Strona główna Informacje Cichy zabójca w kuchni: zawiera bakterie i szkodliwe chemikalia

Cichy zabójca w kuchni: zawiera bakterie i szkodliwe chemikalia

Konwencjonalne przyprawy można znaleźć w prawie każdej kuchni. Przyprawy te zawierają jednak szkodliwe składniki, takie jak konserwanty, sztuczne kolory i GMO.

Thomas Fricke, prezes i współzałożyciel Fores Trade, organicznej firmy produkującej przyprawy w Vermont, twierdzi, że prawie wszystkie te tradycyjne przyprawy sprzedawane w sklepach są pełne szkodliwych chemikaliów, które są nawet zabronione w Europie.

Sterylizacja przypraw toksycznymi chemikaliami i promieniowaniem

To zanieczyszczenie przypraw następuje w trakcie dystrybucji, przechowywania lub sprzedaży. Zanieczyszczenie to może pochodzić z owłosienia gryzoni, części owadów i kału.

Aby usunąć te zanieczyszczenia producenci tych tradycyjnych przypraw sterylizują przyprawy szkodliwymi chemikaliami, takimi jak tlenek etylenu.

Substancja ta może powodować mutacje genetyczne i uszkodzenia chromosomów, a ponadto może powodować raka.

Amerykańska Agencja Ochrony Środowiska twierdzi, że tlenek etylenu u ludzi może prowadzić do podrażnienia oczu i błon śluzowych, depresji, nieprawidłowego funkcjonowania nerwów i mózgu.

Może również zwiększać ryzyko raka żołądka, choroby Hodgkina, białaczki i raka trzustki. Informacje te są jednak niejednoznaczne i ograniczone z powodu niepewności w badaniach. Według EPA jest to Grupa 1 najbardziej szkodliwy czynnik rakotwórczy dla ludzi.

W procesie sterylizacji następuje napromienianie żywności. Jest to proces zabijania bakterii i wielu zanieczyszczeń w procesie promieniowania.

Z jednej strony promieniowanie to zmniejsza ilość bakterii, z drugiej zaś zmniejsza ilość naturalnych enzymów i witamin.

To napromienianie zmienia zawartość chemiczną przyprawy, powodując w ten sposób rakotwórcze produkty spożywcze i zwiększając narażenie na wolne rodniki.

Mogą powodować liczne choroby i starzenie się organizmu, czyli ważne powody, dla których nie powinieneś używać takich tradycyjnych przypraw.

Wiele przypraw zawiera dużo glutaminianu sodu, silnego czynnika rakotwórczego, zabójcy komórek mózgowych i substancji zaburzającej funkcjonowanie układu hormonalnego, które mogą również powodować problemy z nerkami, z sercem, chorobę Lou Gehriga,  Alzheimera i niektóre zaburzenia neurologiczne.

Może również powodować migreny, stany zapalne, uszkodzenia komórek, otyłość i wiele innych stanów. Ponadto większość przypraw zawiera wolny glutaminian.

Konwencjonalne przyprawy mogą zawierać:

– Właściwości przeciwzbrylające, które zapobiegają zbrylaniu
– Sztuczne smaki
– Sztuczne kolory
– Pochodne kukurydzy i soji GMO
– Konserwanty

Zawsze wybieraj organiczne przyprawy.

Organiczne nie mają żadnych syntetycznych środków przeciwzbrylających, wypełniaczy, aromatów oraz sztucznych kolorów i konserwantów. Są również wolne od składników GMO i nie są napromieniowane.

zobacz także

Nigdy nie pij z rana wody pozostawionej na noc w szklance – oto powód

Wiedząc jak ważnie jest nawodnienie organizmu wielu ludzi zostawia szklankę wody na nocnej szafce przed pójściem spać, aby obudzić się w nocy lub z...

Najlepsze naturalne rozwiązanie łagodzące skurcze nóg

Chociaż nie jest to choroba skurcze nóg mogą być bardzo bolesne i wyniszczające, przynajmniej do czasu, gdy ból ustanie. Te skurcze mięśni podobne do...

Piła płyn z ugotowanych bananów przed pójściem do łóżka. Nie uwierzysz, co się stało

Bezsenność to częsty problem zdrowotny dotykający zarówno mężczyzn, jak i kobiety. Istnieje wiele przyczyn tego stanu, w tym depresja, lęk, stres, a także niektóre leki. W...

loading...
loading...

Wszystkie informacje zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

POPULARNE ARTYKUŁY

Według ekspertów ds. zdrowia powinniśmy jeść co najmniej 2 porcje ryb na tydzień. Głównym powodem, dla którego ryba jest jednym z najzdrowszych pokarmów na...
Popularne przekonanie, że dieta niskotłuszczowa lub beztłuszczowa jest dla ciebie dobra, nie jest do końca prawdą. Grupa kardiologów odkryła, że ​​potrzebujesz zdrowych tłuszczów (zawartych...
Kwas salicylowy stosowało się w leczeniu bólu i stanów zapalnych już w V wieku. Ponadto jest skuteczny w zapobieganiu powstawania zakrzepów krwi i chorób serca. Kwas salicylowy...
Wielu ekspertów i dietetyków z całego świata mówi, że powinniśmy jeść żywność organiczną, dużo owoców i warzyw, pić dużo wody, spać co najmniej 8...
Niedawno świat zaniepokoiła szokująca wiadomość o fałszywych jajach produkowanych w Chinach. Niestety po tym następuje kolejny niepokojący fakt. Mianowicie światowe media rozpowszechniają wiadomości o...