Czy buraki dodane do diety chronią przed rakiem i białaczką?

Warzywo korzeniowe, burak ćwikłowy jest używany od tysięcy lat jako bardzo korzystna roślina lecznicza. Po raz pierwszy pojawił się w basenie Morza Śródziemnego, ale dziś jest uprawiany na całym świecie.

Co zaskakujące w przeszłości używano tylko liści rośliny, a nie korzenia ze względu na jego twardość i ziemisty smak. Jednak te rzeczy zmieniły się na przestrzeni wieków.

Bogaty w przeciwutleniacze, witaminy C, B1, B2, B6, kwas foliowy oraz minerały – potas, fosfor, magnez, wapń, sód, żelazo, cynk, burak uważany jest za jedno z najbardziej korzystnych dla zdrowia warzyw. Czerwony kolor buraków pochodzi od karmazynowych pigmentów zwanych betacyaninami.

Burak ćwikłowy zawiera zaledwie 43 kalorie w 100 gramach jest idealnym warzywem, które warto dodać do swojej diety.

Korzyści zdrowotne z buraków

    • Promuje wymianę substancji w ciele co oznacza, że ​​regeneruje twoje ciało
    • Reguluje ciśnienie krwi chroniąc w ten sposób układ sercowo-naczyniowy
    • Równoważy poziom cholesterolu we krwi

  • Poprawia czynność wątroby poprzez wspomaganie eliminacji toksyn
  • Poprawia jakość skóry, włosów i paznokci
  • Zmniejsza efekt nadmiaru kwasów żołądkowych
  • Działa przeciw zaparciom
  • Poprawia nastrój

Szereg badań potwierdziło, że buraki są niezwykle korzystne w leczeniu białaczki i raka.

Przede wszystkim buraki są bogate w betainę, która jest aminokwasem o silnych właściwościach przeciwnowotworowych. Dodatkowo jest silnym środkiem przeciwzapalnym, przeciwutleniającym i detoksykacyjnym. Badania potwierdzają, że betaina niszczy komórki w tkance nowotworowej.

Burak ćwikłowy może być stosowany w leczeniu wielu rodzajów raka, jednak potrzebne są dalsze badania w tej dziedzinie. Wyniki jednego z badań wykazały, że 100% pacjentów cierpiących na raka pozytywnie zareagowało na leczenie burakami.

Burak ćwikłowy i terapia

Terapia przeciwko białaczce i rakowi oparta na burakach jest dość prosta. Pacjent powinien spożywać pół kilograma świeżych buraków każdego dnia, najlepiej jeść jej jako sałatkę w połączeniu z oliwą z oliwek i cytryną. Zaleca się również, aby pacjent przestrzegał przepisanej diety medycznej, która poprawia układ odpornościowy.

To leczenie najlepiej rozpocząć na wczesnych etapach tej choroby. Następnie możesz stopniowo zwiększać ilość buraków spożywanych codziennie.


ZOBACZ TAKŻE