Czy buraki dodane do diety chronią przed rakiem i białaczką?

Warzywo korzeniowe, burak ćwikłowy jest używany od tysięcy lat jako bardzo korzystna roślina lecznicza. Po raz pierwszy pojawił się w basenie Morza Śródziemnego, ale dziś jest uprawiany na całym świecie.

Co zaskakujące w przeszłości używano tylko liści rośliny, a nie korzenia ze względu na jego twardość i ziemisty smak. Jednak te rzeczy zmieniły się na przestrzeni wieków.

Bogaty w przeciwutleniacze, witaminy C, B1, B2, B6, kwas foliowy oraz minerały – potas, fosfor, magnez, wapń, sód, żelazo, cynk, burak uważany jest za jedno z najbardziej korzystnych dla zdrowia warzyw. Czerwony kolor buraków pochodzi od karmazynowych pigmentów zwanych betacyaninami.

Burak ćwikłowy zawiera zaledwie 43 kalorie w 100 gramach jest idealnym warzywem, które warto dodać do swojej diety.

Korzyści zdrowotne z buraków

    • Promuje wymianę substancji w ciele co oznacza, że ​​regeneruje twoje ciało
    • Reguluje ciśnienie krwi chroniąc w ten sposób układ sercowo-naczyniowy
    • Równoważy poziom cholesterolu we krwi

  • Poprawia czynność wątroby poprzez wspomaganie eliminacji toksyn
  • Poprawia jakość skóry, włosów i paznokci
  • Zmniejsza efekt nadmiaru kwasów żołądkowych
  • Działa przeciw zaparciom
  • Poprawia nastrój

Szereg badań potwierdziło, że buraki są niezwykle korzystne w leczeniu białaczki i raka.

Przede wszystkim buraki są bogate w betainę, która jest aminokwasem o silnych właściwościach przeciwnowotworowych. Dodatkowo jest silnym środkiem przeciwzapalnym, przeciwutleniającym i detoksykacyjnym. Badania potwierdzają, że betaina niszczy komórki w tkance nowotworowej.

Burak ćwikłowy może być stosowany w leczeniu wielu rodzajów raka, jednak potrzebne są dalsze badania w tej dziedzinie. Wyniki jednego z badań wykazały, że 100% pacjentów cierpiących na raka pozytywnie zareagowało na leczenie burakami.

Burak ćwikłowy i terapia

Terapia przeciwko białaczce i rakowi oparta na burakach jest dość prosta. Pacjent powinien spożywać pół kilograma świeżych buraków każdego dnia, najlepiej jeść jej jako sałatkę w połączeniu z oliwą z oliwek i cytryną. Zaleca się również, aby pacjent przestrzegał przepisanej diety medycznej, która poprawia układ odpornościowy.

To leczenie najlepiej rozpocząć na wczesnych etapach tej choroby. Następnie możesz stopniowo zwiększać ilość buraków spożywanych codziennie.