5 produktów spożywczych, które niszczą nasze zdrowie. Natychmiast przestań je jeść!

Jest niezaprzeczalnym faktem, że supermarkety obfitują w szeroki wachlarz kuszących produktów spożywczych, którym trudno się oprzeć. Jednak dietetycy alarmują, że niektórych produktów należy po prostu unikać ze względu na ich wysoką toksyczność, która może wpływać na zdrowie na wiele sposobów.

Oto niektóre z produktów, które lepiej wyeliminuj z listy zakupów:

Pasztet

Gdy się dowiesz z czego składa się pasztet natychmiast wrzucisz swoją ostatnią puszkę do śmieci. Pasztet oprócz mięsa o najniższej jakości obejmuje również produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego, takie jak skóra zwierząt, chrząstka, kości itp.

Nawet połowa zawartości pasztetu to woda wraz z tłuszczami, skrobią i wieloma dodatkami i chemikaliami poprawiającymi smak. Niektóre marki mają zaledwie 30% zawartości mięsa.

Wreszcie pasztet zawiera tony sodu, pasztet w postaci kiełbasy jest jeszcze bardziej szkodliwy niż w puszce. Jeśli lubisz to popularne jedzenie zrób własny pasztet w domu zamiast kupować przetworzony.

Margaryna

Margaryna to kolejna wysoko przetworzona żywność na rynku. Jest to niedrogi zamiennik masła, wytwarzany z olejów roślinnych otrzymywanych w procesie ekstrakcji, który obejmuje substancje chemiczne i wysoką temperaturę.

Ta metoda produkcji, zwana również uwodornieniem niszczy wszystkie witaminy i przeciwutleniacze w źródle roślinnym, z którego produkowany jest olej, w tym nasiona słonecznika, kukurydza lub soja i prowadzi do uwolnienia wolnych rodników, które powodują uszkodzenia komórkowe i ostatecznie prowadzą do rozwoju raka.

Przetworzony ser

Ser przetworzony jest produktem spożywczym wytwarzanym z sera (najwyżej 50%), a także emulgatorów, jest nasycony olejami roślinnymi, dodatkową solą, barwnikami spożywczymi, serwatką lub cukrem. Cukier ten zawiera podwójną zawartość sodu w zwykłym serze i więcej tłuszczu niż jakikolwiek inny produkt mleczny.

Popcorn mikrofalowy

Popcorn mikrofalowy to kolejna bardzo toksyczna żywność, która jest bardzo popularna wśród konsumentów. Po pierwsze zawiera substancje chemiczne, które zwiększają ryzyko raka, wpływają na płodność i upośledzają czynność nerek.

Dodatkowo są one zwykle wzbogacone o sztuczne smaki i kwasy tłuszczowe trans, które wywołują bóle głowy i nudności. Wszystkim miłośnikom popcornu zaleca się przygotowanie popcornu w tradycyjny sposób.

Parówki

Są pełne produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, w tym skóry zwierząt, jelit, fragmentów kości, ścięgien, chrząstek i mięsa o najniższej jakości. Dodatkowo są wzbogacone soją, skrobią, przyprawami, wodą, tonami azotanów, emulgatorami i barwnikami spożywczymi.

Wszystkie te czynniki mają negatywny wpływ na ogólny stan zdrowia, a po częstym spożyciu powodują szereg poważnych problemów zdrowotnych na dłuższą metę.

PODOBNE ARTYKUŁY


loading...
loading...

POPULARNE ARTYKUŁY

To dlatego japońskie kobiety nigdy nie stają się grube i żyją najdłużej!

Czy wiesz, że średnia długość życia japońskich kobiet wynosi 84? To dlatego od 25 lat utrzymują oni rekord najdłużej żyjących kobiet na świecie. Nie tylko żyją...

Herbata, która oczyszcza organizm i wspomaga leczenie wielu chorób

Badania potwierdziły, że herbata, którą dziś prezentujemy jest wyjątkowo korzystna, ponieważ może być pomocna w różnych stanach zdrowia, a także zapewnia pozytywne efekty w...

Jak usunąć blizny po trądziku? Zobacz 10 skutecznych metod!

Trądzik jest niezwykle powszechnym problemem wśród osób w każdym wieku, szczególnie wśród nastolatków i kobiet przechodzących menopauzę. Trądzik często pojawia się w czasie zaburzeń hormonalnych...

6 szkodliwych skutków używania telefonów, o których powinieneś pamiętać

Żyjemy w świecie pełnym ludzi przyklejonych do swoich telefonów komórkowych. W rzeczywistości większość z nas jest tak przywiązana do tych urządzeń, że w chwili...

Wystarczy jeden łyk tej mieszanki, aby odmłodzić i oczyścić wątrobę

Kwasy tłuszczowe w oleju z oliwek wraz z przeciwutleniaczami znajdującymi się w soku z cytryny, pomagają oczyścić wątrobę poprzez regulację poziomu cholesterolu i trójglicerydów,...

Srebro koloidalne: właściwości, zastosowanie i efekty uboczne

Srebro koloidalne jest produktem zawierającym mikroskopijne płatki czystego srebra. Zazwyczaj płatki są zawieszone w demineralizowanej wodzie lub innej cieczy.Często jest reklamowane jako środek przeciwbakteryjny i...