Strona główna Informacje 5 produktów spożywczych, które niszczą nasze zdrowie. Natychmiast przestań je jeść!

5 produktów spożywczych, które niszczą nasze zdrowie. Natychmiast przestań je jeść!

Jest niezaprzeczalnym faktem, że supermarkety obfitują w szeroki wachlarz kuszących produktów spożywczych, którym trudno się oprzeć. Jednak dietetycy alarmują, że niektórych produktów należy po prostu unikać ze względu na ich wysoką toksyczność, która może wpływać na zdrowie na wiele sposobów.

Oto niektóre z produktów, które lepiej wyeliminuj z listy zakupów:

Pasztet

Gdy się dowiesz z czego składa się pasztet natychmiast wrzucisz swoją ostatnią puszkę do śmieci. Pasztet oprócz mięsa o najniższej jakości obejmuje również produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego, takie jak skóra zwierząt, chrząstka, kości itp.

Nawet połowa zawartości pasztetu to woda wraz z tłuszczami, skrobią i wieloma dodatkami i chemikaliami poprawiającymi smak. Niektóre marki mają zaledwie 30% zawartości mięsa.

Wreszcie pasztet zawiera tony sodu, pasztet w postaci kiełbasy jest jeszcze bardziej szkodliwy niż w puszce. Jeśli lubisz to popularne jedzenie zrób własny pasztet w domu zamiast kupować przetworzony.

Margaryna

Margaryna to kolejna wysoko przetworzona żywność na rynku. Jest to niedrogi zamiennik masła, wytwarzany z olejów roślinnych otrzymywanych w procesie ekstrakcji, który obejmuje substancje chemiczne i wysoką temperaturę.

Ta metoda produkcji, zwana również uwodornieniem niszczy wszystkie witaminy i przeciwutleniacze w źródle roślinnym, z którego produkowany jest olej, w tym nasiona słonecznika, kukurydza lub soja i prowadzi do uwolnienia wolnych rodników, które powodują uszkodzenia komórkowe i ostatecznie prowadzą do rozwoju raka.

Przetworzony ser

Ser przetworzony jest produktem spożywczym wytwarzanym z sera (najwyżej 50%), a także emulgatorów, jest nasycony olejami roślinnymi, dodatkową solą, barwnikami spożywczymi, serwatką lub cukrem. Cukier ten zawiera podwójną zawartość sodu w zwykłym serze i więcej tłuszczu niż jakikolwiek inny produkt mleczny.

Popcorn mikrofalowy

Popcorn mikrofalowy to kolejna bardzo toksyczna żywność, która jest bardzo popularna wśród konsumentów. Po pierwsze zawiera substancje chemiczne, które zwiększają ryzyko raka, wpływają na płodność i upośledzają czynność nerek.

Dodatkowo są one zwykle wzbogacone o sztuczne smaki i kwasy tłuszczowe trans, które wywołują bóle głowy i nudności. Wszystkim miłośnikom popcornu zaleca się przygotowanie popcornu w tradycyjny sposób.

Parówki

Są pełne produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, w tym skóry zwierząt, jelit, fragmentów kości, ścięgien, chrząstek i mięsa o najniższej jakości. Dodatkowo są wzbogacone soją, skrobią, przyprawami, wodą, tonami azotanów, emulgatorami i barwnikami spożywczymi.

Wszystkie te czynniki mają negatywny wpływ na ogólny stan zdrowia, a po częstym spożyciu powodują szereg poważnych problemów zdrowotnych na dłuższą metę.

zobacz także

Zioło, które zwalcza demencję i zwiększa pamięć o 75%

Rozmaryn to bardzo popularne zioło, powszechnie stosowane do przyrządzania potraw i różnych posiłków ze względu na swój wyjątkowy, przyjemny zapach. Jednak naukowcy potwierdzają, że to...

Śpisz ze swoim zwierzakiem? Twoje zdrowie i Twojego dziecka są w niebezpieczeństwie!

Każdy właściciel zwierzęcia wie, jak trudno jest oprzeć się, aby twój futrzany przyjaciel nie wchodził do sypialni, a nawet nie dzielił łóżka z tobą. To...

Lekarze ostrzegają: ten popularny lek niszczy wątrobę

Ostra niewydolność wątroby jest szybkim pogorszeniem czynności wątroby, występującym nawet u młodych ludzi lub każdego, kto nie cierpiał wcześniej na chorobę wątroby. Może powodować...

loading...
loading...

Wszystkie informacje zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

POPULARNE ARTYKUŁY

Czasami nawet lekarze mogą popełnić błąd, który może kosztować czyjeś zdrowie, a w krytycznych przypadkach życie. To właśnie stało się z tym 3-letnim chłopcem. Skarżył się...
Zielona herbata ma wiele zalet zdrowotnych i okazała się niezwykle skuteczna w leczeniu wielu chorób. Jednak eksperci medyczni ostrzegają przed skutkami ubocznymi picia zielonej herbaty,...
Według ekspertów ds. zdrowia powinniśmy jeść co najmniej 2 porcje ryb na tydzień. Głównym powodem, dla którego ryba jest jednym z najzdrowszych pokarmów na...
To jest prawdziwa historia, która została wysłana przez jednego z naszych obserwatorów z prośbą o zachowanie anonimowości.W rzeczywistości jest to ostrzeżenie dla wszystkich ludzi,...
Wszyscy mamy ten dziwny zwyczaj zabrania telefonu do toalety. Czy wiesz jednak, że w ten sposób narażasz siebie i innych na bakterie E. coli,...