Czy czosnek może pomóc obniżyć poziom cholesterolu?

Czosnek jest popularnym lekarstwem wśród osób przechodzących na komplementarne i alternatywne leki. Jego właściwości przeciwdrobnoustrojowe, przeciwzapalne i przeciwutleniające są dobrze znane.

Oprócz zdolności przeciwdziałania stresowi oksydacyjnemu i prawdopodobnie obniżeniu ciśnienia krwi, czosnek jest również badany pod kątem jego możliwych efektów obniżających poziom cholesterolu.

Może obniżyć poziom cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL i trójglicerydów

W jednym badaniu zaobserwowano, że suplementacja wyciągiem z czosnku (AGE) pomaga obniżyć całkowity cholesterol nawet o 7 procent. Kiedy mężczyźni z hipercholesterolemią wzięli ten ekstrakt, ich cholesterol o niskiej gęstości (LDL) obniżył się o 10 procent.

Inne badanie wykazało, że przyjmowanie czosnku w postaci 2 dziennych dawek czosnkowych tabletek w proszku przez 6 tygodni pomogło obniżyć całkowity cholesterol o 12 procent i cholesterol LDL o 17 procent u osób z problem z cholesterolem. Poziomy trójglicerydów również zmniejszyły się o 6 procent.

Przyjmowanie połowy ząbka czosnku lub jego odpowiednika w innych postaciach powoduje obniżenie całkowitego poziomu cholesterolu nawet o 9 procent u osób, których poziom cholesterolu był wyższy niż 5,17 mmol / L.

Może dać dobry zastrzyk cholesterolu HDL

Chociaż czosnek może obniżać całkowity poziom cholesterolu, cholesterolu LDL i trójglicerydów dobrą wiadomością jest to, że nie może negatywnie wpływać na poziom dobrego cholesterolu o wysokiej gęstości (HDL) w organizmie.

Niektóre badania odnotowują 15-procentowy wzrost poziomu HDL z suplementacją czosnku przez 6 tygodni. Naukowcy z innego małego badania stwierdzili, że po 4 miesiącach przyjmowania wyciągu z czosnku ludzie z wysokim poziomem cholesterolu zauważyli lepszy profil lipidów we krwi, a poziomy dobrego cholesterolu HDL faktycznie wzrosły.

Ale wyniki mogą być krótkotrwałe

Choć wydaje się to pocieszające wpływ czosnku na cholesterol nie trwa długo. Innymi słowy prawdopodobnie będziesz musiał utrzymywać spożycie czosnku, jeśli chcesz zobaczyć dalsze korzyści.

W jednym badaniu znaczące obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego i LDL stwierdzono po 8 tygodniach i 12 tygodniach po zastosowaniu standardowego suszonego proszku czosnkowego. Ale naukowcy odkryli, że obniżone poziomy nie były już utrzymywane po 6 miesiącach.

Spożycie czosnku może być dla niektórych problematyczne

Niektóre osoby mogą mieć łagodne skutki uboczne, takie jak nieświeży oddech, zgaga, wzdęcia i zaburzenia żołądkowe związane z przyjmowaniem czosnku. Ale dla zdecydowanej większości spożywanie ząbka lub dwóch jako części normalnej diety nie powinno powodować problemów.

Podobnie jak w przypadku wszystkiego, co jest przyjmowane w dużych ilościach lub jako suplement musisz pamiętać o innych stanach zdrowia lub lekach, które mogą oddziaływać z czosnkiem lub wyciągiem z czosnku i wpływać na twoje ciało.

Na przykład, jeśli zażywasz jakikolwiek lek przeciwzapalny lub przeciwzakrzepowy, powinieneś uważać na możliwe interakcje z innymi lekami. Czosnek ma tendencję do hamowania agregacji płytek krwi – co w zasadzie oznacza, że ​​krzepnięcie krwi będzie trwało dłużej i krwawienie będzie dłuższe niż zwykle.

Jeśli jesteś już na lekach, które mają taki efekt, na przykład antykoagulanty może to wzmocnić efekt powodując problemy z krzepnięciem i narażając Cię na ryzyko nadmiernego krwawienia.

Werdykt: Czosnek pomaga, ale nie zrobi tego sam!

Niektórzy badacze twierdzą, że przyjmowanie czosnku jako suplementu w celu obniżenia poziomu lipidów nie może być szeroko zalecane, ponieważ dowody nie są wystarczająco mocne.

Ostrzegają, że nie należy oczekiwać cudownej zmiany cholesterolu. Może to pomóc, ale może nie być wystarczająco dobre, aby uzasadnić odstawienie któregokolwiek z twoich leków.


ZOBACZ TAKŻE