Kiedy chcemy stracić na wadze musimy być świadomi, że owoce i warzywa to nasi wielcy sojusznicy. Oprócz dostarczania nam wszystkich niezbędnych witamin i minerałów, pomagają zwalczać zatrzymanie płynów, zapobiegają zaparciom, oczyszczają krew.
Seler naciowy jest warzywem raczej „zaniedbywanym” stosowanym tylko w gulaszach lub zupach.
Trzeba jednak wiedzieć jakie ma zalety i dlaczego jest to bezkonkurencyjny sojusznik jeśli chodzi o utratę kilku dodatkowych kilogramów.
Właściwości i zalety spożywania selera naciowego
Podobnie jak w przypadku wielu warzyw seler w 90% składa się z wody . Dlatego dostarcza bardzo mało kalorii: 16 kalorii na 100 gramów.
-
- dostarcza witaminy A, B1, B2, B6, B9 i C
- minerały takie jak wapń, potas, żelazo i magnez
- aminokwasy
- poprawia proces trawienny
- jest moczopędny
- pomaga oczyścić krew
- zapobiega rozszerzeniu się jamy brzusznej
- ma właściwości przeciwzapalne
Jego związki sprawiają, że jest bardzo łatwy do strawienia i jest silnym lekiem przeciwnowotworowym, który dostarcza wiele przeciwutleniaczy.
Składniki:
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 litr wody
- 1 łyżeczka startego imbiru (lub 2,5 g imbiru w proszku)
- 1 duża cytryna
Przygotowanie:
- Doprowadzić wodę do wrzenia, następnie dodać pokrojone pędy selera
- Gotować przez 7 minut na średnim ogniu
- Dodaj imbir i gotuj jeszcze przez 3 minuty, a następnie odstawić do ostygnięcia
- Dodać sok z cytryny i odcedzić
Stosowanie:
Zaczynamy od wypicia szklanki herbatki 20 minut przed śniadaniem, to co pozostało spożywamy w ciągu dnia, najlepiej przed posiłkami.
Pij tą herbatkę przez 15 kolejnych dni, następnie zrób przerwę przez 15 dni i powtórz cały proces od nowa.
Jakie są korzyści spożywania herbaty z selera w celu utraty wagi?
- Jest bogata w limonen i asparaginy, które mają silne działanie moczopędne . Regularne spożywanie pomaga zwalczać zatrzymywanie płynów i wspomaga pracę nerek
- Ze względu na małą ilość kalorii i dużą zawartość wody daje ona uczucie sytości
- Zapewnia błonnik, które poprawia funkcje przewodu żołądkowo-jelitowego i zapobiega zaparciom
- Jest antybakteryjna i przeciwwirusowa
- Reguluje poziom trójglicerydów i cholesterolu we krwi
- Zapobiega i chroni przed chorobami sercowo-naczyniowymi
- Reguluje procesy metaboliczne organizmu
- Poprawia zdrowie oczu, skóry i włosów