5 produktów spożywczych, które niszczą nasze zdrowie. Natychmiast przestań je jeść!

Jest niezaprzeczalnym faktem, że supermarkety obfitują w szeroki wachlarz kuszących produktów spożywczych, którym trudno się oprzeć. Jednak dietetycy alarmują, że niektórych produktów należy po prostu unikać ze względu na ich wysoką toksyczność, która może wpływać na zdrowie na wiele sposobów.

Oto niektóre z produktów, które lepiej wyeliminuj z listy zakupów:

Pasztet

Gdy się dowiesz z czego składa się pasztet natychmiast wrzucisz swoją ostatnią puszkę do śmieci. Pasztet oprócz mięsa o najniższej jakości obejmuje również produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego, takie jak skóra zwierząt, chrząstka, kości itp.

Nawet połowa zawartości pasztetu to woda wraz z tłuszczami, skrobią i wieloma dodatkami i chemikaliami poprawiającymi smak. Niektóre marki mają zaledwie 30% zawartości mięsa.

Wreszcie pasztet zawiera tony sodu, pasztet w postaci kiełbasy jest jeszcze bardziej szkodliwy niż w puszce. Jeśli lubisz to popularne jedzenie zrób własny pasztet w domu zamiast kupować przetworzony.

Margaryna

Margaryna to kolejna wysoko przetworzona żywność na rynku. Jest to niedrogi zamiennik masła, wytwarzany z olejów roślinnych otrzymywanych w procesie ekstrakcji, który obejmuje substancje chemiczne i wysoką temperaturę.

Ta metoda produkcji, zwana również uwodornieniem niszczy wszystkie witaminy i przeciwutleniacze w źródle roślinnym, z którego produkowany jest olej, w tym nasiona słonecznika, kukurydza lub soja i prowadzi do uwolnienia wolnych rodników, które powodują uszkodzenia komórkowe i ostatecznie prowadzą do rozwoju raka.

Przetworzony ser

Ser przetworzony jest produktem spożywczym wytwarzanym z sera (najwyżej 50%), a także emulgatorów, jest nasycony olejami roślinnymi, dodatkową solą, barwnikami spożywczymi, serwatką lub cukrem. Cukier ten zawiera podwójną zawartość sodu w zwykłym serze i więcej tłuszczu niż jakikolwiek inny produkt mleczny.

Popcorn mikrofalowy

Popcorn mikrofalowy to kolejna bardzo toksyczna żywność, która jest bardzo popularna wśród konsumentów. Po pierwsze zawiera substancje chemiczne, które zwiększają ryzyko raka, wpływają na płodność i upośledzają czynność nerek.

Dodatkowo są one zwykle wzbogacone o sztuczne smaki i kwasy tłuszczowe trans, które wywołują bóle głowy i nudności. Wszystkim miłośnikom popcornu zaleca się przygotowanie popcornu w tradycyjny sposób.

Parówki

Są pełne produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, w tym skóry zwierząt, jelit, fragmentów kości, ścięgien, chrząstek i mięsa o najniższej jakości. Dodatkowo są wzbogacone soją, skrobią, przyprawami, wodą, tonami azotanów, emulgatorami i barwnikami spożywczymi.

Wszystkie te czynniki mają negatywny wpływ na ogólny stan zdrowia, a po częstym spożyciu powodują szereg poważnych problemów zdrowotnych na dłuższą metę.


ZOBACZ TAKŻE