyszeliśmy o korzyściach zdrowotnych wynikających z jedzenia jogurtu? Spożywanie go to idealne rozwiązanie dla naszego systemu trawiennego oraz poprawy flory jelit.

Ale czy wiedzieliście, że jest jeszcze jeden produkt, który ma jeszcze większe korzyści dla naszego zdrowia, a nazywa się kefir.

Jego nazwa pochodzi od tureckiego słowa „keif”, co oznacza „dobre samopoczucie”.

Wielkie zalety spożywania kefiru

Kefir można wytworzyć z użyciem prawie każdego źródła mleka. Możesz używać mleka krowiego, a nawet koziego lub owczego, jak również wszelkich roślinnych źródeł mleka, takich jak mleko sojowe lub kokosowe.

Oprócz mleka do wytworzenia kefiru potrzebne są grzybki, tzw.”ziarna kefirowe” (zaprezentowane na zdjęciu). Można go też kupić w większości sklepów spożywczych.


Zapewnia doskonałą odporność

Kefir ma wiele składników odżywczych, takich jak biotynę, które pobudzają układ immunologiczny do ochrony przed obcymi czynnikami. Zawiera duże ilości probiotyków, dobre bakterie odpowiedzialne za walkę ze złymi bakteriami.



Wspieranie układu pokarmowego

Jest świetny do utrzymania równowagi w układzie pokarmowym. Jak wspomniano powyżej, kefir jest silnym źródłem probiotyków, co z kolei pomaga zwalczać większość chorób układu trawiennego, takich jak IBS, wrzody. Jest również pomocny w regulowaniu naszego trawienia.

Wzmacnia kości

Kefir to świetny obrońca przeciwko osteoporozie, ponieważ jest doskonałym dostawcą wapnia.Może dostarczyć naszemu organizmowi duże ilości wapnia, które jest niezbędne do utrzymania zdrowia kości.

NIE PRZEGAP!  Połknij TO, zasypiaj prawie natychmiast, śpij i wstawaj wypoczęty

Ponadto zawiera związek, który jest niezbędny do wchłaniania wapnia, a tym samym do zatrzymywania degeneracji kości. Jest to również wspaniałe źródło witaminy K, która ma wpływ na zdrowie kości, wchłanianie składników odżywczych i gęstość.

NIE PRZEGAP!  Połknij TO, zasypiaj prawie natychmiast, śpij i wstawaj wypoczęty

Chroni nas przed rakiem

Kefir dołączył do listy produktów spożywczych, które opóźniają rozwój komórek nowotworowych, a dokładniej zwalcza komórki raka żołądka. Obecność probiotyków pomaga utrzymać równowagę między zdrowymi komórkami a mechanizmami naszego organizmu w celu powstrzymania wzrostu tkanki rakotwórczej.

Uwalnia od nietolerancji laktozy

Kefir pomaga złamać tą barierę, co umożliwia pacjentom rozważenie w pewnym momencie spożywanie mleka. Kefir dostarcza również składników odżywczych i dobre bakterie, których organizm potrzebuje.



5 niezwykłych zastosowań octu jabłkowego, o których nie wiedzieliście

Ocet jabłkowy jest podstawą w wielu domach, od wieków wykorzystywanych w naturalnych środkach, w kuchni i ekologicznych produktach czyszczących. Wyróżnia się dużą ilością kwasów organicznych...

Naturalna chińska mikstura na obniżenie cholesterolu

Cholesterol jest rodzajem tłuszczu (jest również znany jako lipid), którego organizm potrzebuje, aby funkcjonować na optymalnym poziomie. Jednak obecnie coraz częściej pojawia się problem, że...

6 pokarmów, których absolutnie musisz unikać jeśli cierpisz na chorobę tarczycy

Jeśli zdiagnozowano u Ciebie chorobę tarczycy lub obawiasz się, że masz jej pierwsze objawy pamiętaj, aby unikać tych 6 pokarmów, ponieważ zaburzenie tarczycy może...

Dlaczego każdy powinien spożywać więcej imbiru

Zioło to jest wysoko cenione w kuchniach na całym świecie dzięki swojemu pysznemu aromatowi i lekko pikantnemu smakowi (dzięki zawartości gingerolu). Ale poza tym, że...

Zobacz co się dzieje z ciałem kiedy codziennie pijesz sok z marchwi

Marchew uważa się za jedno z najbardziej popularnych warzyw. Jest także uniwersalna, ponieważ może być jedzona ugotowana, surowa lub w postaci soku.
NIE PRZEGAP!  Zachowaj pestkę od awokado i wyhoduj własne drzewko w domowym zaciszu
Charakterystyczny kolor marchewki wytwarzany...

Cynamon na cukrzycę: przyprawa do kontrolowania poziomu cukru we krwi

Znany z indywidualnego zapachu, który jest jednocześnie mieszanką słodyczy i ostrej przyprawy, cynamon to podstawa wielu dań i wypieków. Ale cynamon może obiecać coś...