Cichy zabójca w kuchni: zawiera bakterie i szkodliwe chemikalia

Konwencjonalne przyprawy można znaleźć w prawie każdej kuchni. Przyprawy te zawierają jednak szkodliwe składniki, takie jak konserwanty, sztuczne kolory i GMO.

Thomas Fricke, prezes i współzałożyciel Fores Trade, organicznej firmy produkującej przyprawy w Vermont, twierdzi, że prawie wszystkie te tradycyjne przyprawy sprzedawane w sklepach są pełne szkodliwych chemikaliów, które są nawet zabronione w Europie.

Sterylizacja przypraw toksycznymi chemikaliami i promieniowaniem

To zanieczyszczenie przypraw następuje w trakcie dystrybucji, przechowywania lub sprzedaży. Zanieczyszczenie to może pochodzić z owłosienia gryzoni, części owadów i kału.

Aby usunąć te zanieczyszczenia producenci tych tradycyjnych przypraw sterylizują przyprawy szkodliwymi chemikaliami, takimi jak tlenek etylenu.

Substancja ta może powodować mutacje genetyczne i uszkodzenia chromosomów, a ponadto może powodować raka.

Amerykańska Agencja Ochrony Środowiska twierdzi, że tlenek etylenu u ludzi może prowadzić do podrażnienia oczu i błon śluzowych, depresji, nieprawidłowego funkcjonowania nerwów i mózgu.

Może również zwiększać ryzyko raka żołądka, choroby Hodgkina, białaczki i raka trzustki. Informacje te są jednak niejednoznaczne i ograniczone z powodu niepewności w badaniach. Według EPA jest to Grupa 1 najbardziej szkodliwy czynnik rakotwórczy dla ludzi.

W procesie sterylizacji następuje napromienianie żywności. Jest to proces zabijania bakterii i wielu zanieczyszczeń w procesie promieniowania.

Z jednej strony promieniowanie to zmniejsza ilość bakterii, z drugiej zaś zmniejsza ilość naturalnych enzymów i witamin.

To napromienianie zmienia zawartość chemiczną przyprawy, powodując w ten sposób rakotwórcze produkty spożywcze i zwiększając narażenie na wolne rodniki.

Mogą powodować liczne choroby i starzenie się organizmu, czyli ważne powody, dla których nie powinieneś używać takich tradycyjnych przypraw.

Wiele przypraw zawiera dużo glutaminianu sodu, silnego czynnika rakotwórczego, zabójcy komórek mózgowych i substancji zaburzającej funkcjonowanie układu hormonalnego, które mogą również powodować problemy z nerkami, z sercem, chorobę Lou Gehriga,  Alzheimera i niektóre zaburzenia neurologiczne.

Może również powodować migreny, stany zapalne, uszkodzenia komórek, otyłość i wiele innych stanów. Ponadto większość przypraw zawiera wolny glutaminian.

Konwencjonalne przyprawy mogą zawierać:

– Właściwości przeciwzbrylające, które zapobiegają zbrylaniu
– Sztuczne smaki
– Sztuczne kolory
– Pochodne kukurydzy i soji GMO
– Konserwanty

Zawsze wybieraj organiczne przyprawy.

Organiczne nie mają żadnych syntetycznych środków przeciwzbrylających, wypełniaczy, aromatów oraz sztucznych kolorów i konserwantów. Są również wolne od składników GMO i nie są napromieniowane.


ZOBACZ TAKŻE