Większość z nich zaczyna się od pogorszenia stanu chrząstki. Bardziej bolesne formy zapalenia stawów, takie jak dna moczanowa, pojawiają się, gdy w stawach gromadzą się ostre kryształy w kształcie igieł.
Według niektórych organów ochrony zdrowia dwie witaminy mogą przyczyniać się do rozwoju dny moczanowej poprzez pozostawianie produktów przemiany materii we krwi.
Według WebMD dna „powszechnie występuje w epizodycznych atakach, które powodują nieoczekiwany ból, zwykle w nocy”.
Dodaje: „Ataki dny moczanowej najczęściej występują w dużym palcu stopy, […] inne stawy mogą odczuwać silny ból i inne objawy”.

Co więcej, chociaż ataki zwykle występują w nocy, mogą trwać do dwóch tygodni, a wiele osób pozostaje bezobjawowych pomiędzy epizodami.
Aby zapobiec atakowi, Centrum Medyczne Uniwersytetu Maryland ostrzega przed stosowaniem niektórych witamin, takich jak niacyna i witamina A.
Lekarze mogą jednak przepisać niektóre witaminy pacjentom z dną moczanową, zwłaszcza tym, którzy mają niedobory żywieniowe.
Niacyna – znana również jako witamina B3 – ma kluczowe znaczenie dla funkcjonowania metabolizmu i jest witaminą rozpuszczalną w wodzie.
Stosowany jest w celu wspomagania prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego, skóry i nerwów.
Klinika Mayo dodaje: „Niacyna może powodować nadmiar kwasu moczowego we krwi (hiperurykemię), narażając cię na ryzyko dny moczanowej”.
Z drugiej strony witamina A jest rozpuszczalną w tłuszczach witaminą, która odgrywa ważną rolę w utrzymaniu zdrowia skóry i oczu.
Przyjmowany w dużych dawkach może również prowadzić do gromadzenia się kwasu moczowego we krwi.
Według Arthritis Foundation dna rozwija się głównie u osób, „które mają wysoki poziom rujnującego kwasu we krwi”.
Kontynuuje: „Kryształy w kształcie igieł tworzą się w stawach i wokół nich – często zaczynając od podstawy dużego palca – powodując epizody silnego bólu, gorąca i obrzęku”.
Według NHS Inform inne objawy mogą obejmować:
Staw jest gorący i bardzo delikatny
Obrzęk w i wokół dotkniętego stawu
Czerwona, błyszcząca skóra nad dotkniętym stawem
Łuszcząca się, swędząca i łuszcząca się skóra, gdy obrzęk ustępuje.
Niektóre pokarmy zawierające duże ilości puryn mogą również zwiększać stężenie kwasu moczowego we krwi.
Takie pokarmy obejmują podroby, nerki, wątrobę i słodkie pieczywo, a także pokarmy bogate w drożdże.
Zamiast tego Mayo Clinic zaleca spożywanie większej ilości owoców, warzyw i produktów pełnoziarnistych, aby zrównoważyć ryzyko bolesnych ataków.
Dodaje: „Unikaj żywności i napojów z syropem kukurydzianym o wysokiej zawartości fruktozy i ogranicz spożycie naturalnie słodkich soków owocowych”.
Kluczowe znaczenie ma również dobre nawodnienie, ponieważ woda pitna pomaga wypłukiwać kryształy kwasu moczowego z organizmu.
Zdaniem lekarzy, osoby powinny pić wystarczającą ilość wody, aby oddać mocz co dwie do trzech godzin.